Nem biztos, hogy a karriertanácsadáson a pilóta lenne az első, amit egy nyúlnak beikszelnek, de szerintem kár lenne bármelyik hosszúfülű ilyen irányú törekvéseit idejekorán lehervasztani. A házi pályaalkalmassági vizsgán például nálunk kiválóan szerepeltek, tömeges kiképzésükre várhatóan jövő húsvétkor újra sort kerítünk.
Addig pedig álljon itt a házi pilóta keksz receptje!
Húsvéti pilóta keksz recept házilag
Hozzávalók 15-16 db pilóta nyúlhoz:
Keksz tészta:
160 g liszt
40 g kukoricaliszt (sima liszttel kiváltható)
1 tojássárgája
100 g hideg vaj
csipet só
70 g porcukor
1 ek hideg víz
1 tk cukrozatlan kakaópor
vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat
Csokis töltelék:
80 g étcsokoládé aprítva
50 g habtejszín szobahőmérsékleten
30 g puha vaj
2 púpos kk porcukor
Elkészítés:
A kekszeket már előző nap is legyárthatjuk. Ehhez a feldarabolt hideg vajat a lisztekkel, porcukorral és vaníliával késes aprítóban morzsásra dolgozzuk. Gép híján csipetekben adjuk hozzá a vajat, és kézzel gyorsan eldolgozzuk. Belekeverjük a tojássárgáját és a vizet, majd két adagba szedjük a tésztát, és az egyiket kakaóporral ízesítjük. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
A tésztákat vékonyra nyújtjuk, és szimpatikus nyulakat szaggatunk belőlük. A nyulak vaksiskodását elkerülendő anatómiailag megfelelő helyen egy-egy lyukat fúrunk a nyulacskák fejére szem gyanánt. Arra érdemes figyelni, hogy a sötét nyulaknak az egyik irányba néző orcájára,a világosaknak pedig épp az ellenkezőre fúrjuk a nyulat, különben igen groteszk kekszeket kapunk összeragasztás után. A nyulakat – szemmel felfelé – sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és 10-15 percre hűtőbe tesszük. 160 fokos – légkeveréses – sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük a jószágokat. Ha épp egy pici színt kapott a szélük, már el is készültek. A kekszeket hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítjük a csokis tölteléket. Ehhez a szobahőmérsékletű tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Két percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. Beleszórjuk a porcukrot, és hozzákeverjük a puha vajat is, majd egy fél órára hűtőbe tesszük. A csokikrémet habzsákba szedjük, és jó vastagon a sötét nyulakra nyomjuk. Vagy a világosakra. Ahogy tetszik. Itt kevésbé szigorúak a játékszabályok, mint a sakkban. A nem megkent félnyulakat a megkentekre tapasztjuk, és a pilóta nyulakat légmentesen záródó dobozban a hűtőbe rejtjük, majd bevetjük a gyerekeknél, mint végső zsarolási eszközt.
Bodzás-citromkrémes linzertojásokat és tojáslikőrös kekszeket is érdemes sütni ilyentájt.