Céklás brownie eperhabbal – gyanútlan gyerekeknek és eminens háziasszonyoknak :)

Céklás brownie recept eperhabbal

Rettentően elégedett vagyok magammal. Mostanában többször is előfordult, hogy módszeresen átvizsgáltam a hűtőt, és a még éppen romlásnak nem indult jószágokból kotyvasztottam valamit. Tudom, hogy ez a háziasszonyképző nulladik évfolyamának első leckéje, de majd’ húsz év megfeszített igyekezettel én is simán eljutottam idáig. 🙂 Mondjuk ezt az újdonsült tudást nem nevezném még sem stabilnak, sem mélyen rögzültnek, de nem is szeretnék a telhetetlenség rettenetes hibájába esni. Örüljünk annak, aminek lehet! Jelen esetben a hűtőben árválkodó párolt cékla szerencsés átlényegülésének brownie-vá. 🙂 

Mióta felfedeztem a vákuumcsomagolt párolt céklát, késztetést érzek, hogy mindig legyen itthon belőle vész esetére (férj szemöldöke fel), mert úgyis a végtelenségig eláll. Na már most, természetesen nem áll el a végtelenségig, és ez különösen igaz akkor, ha már fel van bontva, úgyhogy ilyenkor a nulladik évfolyamos megfontolt háziasszony azon nyomban céklás brownie-t süt. És ha az eper pimpósodását is meg akarja előzni, akkor eperhabbal tálalja. Üdv az eminens szekcióban! 🙂 

Céklás brownie eperhabbal - recept

Céklás brownie eperhabbal – recept

 

Hozzávalók (pici tepsihez vagy egy 18-as tortaformához)

Céklás brownie:

200 g párolt cékla (natúr, NEM ECETES!)

80 g étcsokoládé

40 g puha vaj

85 g (nád)cukor

1 tojás

10 g darált mandula

35 g liszt

nagy csipet sütőpor (kb. negyed kk)

20 g cukrozatlan kakaópor

késhegynyi őrölt fahéj

vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat

csipet só

1 csapott ek őrölt lenmag (opcionális)

Eperhab:

120 g tisztított eper

20 g porcukor

120 g habtejszín hidegen

15 g expressz zselatin fix (3/4 csomag)

Céklás brownie eperhabbal recept

Elkészítés:

Elkészítjük a céklás brownie-t. Ehhez a párolt céklát botmixerrel simára pürésítjük. Az étcsokit a vajjal mikróban vagy gőz felett megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, tojást, hozzászórjuk a száraz hozzávalókat, végül beleforgatjuk a céklapürét is. Az alján sütőpapírral borított kis tepsibe vagy tortaformába simítjuk a masszát, és kb. 18 perc alatt 180 fokon (nálam légkeveréssel) megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük már picit korábban is: ha kicsit még maszatos lesz a tű, amikor kihúzzuk, akkor pont jó, vegyük is ki rögtön, nehogy túlsüssük, és kiszáradjon! Hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben nekiállunk az eperhabnak. Az epret leturmixoljuk, és beédesítjük. A hideg tejszínből a zselatin fix-szel kemény habot verünk, és az eperpürébe forgatjuk. Ha a brownie-t a formában hagytuk, akkor rásimíthatjuk az eperhabot, majd hűtés után a megdermedt eperhabbal együtt szeletelhetjük. Másik opció – én így csináltam – , hogy a brownie-t felszeleteljük, vagy tetszőleges formákat vágunk ki belőle (én köröket), és habzsákból a már picit dermedésnek indult eperhabot a tetejére nyomjuk, majd így tesszük a hűtőbe. Harmadik opció, hogy nem vacakolunk eperhabbal és hasonlókkal, csak simán megpakoljuk a céklás brownie-t eperszemekkel, és jól megesszük – magunkban vidáman kacagva a gyanútlan gyereken, aki nem is sejti, hogy céklát lapátol az arcába 🙂 .

Ha bejön az eper-brownie páros, akkor próbáld ki a csurgatott epres-mascarponés brownie tortát is!

Céklás brownie eperhabbal - recept

4 gondolat “Céklás brownie eperhabbal – gyanútlan gyerekeknek és eminens háziasszonyoknak :)” bejegyzéshez

  1. Szia! Egy kérdés: ha nyers céklával indulok, akkor hogyan? Simán főzzem meg, vagy …? Elég sok nyers céklám van itthon.
    Köszönöm a segítséget!
    D.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s