Shortbread kekszek á la Jégvarázs

Jégvarázs shortbread kekszek - skót vajas keksz recept

Nem, nem lapoztam félre a naptárt, tudom, hogy még nincs december. A szandál még ott figyel az előszobában (oké, ez önmagában nem sokat jelent, a húsvéti dekorációt tegnap szedtem le :)), a gyerekek még bátran könyörögnek fagyiért is, viszont dúl a Jégvarázs láz. Ahogy az egy éppen hatévestől elvárható. 🙂 Pontosabban, ahogy az egy, tévét csak nyomokban néző, aktuális filmekről még hírből sem hallott, nőnemű hatévestől elvárható. De a trendekkel jobban együtt lélegző gyerekek szülei is tovább olvashatnak: egyrészt, lesz azért egyszer Karácsony is, másrészt, vélhetően, Jégvarázs 2 is. 🙂 Egy pofonegyszerű kekszreceptre pedig amúgy is mindenkinek szüksége van. Hát még, ha az a keksz alaktartó is, és sütipecsételéshez is alkalmas. Ja, és nem utolsó sorban rettentő finom!

A Jégvarázsosság egyébként az egész életünket behálózta az elmúlt hetekben. Az éppen belépődíj kötelessé vált lányom bejelentette: Jégvarázsos szülinapi zsúrt szeretne rengeteg kék-fehér dekorációval, tematikus feladatokkal meg Elsás emeletes tortával. A hozzáillő keksz a projekt abszolút nyilvánvaló részét képezte. Elsa kiszúró híján maradtunk a hópehely és – sebtében kölcsönkért – rénszarvas formáknál. Éljen Sven! 🙂

Jöjjön is a recept! Évek óta Kicsivú shortbread receptje a kedvencem. Egy időben tettem hozzá tojássárgáját is, és bár úgy nem shortbread, finomnak úgy is finom. De szükségtelen hozzá: ha eleinte úgy is néz ki a tészta, mint ami nem fog összeállni, csak további egy-két perc kézmeleg nyomkodás kell, és már kész is. Ha a helyzet azt kívánja, természetes ételfestékkel színezhetjük is, (nagyon jól mutat például zöld Yoda-ként 🙂 ), az ízesítéssel is játszhatunk, de szerintem a minimalista vaníliás a legjobb. Esetleg a kakaós… 🙂

Jégvarázs shortbread keksz - skót vajas keksz recept

Shortbread, azaz skót vajas keksz á la Jégvarázs

Hozzávalók:

350 g liszt

150 g kukoricaliszt

350 g hideg vaj

150 g porcukor

őrölt vanília

nagy csipet só

kakaópor

Jégvarázs kekszek - shortbread recept

Elkészítés:

A felkockázott vajat és a többi hozzávalót (a kakaó kivételével) behajigáljuk egy késes robotgépbe /aprítóba, és morzsás állagúra dolgozzuk. A só nagyon fontos, ki ne hagyjuk! Nyugodtan kóstoljuk meg a nyers tésztát, és ha szükséges, tegyünk hozzá még egy pici sót. Gép híján a vajat apróra vágva adjuk a száraz hozzávalókhoz, és kézzel alaposan elmorzsoljuk. Ezt a “morzsát” (nagyjából mint a vizes homok) elkezdjük gyúrogatni. Amikor néhány perc után úgy döntenénk, ebből nem lesz semmi, akkor még tartsunk ki további egy percig: alakulni fog, végül szépen összeáll egy gombóccá. A gombócot megfelezzük, az egyik feléhez kevés kakaóport adunk, és alaposan eldolgozzuk. Fél órára hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivesszük a tésztát, átgyúrjuk, és nagyjából fél centi vastagra nyújtjuk. Vékonyabb ne legyen! Az aktuális rajongás tárgyának megfelelő formákkal kiszúrjuk. Ha nagyon puhul szaggatáskor, pár percre bedobjuk a fagyasztóba, amíg a másik adaggal dolgozunk. És egy jótanács: ha véletlenségből másnál is a hópehely forma a menő, lehetőleg ehhez ne rugós fondant kiszúrót használjatok: elég bosszantó szaggatáskor a hópehely szárai közül a sorját kiszedegetni. 🙂

A shortbreadet 180 fokon (légkeverés) 7 perc alatt készre sütjük. A sütőlemezen hagyjuk hűlni. Melegen nem érdemes piszkálni, mert könnyen törik. Utána meg gyorsan fogy. Semmi sem tökéletes. 🙂

Jégvarázs kekszek - shortbread recept, azaz skót vajas keksz

Légmentesen zárható dobozban tároljuk!

Ha pedig elfogyott, töltsük fel a sütisdobozt házi pilótakeksszel.

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s