Tripla Bailey’s mousse torta mintás csokiköpenyben

Az úgy volt, hogy én, csak én, este, ESTE 8 után elhagytam a házat. És nem, nem a szomszédba szaladtam át kölcsönpelenkáért. Felnőtt emberek, régi barátok között egy egész (na jó, fél) este, ahol egyedül én tudok beszámolni arról, milyen éjszaka mezítláb legóba lépni. 🙂

Na már most – desszertfelelős lévén – végre előállíthattam egy olyan tortát, amit nem a gyerekek paramétereztek fel. Nyilván locsoltam bele jó adag Bailey’s-t (szigorúan mindhárom rétegbe!), mert ilyesmivel igazán kár lenne spórolni.:) Ütős lett, nem mondom. 

Ami a dekoráció bonyolultságát illeti: mindenki őrizze meg a hidegvérét! Sokkal szebb, mint amilyen nehéz. 

Hozzávalók:

Mogyorós-kakaós piskóta: (ebből 2 db kb. 1 cm vastag 18 cm átmérőjű lapot csináltam, és lett bőven maradék)

70 g darált törökmogyoró

40 g liszt átszitálva

20 g kakaópor

70 g (nád)cukor

70 g porcukor átszitálva

4 tojásfehérje

120 g olvasztott vaj

Bailey’s mousse:

110 g tej

2 tojássárgája

2 lapzselatin ( lapzselatin használatához kis segítség)

160 g tejcsokoládé (aprítva vagy csokilencse)

40 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse)

60 g Bailey’s vagy egyéb ír krémlikőr

130 g tejszín (lehetőleg 35%-os) behűtve

Bailey’s mascarponehab:

100 g mascarpone

200 g tejszín (lehetőleg 35%-os) behűtve

55 g porcukor átszitálva

2,5 lap zselatin

30 g Bailey’s vagy egyéb ír krémlikőr

 Bailey’s ganache:

– 100 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse)

– 1 dl tejszín (lehetőleg 35%-os)

– 2 ek Bailey’s vagy egyéb ír krémlikőr

Mogyoró kávés glazúrban:

1 ek víz

½ tk instant kávé

2 ek porcukor

1 ek kukoricaszirup vagy méz

1 bögre törökmogyoró blansírozva (barnás belső héj nélkül) 

Díszítéshez:

kb. 18-20 dkg étcsokoládé aprítva vagy csokilencse

csokoládé transzferfólia (kapható: Cukrászdiszkont, Ázsia Bt., Écsy)

Elkészítés:

A piskótát készítem el először. A száraz hozzávalókat robotgéppel összedolgozom a tojásfehérjével, majd apránként mehet bele az olvasztott vaj is. Egy órát hűtőben pihentetem. Hűtés után a tésztát sütőpapírral borított tepsin kenőkéssel egyenletesen elkenem kb. 1 cm vastagságban úgy, hogy ki tudjak belőle szúrni majd két darab 18 cm átmérőjű kört. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 9-10 perc alatt megsütöm. Hagyom teljesen kihűlni, majd kiszúrok belőle 2 db 18 cm átmérőjű kört azzal a tortakarikával, amiben a mousse tortát össze fogom állítani.

Amíg hűl a piskóta, elkészítem a csokis Bailey’s mousse-t. Ehhez a tejet és a tojássárgáját elkeverem, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve sűrűre főzöm (kb. 80 fokig, vigyázzunk, hogy ne legyen belőle rántotta!). A jéghideg vízbe áztatott zselatinlapokat kicsavarom, és egyenként elkeverem a forró folyadékban, majd hozzáadom a kétféle csokit és a likőrt is. Homogénre keverem, hagyom egy keveset hűlni. Közben a hideg tejszínt habbá verem, majd óvatosan a moussealapba forgatom. A tortaformába helyezek egy piskótalapot, és ráöntöm a mousse-t. 10 percre hűtőbe teszem (kevésbé aggodalmasak ezt a lépést kihagyhatják), majd ráigazítom (kicsit belenyomva) a második piskótalapot. Hagyom dermedni, hogy elbírja a következő réteget.

