Spekulatius sajttorta málnával és Spekulatius kekszmacaronokkal

Spekulatius kekszes sajttorta recept

Sok sütis láz elért már az évek során, de mindezidáig büszkén kijelenthettem, hogy a macaronőrület nem tartozott közéjük, hál’istennek ugyanis ez végre egy olyan édesség, amit nem szeretek, másrészt híresen gyenge türelmi képességeim nem teszik lehetővé a komolyabb rutin megszerzését a témában, márpedig a macaronsütéshez kell némi. Sajnos azonban most orbitális hibát követtem el, ugyanis befészkelte magát fejembe a gondolat, hogy Spekulatius sajttortát készítek a tetején Spekulatius kekszmacaronokkal. Na nem mintha eszegetni akarnám őket, de elképzeltem, hogy olyan cukik lesznek a torta tetején, meg hát Spekulatiusból mindent is kell csinálni. Nos, kiderült, hogyha én nem is, de a család kiskorú szekciója teljességgel hajlandó a macaronláz fősodrába beállni, főleg, ha nem nekik kell szitákkal hadonászniuk és precíziósan masszát kevergetniük. Egyszóval: a boldog macaronmentes időknek örökre befellegzett…

Amennyire teljes egyetértés övezte a Spekulatius kekszmacaronok létét, a tortával kapcsolatosan számos remek módosítási javaslat született a leginkább “a kibicnek semmi sem drága” fordulattal jellemezhető családtagjaim részéről, úgy mint: legyen benne több málna, ne legyen benne egyáltalán málna, és hasonló, könnyen összeegyeztethető elképzelések. Úgyhogy egy baráti jótanács: ti véletlenül se kérjétek ki a családotok véleményét. Én sajnos ezt már buktam.

Spekulatius kekszes sajttorta málnával és Spekulatius kekszmacaronnal – recept

Hozzávalók egy kb 22 cm-es tortához:

Kakaós piskóta:

2 tojás

100 g cukor a sárgájához

40 g cukor a fehérjéhez

10 g cukrozatlan kakaópor

165 g liszt

0,75 dl olaj

0,75 dl tej

fél csomag sütőpor

csipet só

+ kb 90 g Spekulatius kekszkrém a kisült lapok megkenéséhez

Spekulatius kekszes sajtkrém:

6 tojássárgája

150 g habtejszín szobahőmérsékleten

150 g cukor

10 lapzselatin

560 g natúr sajtkrém

300 g habtejszín hidegen

200 g Spekulatius / Speculoos keksz vagy más fűszeres keksz, például mesekeksz finomra darálva

nagy marék málna (lehet mirelit, nem kell kiengedni előtte)

Spekulatius étcsoki ganache:

100 g étcsokoládé

100 g habtejszín szobahőmérsékleten

35-40 g Spekulatius kekszkrém

Spekulatius kekszmacaron:

100 g Spekulatius / Speculoos keksz

100 g porcukor

80 g tojásfehérje

100 g kristálycukor

Spekulatius ganache macarontöltelék:

100 g étcsokoládé

100 g habtejszín szobahőmérsékleten

35-40 g Spekulatius kekszkrém

+ darált Spekulatius keksz a torta díszítéséhez

Spekulatius kekszes sajttorta recept

Elkészítés:

