Ritkán csinálok nagy klasszikust, mert szeretek új ízekkel kísérletezni, de megvan annak is a varázsa, amikor egy jól ismert desszertet, tortát szab az ember a saját képére. Most ez utóbbi történt, és nagyon élveztem. A feketeerdő torta kiterjedtebb családomban nagy népszerűségnek örvend, és mivel szépséges korba ért a keresztapám, gondoltam, kiötlök az ünneplésére egy saját házi verziót, ami tökéletesen műhab- és pudingpormentes (úgy tapasztaltam, cukrászdai körülmények között az ilyen ritka, mint a fehér holló! 😦 ) Hogy kellőképpen sokat tudjak játszadozni, a torta ombre design-t kapott. 🙂
Feketeerdő torta házilag, ombre díszítéssel – recept
Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):
Amerikai típusú kakaós piskóta:
3 db tojás
2,25 dl olaj
2 dl tejföl
2,25 dl víz
300 g cukor
255 g liszt
105 g cukrozatlan kakaópor
3 nagyon csapott tk szódabikarbóna
nagy csipetnyi só
Meggyes töltelék:
630 g magozott meggy (mirelit is jó)
80 g cukor
60 g keményítő
90 g tej
pici citromlé (ízlés kérdése, el is maradhat)
Tejszínhabos krém:
400 g habtejszín hidegen
100 g mascarpone
60 g porcukor
2 csomag habfixáló
Mascarponés csokihab:
350 g tejcsokoládé
350 g mascarpone
350 g habtejszín hidegen
A torta oldalára az ombre díszítéshez (opcionális):
100 g mascarpone
100 g habtejszín hidegen
kb. 25 g porcukor
+ kakaópor
A torta tetejére a habrózsákhoz (opcionális):
(A szükséges mennyiség függ a díszítési technikától)
120 g tejcsokoládé
120 g mascarpone
120 g habtejszín hidegen
Elkészítés:
Az amerikai kakaós piskótát már a betöltés előtti napon is elkészíthetjük, de aznap is lehet. A nedves hozzávalókat összekeverjük egy tálban, a szárazakat egy másikban, majd összeöntjük a kettőt, és eldolgozzuk. Egy – az alján sütőpapírral borított – 25 cm-es tortaformába öntjük a masszát, és 160 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. (Sütőfüggő, de ez nagyjából 45-50 perc.) Kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan 3 lapba vágjuk.
A meggyes töltelék is elkészíthető korábban, akár előző nap. Ehhez a meggyet lepürésítjük, és feltesszük főni a cukorral. A keményítőt kikeverjük a tejjel, és hozzáadjuk a forró meggypüréhez. Alacsony lángon sűrűre főzzük. Ízlés szerint kis citromlével igazíthatunk rajta. Lefóliázzuk a felületét, hogy ne bőrösödjön, és hűtőbe tesszük.
A tejszínhabos krémhez a hideg tejszínt a mascarponéval, porcukorral és habfixálóval kihabosítjuk, és hűtőbe tesszük.
A mascarponés csokikrémhez a csokit megolvasztjuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A hideg tejszínt kihabosítjuk a mascarponéval, majd kis adagokban a kihűlt csokihoz adjuk, mindig alaposan elkeverve. Azonnal is használható, de hűthetjük is. A torta oldalát egyenletesen körbekenni, és habzsákból rózsákat nyomni azonban a frissen bekevert, nem hűtött krémmel sokkal könnyebb, és a végeredmény is szebb. (A tetejére a díszítéshez feltétlenül friss krémet használjunk!)
Összeállítjuk a tortát. Én a középső piskótalapot szoktam alulra tenni. Óvatosan pakolgassuk a lapokat, mert elég kényesek! Ahhoz, hogy a tipikus feketeerdő torta csíkozott mintája kijöjjön, a piskótalapra habzsákból koncentrikus körökben nyomunk mindhárom töltelékből, így:
Persze a krémek sorrendje tetszés szerint változtatható, és talán szerencsésebb kívülre a csokikrémet nyomni, mert annak erősebb a tartása, mint a tejszínhabosnak. Habzsák hiányában kanállal adagoljuk a krémet. A következő piskótalappal is ugyanígy járunk el. A harmadik lap tetejére már csak csokikrémet nyomunk. Ha van megmaradt meggytöltelékünk, azzal bekenhetjük a felső lapot a csokikrém alatt. A rétegzés végére egy kevéske tejszínhabos krém és egy nagybb adag csokihab fog maradni. Ez utóbbi önmagában is elég a torta külső beborítására.
