Tojáslikőrös linzer: a boldog locsolkodás záloga

tojáslikőrös húsvéti linzer recept

Az ártatlan virágos külső csak a látszat: megfáradt háziasszonyi lelkem likőrért kiáltott, és meghallgattatott. Mert jó a fülem. 🙂 

Ti se sanyargassátok magatokat és a locsolókat, gyártsatok le egy raklapnyi tojáslikőrös linzert iziben!

A linzertúlsütési kisokost itt se felejtsétek bevetni! 🙂 

tojáslikőrös húsvéti linzer recept

 

Tojáslikőrös húsvéti linzer recept

 

Hozzávalók:

 

Mandulás linzer:

250 g liszt

50 g darált mandula

200 g hideg vaj

100 g porcukor

1 tojássárgája

őrölt vanília

nagy csipet só

+ porcukor a szóráshoz

Tojáslikőrös fehércsoki ganache:

100 g fehércsokoládé

50 g habtejszín szobahőmérsékleten

40-50 g tojáslikőr

tojáslikőrös húsvéti linzer recept

 

Elkészítés:

A mandulás linzer tésztájával kezdünk. Ehhez egy aprítóban morzsásra dolgozzuk a száraz hozzávalókat a hideg vajjal (ha nincs gépünk, akkor belemorzsoljuk kézzel a vajat, és villámgyorsan beledolgozzuk), majd belegyúrjuk a tojássárgáját, lefóliázzuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben.

Jöhet a tojáslikőrös fehércsoki ganache. Ehhez a tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított fehércsokira öntjük. Egy perc múlva elkeverjük. Ha szükséges, botmixerrel besegítünk a homogenizálásba. Beleöntjük a tojáslikőrt (nem kell megijdeni, ha kóstolgatnánk, melegen alkoholosabb az íze!), fényesre keverjük, és lefóliázva hűtőbe tesszük egy órára.

Ha letelt a linzertészta hűtési ideje, kivesszük 10 percre, hogy ne legyen kőkemény, átgyúrjuk, és kb. 3 mm-re nyújtjuk. Virágos kiszúróval (fő az ártatlanság vélelme!) kiszaggatjuk, a virágok felének közepébe lyukat szúrunk. 180 fokos sütőben – légkeveréssel – 7-8 perc alatt megsütjük. Vigyázzatok, nehogy túlsüssétek, mint egyesek! 🙂 A kész példányokat a tepsin hagyjuk kihűlni (vagy óvatosan rácsra szedjük). 

Végül a lyukas virágokat megszórjuk porcukorral, a teliket megkenjük a tojáslikőrös fehércsoki ganache-sal és összetapasztjuk lyukas párjukkal. Ha vastagon kennétek a ganache-t, lehet, hogy érdemes kicsit nagyobb adagot bekeverni. (Én a linzeradag nagyjából feléből bodzás-citromkrémes tojásokat készítettem, úgyhogy a ganache szükséges mennyisége az egész adaghoz becsült.) 

Ha minden aprósüti kész, már csak egy jó sós karamelles paszternáktortára vagy egy törökmézes répatortára lehet szükség!

tojáslikőrös húsvéti linzer recept - mandulás linzer tojáslikőrös fehércsoki ganache-sal töltve

tojáslikőrös húsvéti linzer recept

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s