Arachnofóbiások, figyelem! Szeretném bemutatni a tökéletes terápiás eszközt: az elképesztően selymes, krémes földimogyorós trüffel pókot, aki egy mogyoróvajas kekszen vert tanyát. Ha ettől nem kedvelitek meg nyolclábú pajtásainkat, akkor semmitől! Fóbiamentes bajtársaink se aggódjanak: a tömeges trüffel pókfalás tökéletes kifejezése a szimpátiának, eképpen semmilyen módon nem írható a kontrollálatlan mohóság számlájára. Mindent a gyógyulásért és gyógyításért! 🙂
Meg voltam róla győződve, hogy a gyerekeim ellenérzésekkel fognak viseltetni a trüffelgolyókkal szemben: néha a bizalmatlanság a legváratlanabb helyzetekben tör ki rajtuk. Most azonban meglehetősen (értsd: túlságosan) nyitottnak bizonyultak, és úgy kapkodták a kis csokigolyókat, hogy komolyan elkezdtem aggódni, hogy a kekszek csupaszon maradnak. Szerencsére a lakás rejtett zugai terén szert tettem némi helyismeretre az elmúlt évek során, így sikerült a fejtor és potroh képződményeket még idejekorán biztonságba helyeznem.
Na de elég a csevejből, jöjjön a földimogyorós trüffel és a mogyoróvajas keksz receptje! Gyengébb idegzetűek pókmentes felállásban, a trüffelt és a kekszet magában is majszolhatják. 🙂 Mondjuk így:
Földimogyorós trüffel pókos mogyoróvajas keksz – recept
Hozzávalók:
Földimogyorós trüffel pók:
(pók méretétől függően kb. 40 darab)
100 g étcsokoládé (jó minőségű!)
270 g tejcsokoládé (jó minőségű!)
200 g habtejszín szobahőmérsékleten
70 g mogyoróvaj (nem darabos)
kb. 50 g étcsokoládé a trüffel golyók bevonásához
+ étcsoki a póklábakhoz és összeállításhoz, továbbá minimális fehércsoki a pókok szeméhez
Mogyoróvajas keksz:
(kb. 40 darab)
200 g liszt
100 g mogyoróvaj (sima és darabos is megfelel)
100 g étcsoki csepp
100 g puha vaj
100 g (finomítatlan) nádcukor
1 kk szódabikarbóna
1 tojás
Elkészítés:
Földimogyorós trüffel pók:
A trüffel masszájának az elkészítésével kezdünk. A mogyoróvajat rámérjük a kétféle felaprított csokira. A habtejszínt forrpontig melegítjük, és a mogyoróvajas csokira öntjük. Két percet hagyjuk állni, majd simára keverjük, és kb egy órára hűtőbe tesszük. Ha már nem folyós, de még nem kötött meg, habzsákba szedjük, és kis halmokat nyomunk egy sütőpapíros tepsire. Ha pókokat tervezünk belőlük készíteni, a fele adagot nyomhatjuk dupla méretben, ez lesz a pók teste. Én speciel nem így csináltam, hanem a golyózás során a póktestnek két kis halmot gyúrtam össze – minden csak előrelátás(hiány) kérdése. Ha kiadagoltuk a trüffel masszát, behűtjük jó pár órára, ideális esetben egy éjszakára.
Másnap gyors mozdulatokkal golyókat formázunk. Ezt a folyamatot nagyban megkönnyíti a vékony, eldobható gumikesztyű használata, de anélkül sincs veszve semmi. Ha készen vannak a golyók, újra behűtjük őket.
Ha megdermedtek a golyók, étcsokival bevonjuk őket. Ehhez az étcsokit megolvasztjuk és temperáljuk, majd a (gumikesztyűs) kezünkbe egy pici olvasztott csokit kenünk, és abban megforgatjuk a trüffel golyókat. A kész trüffeleket sütőpapírra sorakoztatjuk, és hűvös helyen tároljuk a bevetésig.
Mogyoróvajas keksz készítése:
Ez az a fajta keksz, ami majdnem annyi idő alatt összedobható, mint amennyi a vendégek becsengetésétől a beengedésükig eltelik (már amennyiben a beengedést valaki lebonyolítja helyettünk 🙂 ). Egész konkrétan a folyamat – amerikai szokás szerint – úgy néz ki, hogy minden hozzávalót összegyúrunk, kb. 40 gombócot formázunk, két sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, tenyerünkkel ellapítjuk, és 175 fokos sütőben (légkeveréssel) kb. 13 perc alatt készre sütjük. A mogyoróvajas kekszeket a sütőlemezen hagyjuk kihűlni, mert könnyen törnek.
A pókkekszek összeállítása:
Fogunk egy kisebb (fejtor) és egy nagyobb (potroh) méretű trüffelgolyót, az aljukat olvasztott csokival megkenjük, és a kihűlt mogyoróvajas keksz tetejére ültetjük. A két golyó érjen össze, hacsak nem akarjuk lefejezett pókok látványával borzoli a Halloween buli résztvevőit. Ha minden póktörzs a kekszek tetején üdül, étcsokit olvasztunk, lehetőleg temperáljuk is, és habzsákból nyolc-nyolc lábat nyomunk a pókok köré. Végül olvasztunk pár cseppnyi fehércsokit, és fogpiszkálót belemártogatva megrajzoljuk a pókok – anatómiailag tökéletesen pontatlan – szemeit. Hűvös helyen tároljuk, majd a megfelelő időpontban félelem- és étvágygerjesztésre használjuk.
További rémisztő édességekért sem kell a szomszédba mennetek, válogassatok kedvetekre a halloween-i felhozatalból itt!
A mogyoróvajas keksz kiindulópontjául Stahl Judit receptjét használtam.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!