A Spekulatius kekszmacaronokat (töltelék nélkül) már egy-két héttel előre is elkészíthetjük. Amint már fentebb töredelmesen bevallottam, mivel sem türelmes, sem macaronrajongó nem vagyok, kábé semmi rutinom nincs a témában, így Annuskám kekszmacaron receptjét (és életmentő tippjeit) használtam, csak svájci módszerrel elkészítve. Először is a Spekulatius kekszet aprítóban finomra daráljuk, majd összekeverjük a porcukorral, és több részletben liszt állagúra őröljük egy kávédarálóban. Átszitáljuk. A tojásfehérjét a kristálycukorral vízgőz felett – folyamatosan kevergetve – addig melegítjük, míg a cukor elolvad, majd lehúzzuk a tűzről, és kemény habbá verjük. A habot több részletben a Spekulatius kekszporhoz forgatjuk, majd óvatosan addig keverjük, míg szalagszerűen folyik le a spatuláról. Kerek csővel (kb. 8 mm) ellátott habzsákba töltjük, és szilikonos sütőpapírra nyomkodjuk, szigorúan teljesen függőleges tartásban. Nyilván minden épeszű ember az azonos méretű macaronok előállítása érdekében sablont tesz a sütőpapír alá. Én ettől természetesen eltekintettem, lévén remek a szemmértékem (értsd: rendkívül lusta vagyok) – jutalmul gazdag méretválasztékból tudtam garázdálkodni a végén. A tepsit a pulthoz ütögetjük, hogy a buborékok távozzanak. A macaronokat 120 fokra előmelegített (légkeverés nélkül), és 10 cm-re nyitva hagyott sütőbe toljuk 3 percre száradni, majd felvesszük a hőfokot 140-re, és kb. 16-18 perc alatt készre sütjük. Az utolsó pár percben nézegessük, mert nagyon sütőfüggő, mennyi idő kell neki ahhoz, hogyha kissé megnyomjuk a tetejüket, már ne mozogjanak. Hagyjuk teljesen kihűlni. A teljesen kihűlt macaronhéjakat a tortakészítéskor elég betölteni. Ehhez a csurgatásnál lentebb leírt módszerrel elkészítjük a Spekulatius ganache-t, és amikor már kellőképpen sűrű, habzsákból a macaronokra nyomjuk, megkeressük a nagyjából méretben stimmelő párjukat (gazdag méretválaszték, ugye!), és összetapasztjuk. Mohó kislányok elől nagyon alaposan elzárjuk.

A piskótalapokat előző nap megsüthetjük. Ehhez a tojásfehérjéből a kevesebb cukorral habot verünk. A sárgáját kihabosítjuk a nagyobb adag cukorral, majd belecsurgatjuk az olajat és tejet, és elkeverjük. Hozzáadjuk a szárazanyagokat, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. A masszát szétosztjuk egy kb. 22 cm-es és egy kisebb, kb. 18 cm-es tortaformába, melyek aljába sütőpapírt szabtunk. A piskótákat 175 fokos sütőben – légkeverés nélkül – kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivágjuk a piskótákat a formából, és fejjel lefelé, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

A Spekulatius sajtkrémhez a tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a szobahőmérsékletű tejszínnel, és folyamatosan kevergetve csípősre – kb. 80 fok – melegítjük. Lehúzzuk a tűzhelyről, és feloldjuk benne a korábban jéghideg vízben megpuhított, majd alaposan kinyomkodott lapzselatint. Belekeverjük a sajtkrémet és a darált Spekulatius kekszet. A hideg tejszínből habot verünk, és a sajtkrémes alapba forgatjuk.

Összeállítjuk a tortát. A nagyobb piskótalapot megkenjük Spekulatius kekszkrémmel, és egy tiszta tortakarika aljába helyezzük. Rásimítjuk a Spekulatius sajtkrém felét, melybe málnákat pötyögtetünk. Rátesszük a kisebbik piskótalapot, melyet szintén megkentünk Spekulatius krémmel, majd ráhalmozzuk a sajtkrém másik felét, szintén málnákkal megpotyogtatva, és elsimítjuk a tetejét. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük.

Elkészítjük a Spekulatius ganache-et. Ehhez a tejszínt felforrósítjuk, és a felaprított étcsokira és Spekulatius krémre öntjük. Két percig békén hagyjuk, majd fényesre keverjük. Hagyjuk egy kicsit sűrűsödni. Amikor már nem túl híg, a torta tetejére csurgatjuk. Csurgatáshoz segítség itt. Behűtjük.

Végül a tortát Spekulatius morzsával, Spekulatius macaronokkal, a piskótalapokból lenyesett, és a maradék ganache-sal összenyomkodott golyókkal, valamint az erős idegzetűek télvíz idején is friss málnával, magamfajta garasoskodók gránátalmával vagy valami hasonlóan színessel díszítik.

Spekulatius / Speculoos sajttorta recept

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Hozzászólás