Céklás brownie eperhabbal – gyanútlan gyerekeknek és eminens háziasszonyoknak :)

Céklás brownie recept eperhabbal

Rettentően elégedett vagyok magammal. Mostanában többször is előfordult, hogy módszeresen átvizsgáltam a hűtőt, és a még éppen romlásnak nem indult jószágokból kotyvasztottam valamit. Tudom, hogy ez a háziasszonyképző nulladik évfolyamának első leckéje, de majd’ húsz év megfeszített igyekezettel én is simán eljutottam idáig. 🙂 Mondjuk ezt az újdonsült tudást nem nevezném még sem stabilnak, sem mélyen rögzültnek, de nem is szeretnék a telhetetlenség rettenetes hibájába esni. Örüljünk annak, aminek lehet! Jelen esetben a hűtőben árválkodó párolt cékla szerencsés átlényegülésének brownie-vá. 🙂 

Mióta felfedeztem a vákuumcsomagolt párolt céklát, késztetést érzek, hogy mindig legyen itthon belőle vész esetére (férj szemöldöke fel), mert úgyis a végtelenségig eláll. Na már most, természetesen nem áll el a végtelenségig, és ez különösen igaz akkor, ha már fel van bontva, úgyhogy ilyenkor a nulladik évfolyamos megfontolt háziasszony azon nyomban céklás brownie-t süt. És ha az eper pimpósodását is meg akarja előzni, akkor eperhabbal tálalja. Üdv az eminens szekcióban! 🙂 

Céklás brownie eperhabbal - recept

Céklás brownie eperhabbal – recept

 

Hozzávalók (pici tepsihez vagy egy 18-as tortaformához)

Céklás brownie:

200 g párolt cékla (natúr, NEM ECETES!)

80 g étcsokoládé

40 g puha vaj

85 g (nád)cukor

1 tojás

10 g darált mandula

35 g liszt

nagy csipet sütőpor (kb. negyed kk)

20 g cukrozatlan kakaópor

késhegynyi őrölt fahéj

vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat

csipet só

1 csapott ek őrölt lenmag (opcionális)

Eperhab:

120 g tisztított eper

20 g porcukor

120 g habtejszín hidegen

15 g expressz zselatin fix (3/4 csomag)

Céklás brownie eperhabbal recept

Elkészítés:

Elkészítjük a céklás brownie-t. Ehhez a párolt céklát botmixerrel simára pürésítjük. Az étcsokit a vajjal mikróban vagy gőz felett megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, tojást, hozzászórjuk a száraz hozzávalókat, végül beleforgatjuk a céklapürét is. Az alján sütőpapírral borított kis tepsibe vagy tortaformába simítjuk a masszát, és kb. 18 perc alatt 180 fokon (nálam légkeveréssel) megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük már picit korábban is: ha kicsit még maszatos lesz a tű, amikor kihúzzuk, akkor pont jó, vegyük is ki rögtön, nehogy túlsüssük, és kiszáradjon! Hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben nekiállunk az eperhabnak. Az epret leturmixoljuk, és beédesítjük. A hideg tejszínből a zselatin fix-szel kemény habot verünk, és az eperpürébe forgatjuk. Ha a brownie-t a formában hagytuk, akkor rásimíthatjuk az eperhabot, majd hűtés után a megdermedt eperhabbal együtt szeletelhetjük. Másik opció – én így csináltam – , hogy a brownie-t felszeleteljük, vagy tetszőleges formákat vágunk ki belőle (én köröket), és habzsákból a már picit dermedésnek indult eperhabot a tetejére nyomjuk, majd így tesszük a hűtőbe. Harmadik opció, hogy nem vacakolunk eperhabbal és hasonlókkal, csak simán megpakoljuk a céklás brownie-t eperszemekkel, és jól megesszük – magunkban vidáman kacagva a gyanútlan gyereken, aki nem is sejti, hogy céklát lapátol az arcába 🙂 .

Ha bejön az eper-brownie páros, akkor próbáld ki a csurgatott epres-mascarponés brownie tortát is!

Céklás brownie eperhabbal - recept

6 gondolat “Céklás brownie eperhabbal – gyanútlan gyerekeknek és eminens háziasszonyoknak :)” bejegyzéshez

  1. Szia! Egy kérdés: ha nyers céklával indulok, akkor hogyan? Simán főzzem meg, vagy …? Elég sok nyers céklám van itthon.
    Köszönöm a segítséget!
    D.

    Kedvelés

  2. Láttam nagyon jó receptet, brownia torta alap, mascarpone krém és eper diszités volt, de sajnos nem találom.Ehhez kérek segítséget. köszönöm

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s