Feketeerdő torta házilag – semmi műhab, semmi pudingpor!

Feketeerdő torta házilag ombre díszítéssel - recept

Ritkán csinálok nagy klasszikust, mert szeretek új ízekkel kísérletezni, de megvan annak is a varázsa, amikor egy jól ismert desszertet, tortát szab az ember a saját képére. Most ez utóbbi történt, és nagyon élveztem. A feketeerdő torta kiterjedtebb családomban nagy népszerűségnek örvend, és mivel szépséges korba ért a keresztapám, gondoltam, kiötlök az ünneplésére egy saját házi verziót, ami tökéletesen műhab- és pudingpormentes (úgy tapasztaltam, cukrászdai körülmények között az ilyen ritka, mint a fehér holló! 😦 ) Hogy kellőképpen sokat tudjak játszadozni, a torta ombre design-t kapott. 🙂 

Feketeerdő torta házilag ombre díszítéssel - recept

 

Feketeerdő torta házilag, ombre díszítéssel – recept

Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):

 

Amerikai típusú kakaós piskóta:

3 db tojás

2,25 dl olaj

2 dl tejföl

2,25 dl víz

300 g cukor

255 g liszt

105 g cukrozatlan kakaópor

3 nagyon csapott tk szódabikarbóna

nagy csipetnyi só

Meggyes töltelék:

630 g magozott meggy (mirelit is jó)

80 g cukor

60 g keményítő

90 g tej

pici citromlé (ízlés kérdése, el is maradhat)

Tejszínhabos krém:

400 g habtejszín hidegen

100 g mascarpone

60 g porcukor

2 csomag habfixáló

Mascarponés csokihab:

350 g tejcsokoládé

350 g mascarpone

350 g habtejszín hidegen

A torta oldalára az ombre díszítéshez (opcionális):

100 g mascarpone

100 g habtejszín hidegen

kb. 25 g porcukor

+ kakaópor

A torta tetejére a habrózsákhoz (opcionális):

(A szükséges mennyiség függ a díszítési technikától)

120 g tejcsokoládé

120 g mascarpone

120 g habtejszín hidegen

Feketeerdő torta házilag ombre díszítéssel - recept

 

Elkészítés:

Az amerikai kakaós piskótát már a betöltés előtti napon is elkészíthetjük, de aznap is lehet. A nedves hozzávalókat összekeverjük egy tálban, a szárazakat egy másikban, majd összeöntjük a kettőt, és eldolgozzuk. Egy – az alján sütőpapírral borított – 25 cm-es tortaformába öntjük a masszát, és 160 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. (Sütőfüggő, de ez nagyjából 45-50 perc.) Kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan 3 lapba vágjuk.

A meggyes töltelék is elkészíthető korábban, akár előző nap. Ehhez a meggyet lepürésítjük, és feltesszük főni a cukorral. A keményítőt kikeverjük a tejjel, és hozzáadjuk a forró meggypüréhez. Alacsony lángon sűrűre főzzük. Ízlés szerint kis citromlével igazíthatunk rajta. Lefóliázzuk a felületét, hogy ne bőrösödjön, és hűtőbe tesszük.

A tejszínhabos krémhez a hideg tejszínt a mascarponéval, porcukorral és habfixálóval kihabosítjuk, és hűtőbe tesszük.

A mascarponés csokikrémhez a csokit megolvasztjuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A hideg tejszínt kihabosítjuk a mascarponéval, majd kis adagokban a kihűlt csokihoz adjuk, mindig alaposan elkeverve. Azonnal is használható, de hűthetjük is. A torta oldalát egyenletesen körbekenni, és habzsákból rózsákat nyomni azonban a frissen bekevert, nem hűtött krémmel sokkal könnyebb, és a végeredmény is szebb. (A tetejére a díszítéshez feltétlenül friss krémet használjunk!)

Összeállítjuk a tortát. Én a középső piskótalapot szoktam alulra tenni. Óvatosan pakolgassuk a lapokat, mert elég kényesek! Ahhoz, hogy a tipikus feketeerdő torta csíkozott mintája kijöjjön, a piskótalapra habzsákból koncentrikus körökben nyomunk mindhárom töltelékből, így:

Feketeerdő torta készítése házilag - recept 

Persze a krémek sorrendje tetszés szerint változtatható, és talán szerencsésebb kívülre a csokikrémet nyomni, mert annak erősebb a tartása, mint a tejszínhabosnak. Habzsák hiányában kanállal adagoljuk a krémet. A következő piskótalappal is ugyanígy járunk el. A harmadik lap tetejére már csak csokikrémet nyomunk. Ha van megmaradt meggytöltelékünk, azzal bekenhetjük a felső lapot a csokikrém alatt. A rétegzés végére egy kevéske tejszínhabos krém és egy nagybb adag csokihab fog maradni. Ez utóbbi önmagában is elég a torta külső beborítására.

