Fiúgyerek és én egészen egy hullámhosszon tudunk lenni, ha édességevésről van szó. Nem mindig, de sokszor. Ez az erdei gyümölcsös-túrós clafoutis (igen, muszáj a flancos nevét használnom, gyerek nálunk meg nem eszik olyat, hogy tejespite 🙂 ) például szintén a metszetünkben van, ami azért valódi kincs, mert a túrós dolgoknak amúgy pont nem barátja. Oké, a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a túróról nem igazán tettem neki említést. Mert hát, kérdem én, minek borzoljuk a kedélyeket, ha nem muszáj?
A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.
Erdei gyümölcsös-túrós clafoutis, azaz tejespite – recept
Hozzávalók (kb. 23 cm-es piteformához):
4 tojás
2 dl tej
100 g túró
40 g liszt
40 g teljes kiőrlési tönkölyliszt
75 g (finomítatlan nád)cukor
őrölt vanília
200 g mirelit erdei gyümölcs kiengedve, lecsepegtetve
porcukor a tetejére
Elkészítés:
A tojást kikeverjük a cukorral, tejjel és túróval. Hozzáadjuk a vaníliát és a kétféle lisztet, majd csomómentesre keverjük. Egy kivajazott, kilisztezett piteforma aljába rendezzük az alaposan lecsepegtetett erdei gyümölcsöt, és ráöntjük a tejespite masszáját. 190-200 fokra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, nagyjából fél óra alatt készre sütjük. A tetejét porcukorral meghintve, langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Ezzel az egyszerű almatortával is jól be lehet indítani a reggelt. Vagy a délutánt. 🙂