Tökös-mákos tart és a halloween-i csokicunami

tökös-mákos tart recept - sütőtökös mákos pite készítése

Az úgy volt, hogy készítek valami full egészségeset, cukormentesen, vegánul meg minden, ellensúlyozandó a halloween-i csokicunamit. Aztán rájöttem, hogyha rápakolok az egészséges sütik tetejére mindenféle fondant tököcskéket, az kicsit bizarr kombó lesz. Válaszút elé kerültem tehát: lemondok a fondant tökökről és maradok az egészségvonalnál vagy … hát igen, a vagy győzött. Egészségeskedni ráérünk novemberben is. Meg hát a sütőtök és a mák már önmagában is szupermenő. 

Jöjjön is a tökös-mákos tart receptje! (Izgulni nem kell, a családi vaktesztelés bizonyította, hogy a sütőtök cseppet sem érződik.)

tökös-mákos tart recept - sütőtökös mákos pite készítése

Tökös-mákos tart recept

Hozzávalók (6 darab tarthoz):

Mákos tart tészta:

110 g liszt

20 g darált mandula

25 g porcukor

3 ek hideg víz

65 g hideg vaj

nagy csipet só

1 ek darált mák

1 csapott ek lenmag finomra őrölve

Tökös-mákos töltelék:

160 g sült sütőtök

80 g darált mák

0,8 dl tej

60-65 g cukor (sütőtök édességétől függően több vagy kevesebb)

15-20 g aranymazsola

késhegynyi mézeskalácsfűszer (vagy fahéj)

1 citrom héja lereszelve

kb. fél citrom leve

+ fondant a tökökhöz

tökös-mákos tart recept - sütőtökös mákos pite készítése

Elkészítés:

A mákos tart tésztához a finomra őrölt lenmagot beáztatjuk a hideg vízbe pár percre. A többi hozzávalót (a mák nélkül) késes aprítóban morzsásra aprítjuk, majd hozzáadjuk a mákot és a lenmagos vizet. Összegyúrjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Vékonyra nyújtjuk, méretre szúrjuk, és kibéleljük a tésztakorongokkal a tart formákat. Megszurkáljuk, kibéleljük alufóliával, megtöltjük rizzsel vagy babbal (a nagyon menők sütőgyönggyel), és 10 percre behűtjük. 180 fokos, légkeveréses sütőben 10 percig vakon sütjük, majd nehezék nélkül további 4 percig.

A tökös-mákos töltelékhez a sült sütőtököt összetörjük. A mazsolát forró vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és darabokra vágjuk. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a mákot, és összemelegítjük. Mézeskalácsfűszerrel, citromlével és citrohéjjal ízesítjük, majd belekeverjük a sütőtököt és a mazsolát. A tökös-mákos krémet a tartformákba adagoljuk, és további 15-20 percig sütjük. Langyosan és hidegen is finom. A fondant tököket tálalás előtt tegyük rá, mert a mákos krémen hajlamosak benedvesedni.

Ez a sütőtökös sajttorta és ez a mézeskalácsos-sütőtökös cupcake is nagyon tuti, próbáljátok ki!

tökös-mákos tart recept - sütőtökös mákos pite készítése

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s