Végül körbekenjük a tortát a megmaradt krémekkel. Az ombre hatáshoz én még pluszban készítettem egy kis mascarponehabot, és a csokis krém egy részéhez hozzákevertem (a megmaradt tejszínhabos krémmel együtt). A csokihab egy kisebb részét kakaóval sötétítettem, a maradékot pedig változatlanul hagytam. A színátmenethez alulról felfelé haladva a habzsákból körbenyomtam a tortát az egyre világosabb színű krémekkel, majd habkártyával egyenletesre elhúztam. Amennyiben nem ragaszkodunk az ombre megjelenéshez, akkor simán a megmaradt csokikrémmel körbekenjük a tortát.
Ha a torta tetejét ebben a pillanatban jól megpakoljuk szép szem meggyekkel vagy cseresznyével, már jók vagyunk. Ha cifráznánk, frissen bekevert csokis mascarponehabbal rózsákat, csillagokat nyomunk a torta tetejére, tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákból (nálam 1M), majd a stratégiai fontosságú pontokra cseresznyéket biggyesztünk.
Meggyrajongóknak erősen javallott ez a meggy-csoki mousse torta is.
Most lettem kész ezzel a tortával. Már első olvasatra feltűnt, hogy ez a krémmennyiség nagyon sok. Eleve a meggy fele is bőven elég, 1 ü. meggybefőtt levével – ennyit használtam, de még maradt. A csokikrémből is maradt, pedig sok ment az oldalára is, a tejszínes majdnem elfogyott. A tetejére nem merek csokirózsákat tenni, pedig van krém rá bőven elég és nagyon finom, de számoltam, csak a krém több, mint 2 kiló!
KedvelésKedvelés
Örülök neki, hogy ízlik a krém. Én szeretem jól megpakolni a tortákat krémmel, de biztos finom kevesebbel is. 🙂
KedvelésKedvelés
Holnap lesz fölvágva. Talán megreszkírozom és felrózsázom a csokikrémmel, mert különben bekanalazom a maradékot, ami sok és hízlal, de hát nehogy kárbavesszen:)
Egyébként csak hárman leszünk erre a nagy tortára, gondoltam, lefagyasztok belőle. Remélem, nem lesz baja és ha előveszem, ehető marad. (?)
KedvelésKedvelés
Először egy tálon gyakorold a rózsákat, és ha tetszik, akkor nyomhatod a tortára! Hármotoknak tényleg hatalmas adag. 🙂 Sajnos nem tudom, fagyasztva milyen, nem vagyok benne biztos, hogy a krémek felengedve is jó állagúak lesznek.
KedvelésKedvelés
Szia!
A piskótánál a kakaópor biztosan 105g? 🙂 Kicsit sokallom a koràbban megsütött csokis piskáimhoz képest, úgyhogy mielőtt belevágok a tortába, inkább megkérdezrem (bár amerikai típusút még nem csináltam). Köszi szépen a választ! 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Igen, ez ennyi, ez egy nagyon mely kakaos piskota. 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Nagyon tetszenek a receptjeid. Az E80-at már lesütöttem. Most erre esett a választásom közelgő születésnapra. Bár a meggyet lecseréltem sárgabarackra, hiszen roskadozik a fa 🙂
A kérdésem csupán annyi, hogy a díszítést fel lehet-e tenni előzőnap? Változik-e az állaga, szétfolyik-e? Ilyesmi. Az oldalára is tennék ezért is érdekel. Szombaton tölteném be a tortát, de csak vasárnap lesz tálalva. Aznap viszont már nem érek rá díszíteni. Mi a véleményed és a tapasztalatod?
Előre is nagyon köszönöm! És a remek recepteket is! Anna
KedvelésKedvelés
Szia! Orulok, hogy tetszenek a receptek. A diszitest ratehed elozo nap, en is ugy csinaltam. Viszont nem tudom, az oldalara eleg stabil-e a krem.
KedvelésKedvelés
Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy ez a torta elbírja a fondant díszítést, bevonhatom azzal? Illetve valamelyik krém alkalmas esetleg a fondant alá?
KedvelésKedvelés
Kedves Anita, A krémek biztosan nem alkalmasak közvetlenül fondant alá. Úgy tudnám elképzelni, hogy elbírhatja a fondant súlyát, ha a piskóták külső peremére csokiganache-ból vagy vajkrémből nyomnál egy peremet, és a többi krémet azon belülre töltenéd.
KedvelésKedvelés
Nagyon szépen köszönöm a válaszod, kipróbálom 😉 Imádom a receptjeidet, a kedvencem a sós karamellás likőr 😀 😀 😀
KedvelésKedvelés
Nagyon örülök neki, hogy jó hasznát veszed a recepteknek. 🙂 Sok sikert a tortához!
KedvelésKedvelés