A Bailey’s-es mascarponehabhoz a likőrt mikróban csípősre melegítem. A jéghideg vízbe áztatott zselatinlapokat kicsavarom, és feloldom a likőrben. A tejszínt a mascarponéval habbá verem. A habból először egy keveset belekeverek a zselatinos likőrbe. Ha összeugrana, újramelegítem, majd a mascarponés habba forgatom. A habot eloszlatom a második piskótalap tetején. Ennek a habnak tartása van, ezért gondosan nyomkodjuk le oldalt, hogy ne maradjanak a szélén levegős hézagok. Ez különösen fontos, ha nem tervezzük borítani a torta oldalát. Néhány órára hűtőbe teszem.

Ha megszilárdult a második réteg, jöhet a Bailey’s – étcsoki ganache. Ehhez a tejszínt forrásig melegítem, és a felaprított csokira öntöm. Várok pár másodpercet, majd fényesre keverem. Végül hozzáadom a likőrt is. Hagyom egy keveset hűlni, hogy ne olvassza meg a mascarponehabot, ugyanakkor még folyékony, önthető legyen. Egyenletesen bevonom vele a torta tetejét. Hűtőbe teszem, lehetőleg több órára vagy egy éjszakára. 

A kávéglazúros mogyoróhoz előmelegítem a sütőt 180 fokra. A mogyoró kivételével a hozzávalókat lábosba öntöm, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett felforralom, és addig rotyogtatom, amíg egynemű, sötétbarna nem lesz. Leveszem a tűzről, és beleforgatom a mogyorót úgy, hogy mindenütt belepje a glazúr. Alufóliával borított tepsin szétterítem egy rétegben. 10 percig sütöm, félidőben átkeverem. Ha kész, megvárom, míg teljesen kihűl, és darabokra töröm. Ez egy nagy adag, másik desszerthez is jut belőle. Pár napig légmentesen záródó dobozban, szobahőmérsékleten eláll, feltéve, hogy nem ropogtatjuk el csak úgy magában. A nálam nagyobb önuralommal rendelkezők épp ezért már előre is elkészíthetik, viszont a tortára csak a tálalás napján tegyük rá, mert megszívja magát nedvességgel, és veszít a ropogósságából.

Másnap hajszárítóval röviden körbemelegítem a tortakarikát (nem kell max fokozat és tényleg nagyon röviden!), és leemelem a tortáról. Ha valahol egyenetlen lenne az oldala, most még könnyen el tudom simítani. Jöhet a kreatív rész!

Nálam mintás csokiköpeny készült transzferálással (képes útmutató a transzferfólia használatához itt): a csokit megolvasztottam, temperáltam, majd levágtam egy megfelelő méretű csíkot a transzferfóliából. Ez annyit tesz, hogy kb. 1 cm-rel legyen magasabb a fólia, mint a torta, a hossza pedig a torta kerülete legyen. Ehhez nekem 2 darab csíkra volt szükségem, amit a nem kakaóvajas oldalán széles ragasztószalaggal összeillesztettem. A fóliát ráhelyezem egy sütőpapírra, majd a megolvasztott, temperált csokit elkenem a transzferfólia kakaóvajjal színezett oldalán. Átemelem egy tiszta sütőpapírra (a szép, egyenes szélek érdekében), majd – amikor már nem folyós, de még puha – a torta oldalára simítom. Az egész művelettel nem érdemes sokáig pepecselni, mert ha hosszan kenegetjük a fólián a csokit, vagy utána túl sokat várunk vele, akkor elkezdhet megszilárdulni a csokoládé, és nem fogja szépen felvenni a torta formáját. Ha ez történne, pánikra akkor sincs ok: kicsit meghajszárítózzuk a csokit, hogy visszapuhuljon, és máris folytathatjuk a tortára simítással. Tíz percre hűtőbe teszem a tortát transzferfóliástul, majd óvatosan lefejtem róla a fóliát, és gyönyörködöm benne. 🙂

Tálalás előtt a mousse torta tetejére biggyesztem a kávéglazúros mogyorót, és ízlés szerint némi csokidísszel is megspékelem. Csokidíszekről részletes bejegyzés itt.

Ha készítenél házilag Bailey’s-t, ezt a receptet nagyon ajánlom! 🙂 

A mogyorós-kakaós piskóta és a Bailey’s csokimousse receptje Praliné Paradicsomtól származik, köszönet érte.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s