Az ártatlan virágos külső csak a látszat: megfáradt háziasszonyi lelkem likőrért kiáltott, és meghallgattatott. Mert jó a fülem. 🙂
Ti se sanyargassátok magatokat és a locsolókat, gyártsatok le egy raklapnyi tojáslikőrös linzert iziben!
A linzertúlsütési kisokost itt se felejtsétek bevetni! 🙂
Tojáslikőrös húsvéti linzer recept
Hozzávalók (kb. 20-25 betöltött kekszhez):
Mandulás linzer:
250 g liszt
50 g darált mandula
200 g hideg vaj
100 g porcukor
1 tojássárgája
őrölt vanília
nagy csipet só
+ porcukor a szóráshoz
Tojáslikőrös fehércsoki ganache:
100 g fehércsokoládé
50 g habtejszín szobahőmérsékleten
40-50 g tojáslikőr
Elkészítés:
A mandulás linzer tésztájával kezdünk. Ehhez egy aprítóban morzsásra dolgozzuk a száraz hozzávalókat a hideg vajjal (ha nincs gépünk, akkor belemorzsoljuk kézzel a vajat, és villámgyorsan beledolgozzuk), majd belegyúrjuk a tojássárgáját, lefóliázzuk, és egy órát pihentetjük a hűtőben.
Jöhet a tojáslikőrös fehércsoki ganache. Ehhez a tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított fehércsokira öntjük. Egy perc múlva elkeverjük. Ha szükséges, botmixerrel besegítünk a homogenizálásba. Beleöntjük a tojáslikőrt (nem kell megijdeni, ha kóstolgatnánk, melegen alkoholosabb az íze!), fényesre keverjük, és lefóliázva hűtőbe tesszük egy órára.
Ha letelt a linzertészta hűtési ideje, kivesszük 10 percre, hogy ne legyen kőkemény, átgyúrjuk, és kb. 3 mm-re nyújtjuk. Virágos kiszúróval (fő az ártatlanság vélelme!) kiszaggatjuk, a virágok felének közepébe lyukat szúrunk. 180 fokos sütőben – légkeveréssel – 7-8 perc alatt megsütjük. Vigyázzatok, nehogy túlsüssétek, mint egyesek! 🙂 A kész példányokat a tepsin hagyjuk kihűlni (vagy óvatosan rácsra szedjük).
Végül a lyukas virágokat megszórjuk porcukorral, a teliket megkenjük a tojáslikőrös fehércsoki ganache-sal és összetapasztjuk lyukas párjukkal. Ha vastagon kennétek a ganache-t, lehet, hogy érdemes kicsit nagyobb adagot bekeverni. (Én a linzeradag nagyjából feléből bodzás-citromkrémes tojásokat készítettem, úgyhogy a ganache szükséges mennyisége az egész adaghoz becsült.)
Ha minden aprósüti kész, már csak egy jó sós karamelles paszternáktortára vagy egy törökmézes répatortára lehet szükség!
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!