Nálunk idén nagy keletje van a fagyitortáknak a szülinapokon, vagy csak egyszerűen én jöttem rá, mennyire kényelmes dolog ez. Sokkal előbb is elkészíthető – már ha valaki fagyasztóhelymilliomos, és mindenki roppant boldog vele. Apropó, fagyasztó! Én mondjuk semmiképp sem a milliomos, inkább a sok-fagyasztóhelyre-messziről-áhítozók lelkes csapatába tartozom. Amíg csapattagságom megingathatatlan, addig viszont legalább szórakoztatom magam, például olyasmikkel, hogy a nyitott mélyhűtő ajtónál guggolva a fagyialapot az arasznyira kihúzott mélyhűtő fiókba bekészített tortaformába igyekszem beönteni, majd a résen bedugott kézzel simára egyengetni a tetejét – halk és kevésbé halk szitkozódások közepette. Mert a fiókos rendszerben az a jó, hogy a tortaformát csak megbillentve tudom bepréselni a fagyasztóba, ami viszont egy folyékony krémmel csurig töltött tortaformánál csak mérsékelten nagy szerencse. Próbáltam ugyan teljesen kihúzni a fiókot, és kevésbé idióta körülmények között elvégezni a feladatot, azonban akkora zökkenéssel lehet csak visszailleszteni a fagyasztóba a drágalátos fiókot, hogy az a bebillentéssel egyenértékű eredménnyel jár. De legalább biztosan tudhatom, hogy nem a házi fagyitorta készítők szövetsége tervezte a mélyhűtőnket. A kételyek felőrölnének.
Viszont az Oreo fagyitorta valami eszméletlen jó dolog. Erről mondjuk már a torta felszelése előtt sikerült meggyőződnöm, elsőként a még nem lefagyasztott krém buzgó kóstolgatásával, majd a teljes bizonyosság megszerzése végett egy külön kis (khm) formában lefagyasztott tesztadag tempós zugevésével. Aztán a ‘fitt étkezések’ szellemiség lelkes követőiként vacsora és reggeli gyanánt villámgyorsan elpusztítottuk az egészet.
Oreo fagyitorta házilag – recept
Hozzávalók (18 cm-es formához):
Oreo kekszes alap:
100 g Oreo keksz darálva (töltelékkel együtt)
40 g vaj olvasztva
Oreos fagyi:
400 g habtejszín hidegen
4 tojás
85 g porcukor
165 g Oreo keksz
+ néhány Oreo keksz a díszítéshez
Elkészítés:
A kekszes alaphoz a finomra őrölt Oreo kekszet az olvasztott vajjal összekeverjük, és egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk. Behűtjük.
Az oreos fagyihoz a tojások fehérjéből habot verünk egy-két kanál porcukorral. A tojássárgájákat a többi porcukorral szintén kihabosítjuk. Az Oreo kekszet darabosra aprítjuk. A behűtött tejszínből habot verünk. A sárgáját a fehérjehabbal összekeverjük. Óvatosan jöhet bele a darált Oreo, majd a tejszínhab is. Az Oreo fagyit a kekszes alapra öntjük, és lefagyasztjuk. A fagyitortát néhány Oreo keksszel és némi kekszmorzsával díszítve tálaljuk.
Ez a mogyorós csokis, kókuszos, epres fagyitorta is nagyon finom, és ez a mogyoróvajas fagyit is feltétlenül próbáljátok ki.
A semifreddo típusú fagyikészítés technikája Stahl Judittól származik.