A kislánykák azzal fogadtak az óvodában/iskolában, hogy délután feltétlenül sütit akarnak sütni. Én pedig feltétlenül jófej akartam lenni. Egyszer végre az életben. Úgyhogy sütöttünk.
A jófejségemen persze esett némi csorba, mert a kekszkészítés közbeni dulakodást (- Anyaaaa, ő többet lapított! – Nem igaz! Én alig lapítottam! – durr, puff…) nem sikerült teljes hidegvérrel kezelnem (- Mindenki azonnal kifelé a konyhából!), de aztán némi következetlenséggel orvosoltam a problémát (- Akkor nem csináljátok a kekszet? Gyertek már!).
Hát így születnek a sziklaszilárd nevelési elvek és az aszalt szilvás-kakaós zabkekszek.
Aszalt szilvás-kakaós vegán zabkeksz recept
Hozzávalók (2 tepsihez):
75 g zabpehely (apró szemű)
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
1 késhegynyi őrölt fahéj
70 g finomítatlan nádcukor (kristálycukorral helyettesíthető)
130 g étolaj
2 ek agavészirup / juharszirup
60-80 g aszalt szilva darabolva
1 csapott ek őrölt lenmag (elhagyható)
fél kk szódabikarbóna
csipet só
Elkészítés:
Mindent összekeverünk. Golyókat formálunk, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, majd vizes tenyérrel ellapítjuk. (Az igénybe vett gyerektenyerek egyszerre gondoskodnak a kekszek és egymás orrának ellapításáról is, így ránk már alig van szükség.) A zabkekszeket 175 fokos sütőben – légkeveréssel – 10 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni vagy – a már jól ismert sziklaszilárd nevelési elveinken épp csak egy hajszálnyit lazítva – még ott melegében, vacsora előtt hagyjuk felfalatni a jónéppel. Brokkolit úgyis ehetnek bármikor.
Ha kekszelni támad kedvetek, próbáljátok ki ezt a kókuszost, meg ezt a mindenmentes banánost is.