Rettentően elégedett vagyok magammal. Mostanában többször is előfordult, hogy módszeresen átvizsgáltam a hűtőt, és a még éppen romlásnak nem indult jószágokból kotyvasztottam valamit. Tudom, hogy ez a háziasszonyképző nulladik évfolyamának első leckéje, de majd’ húsz év megfeszített igyekezettel én is simán eljutottam idáig. 🙂 Mondjuk ezt az újdonsült tudást nem nevezném még sem stabilnak, sem mélyen rögzültnek, de nem is szeretnék a telhetetlenség rettenetes hibájába esni. Örüljünk annak, aminek lehet! Jelen esetben a hűtőben árválkodó párolt cékla szerencsés átlényegülésének brownie-vá. 🙂
Mióta felfedeztem a vákuumcsomagolt párolt céklát, késztetést érzek, hogy mindig legyen itthon belőle vész esetére (férj szemöldöke fel), mert úgyis a végtelenségig eláll. Na már most, természetesen nem áll el a végtelenségig, és ez különösen igaz akkor, ha már fel van bontva, úgyhogy ilyenkor a nulladik évfolyamos megfontolt háziasszony azon nyomban céklás brownie-t süt. És ha az eper pimpósodását is meg akarja előzni, akkor eperhabbal tálalja. Üdv az eminens szekcióban! 🙂
Céklás brownie eperhabbal – recept
Hozzávalók (pici tepsihez vagy egy 18-as tortaformához)
Céklás brownie:
200 g párolt cékla (natúr, NEM ECETES!)
80 g étcsokoládé
40 g puha vaj
85 g (nád)cukor
1 tojás
10 g darált mandula
35 g liszt
nagy csipet sütőpor (kb. negyed kk)
20 g cukrozatlan kakaópor
késhegynyi őrölt fahéj
vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat
csipet só
1 csapott ek őrölt lenmag (opcionális)
Eperhab:
120 g tisztított eper
20 g porcukor
120 g habtejszín hidegen
15 g expressz zselatin fix (3/4 csomag)
Elkészítés:
Elkészítjük a céklás brownie-t. Ehhez a párolt céklát botmixerrel simára pürésítjük. Az étcsokit a vajjal mikróban vagy gőz felett megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, tojást, hozzászórjuk a száraz hozzávalókat, végül beleforgatjuk a céklapürét is. Az alján sütőpapírral borított kis tepsibe vagy tortaformába simítjuk a masszát, és kb. 18 perc alatt 180 fokon (nálam légkeveréssel) megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük már picit korábban is: ha kicsit még maszatos lesz a tű, amikor kihúzzuk, akkor pont jó, vegyük is ki rögtön, nehogy túlsüssük, és kiszáradjon! Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben nekiállunk az eperhabnak. Az epret leturmixoljuk, és beédesítjük. A hideg tejszínből a zselatin fix-szel kemény habot verünk, és az eperpürébe forgatjuk. Ha a brownie-t a formában hagytuk, akkor rásimíthatjuk az eperhabot, majd hűtés után a megdermedt eperhabbal együtt szeletelhetjük. Másik opció – én így csináltam – , hogy a brownie-t felszeleteljük, vagy tetszőleges formákat vágunk ki belőle (én köröket), és habzsákból a már picit dermedésnek indult eperhabot a tetejére nyomjuk, majd így tesszük a hűtőbe. Harmadik opció, hogy nem vacakolunk eperhabbal és hasonlókkal, csak simán megpakoljuk a céklás brownie-t eperszemekkel, és jól megesszük – magunkban vidáman kacagva a gyanútlan gyereken, aki nem is sejti, hogy céklát lapátol az arcába 🙂 .
Ha bejön az eper-brownie páros, akkor próbáld ki a csurgatott epres-mascarponés brownie tortát is!
Szia! Egy kérdés: ha nyers céklával indulok, akkor hogyan? Simán főzzem meg, vagy …? Elég sok nyers céklám van itthon.
Köszönöm a segítséget!
D.
KedvelésKedvelés
Szia! Én párolóbetétben szoktam párolni, de pici vízben is főzheted. Jó munkát! 🙂
KedvelésKedvelés
A céklás kenyér is nagyon finom! Ezt is ki fogom próbálni.
KedvelésKedvelés
Örülök, hogy tetszik, remélem, ízlik majd. 🙂
KedvelésKedvelés
Láttam nagyon jó receptet, brownia torta alap, mascarpone krém és eper diszités volt, de sajnos nem találom.Ehhez kérek segítséget. köszönöm
KedvelésKedvelés
Szia! Szerintem ezt keresed: https://sweetandcrazy.hu/2017/05/19/epres-mascarpones-brownie-torta-csurgatva-felig-puceran/
KedvelésKedvelés