Végül körbekenjük a tortát a megmaradt krémekkel. Az ombre hatáshoz én még pluszban készítettem egy kis mascarponehabot, és a csokis krém egy részéhez hozzákevertem (a megmaradt tejszínhabos krémmel együtt). A csokihab egy kisebb részét kakaóval sötétítettem, a maradékot pedig változatlanul hagytam. A színátmenethez alulról felfelé haladva a habzsákból körbenyomtam a tortát az egyre világosabb színű krémekkel, majd habkártyával egyenletesre elhúztam. Amennyiben nem ragaszkodunk az ombre megjelenéshez, akkor simán a megmaradt csokikrémmel körbekenjük a tortát.

Ha a torta tetejét ebben a pillanatban jól megpakoljuk szép szem meggyekkel vagy cseresznyével, már jók vagyunk. Ha cifráznánk, frissen bekevert csokis mascarponehabbal rózsákat, csillagokat nyomunk a torta tetejére, tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákból (nálam 1M), majd a stratégiai fontosságú pontokra cseresznyéket biggyesztünk.

Meggyrajongóknak erősen javallott ez a meggy-csoki mousse torta is.

Feketeerdő torta házilag ombre díszítéssel - recept

16 gondolat “Feketeerdő torta házilag – semmi műhab, semmi pudingpor!” bejegyzéshez

  1. Most lettem kész ezzel a tortával. Már első olvasatra feltűnt, hogy ez a krémmennyiség nagyon sok. Eleve a meggy fele is bőven elég, 1 ü. meggybefőtt levével – ennyit használtam, de még maradt. A csokikrémből is maradt, pedig sok ment az oldalára is, a tejszínes majdnem elfogyott. A tetejére nem merek csokirózsákat tenni, pedig van krém rá bőven elég és nagyon finom, de számoltam, csak a krém több, mint 2 kiló!

    Kedvelés

    1. Örülök neki, hogy ízlik a krém. Én szeretem jól megpakolni a tortákat krémmel, de biztos finom kevesebbel is. 🙂

      Kedvelés

  2. Holnap lesz fölvágva. Talán megreszkírozom és felrózsázom a csokikrémmel, mert különben bekanalazom a maradékot, ami sok és hízlal, de hát nehogy kárbavesszen:)

    Egyébként csak hárman leszünk erre a nagy tortára, gondoltam, lefagyasztok belőle. Remélem, nem lesz baja és ha előveszem, ehető marad. (?)

    Kedvelés

    1. Először egy tálon gyakorold a rózsákat, és ha tetszik, akkor nyomhatod a tortára! Hármotoknak tényleg hatalmas adag. 🙂 Sajnos nem tudom, fagyasztva milyen, nem vagyok benne biztos, hogy a krémek felengedve is jó állagúak lesznek.

      Kedvelés

  3. Szia!
    A piskótánál a kakaópor biztosan 105g? 🙂 Kicsit sokallom a koràbban megsütött csokis piskáimhoz képest, úgyhogy mielőtt belevágok a tortába, inkább megkérdezrem (bár amerikai típusút még nem csináltam). Köszi szépen a választ! 🙂

    Kedvelés

  4. Szia! Nagyon tetszenek a receptjeid. Az E80-at már lesütöttem. Most erre esett a választásom közelgő születésnapra. Bár a meggyet lecseréltem sárgabarackra, hiszen roskadozik a fa 🙂
    A kérdésem csupán annyi, hogy a díszítést fel lehet-e tenni előzőnap? Változik-e az állaga, szétfolyik-e? Ilyesmi. Az oldalára is tennék ezért is érdekel. Szombaton tölteném be a tortát, de csak vasárnap lesz tálalva. Aznap viszont már nem érek rá díszíteni. Mi a véleményed és a tapasztalatod?
    Előre is nagyon köszönöm! És a remek recepteket is! Anna

    Kedvelés

    1. Szia! Orulok, hogy tetszenek a receptek. A diszitest ratehed elozo nap, en is ugy csinaltam. Viszont nem tudom, az oldalara eleg stabil-e a krem.

      Kedvelés

  5. Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy ez a torta elbírja a fondant díszítést, bevonhatom azzal? Illetve valamelyik krém alkalmas esetleg a fondant alá?

    Kedvelés

    1. Kedves Anita, A krémek biztosan nem alkalmasak közvetlenül fondant alá. Úgy tudnám elképzelni, hogy elbírhatja a fondant súlyát, ha a piskóták külső peremére csokiganache-ból vagy vajkrémből nyomnál egy peremet, és a többi krémet azon belülre töltenéd.

      Kedvelés

      1. Nagyon szépen köszönöm a válaszod, kipróbálom 😉 Imádom a receptjeidet, a kedvencem a sós karamellás likőr 😀 😀 😀

        Kedvelés

  6. Szia Kinga!

    Habfixáló alatt itt mit kell érteni? Express zselatin fixet vagy csak sima habfixálót, a kis tasakost? Előre is köszönöm a választ! Holnap készíteném.

    Kedvelés

  7. Szia! Nagyon tetszik a recept, most van a sütőben a piskóta! 😍 Kérdezném, hogy habfixáló nélkül is működhet a dolog?
    Köszönöm a válaszod! 🥰

    Kedvelés

Hozzászólás a(z) Zsófi bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s