Pina Colada torta és a kókuszboncolás igaz története

pina colada torta recept házilag  - ananászos kókuszos torta - habcsóknyalóka készítése

Lelki szemeim előtt egy Pina Colada torta képe lebegett egy gerezd lazán ráhelyezett kókuszdióval és némi habcsóknyalókával a tetején, meg a kipihent arcom, hogy ennyivel le is tudtam a tortadíszítési hacacárét. Ezzel szemben kábé úgy jártam, mint múltkor a fügékkel, csak most nem a tökéletes pozícionálás jelentette a problémát, hanem egy csak mérsékelten romlott kókuszdió becserkészése, majd ízléses darabokra tördelése. 

Karantén idején nyilván mivel is töltené az idejét a jóasszony, mint kókuszdió hajkurászással. Örültem, hogy beszereztem egy példányt a sarki kisboltban, bántam is én, hogy nem hallok benne lötyögni semmi folyadékot, ami a frissességét jelezné. Dekorációnak jó lesz így is. Aha. Azt kell mondjam, a belül feketére penészedett kókuszdió nem szép látvány. Sebaj, újra nyakamba a város, szájamra a maszk, és már csattogok is egy kicsit frissebb delikvensért a boltba. Jó, boltokba, mert nyilván az elsőben semmilyen nem volt. És lőn, gyönyörű, frissnek tűnő darab a következőben, lötyög, ahogy kell: boldogság. Otthon kalapácsot előkap, a youtube-ról elsajátított módszerrel és teljes magabiztossággal körbecsapkod, és amikor a türelem még csak épphogy elkezdene fogyni, már örvendezik is: a kókuszdió megreped. Bár ez a darab is penészes, de most csak a kemény burok és a vékony héj között. Úgyhogy lelkesedés jottányit sem lohad: penészes vékony héjat hámozóval lekapar, majd konstatál, hogy egy fél kókusz igencsak hatalmas lesz a tortára. Kalapácsot ismét beizzít, majd hasznos új tapasztalatokat szerez: a már feltört kókuszdió semmilyen agresszív behatásnak nem enged, és nem mutat hajlandóságot a kisebb darabokra válásra. A kókuszon való ütemes ugrálás szintén nem javít a helyzeten (viszont bizonyítja, hogy – a közvélekedés ellenére – a sütemény formájában bevitt kalóriamennyiség elmarad a kívánatostól 🙂 ). De szerencsére van az asszonynak hozzáértő barátnője, akitől kókuszdiótörő módszertani tréninget vehet, így a szakszerű információkat beépítve a kókuszt nejlonzacskóba rejti, és vadul a betonlépcsőhöz csapja, majd diadalittasan felmutatja a világ legformásabb kókuszdiógerezdjét.

És a Pina Colada torta receptje még csak most jön!

(Hogy jó hír-e vagy rettenetes, azt mindenki döntse el maga, de ez a torta bizony alkoholmentes.)

Pina colada torta recept házilag - ananászos kókuszos torta készítése -  habcsóknyalóka

 

Pina Colada torta – ananászos-kókuszos torta recept

 

Hozzávalók (16 cm-es 4 lapos vagy egy 18 cm-es 3 lapos tortához):

 

Kókuszos piskóta:

2 tojás

100 g (nád)cukor a sárgájához

40 g (nád)cukor a fehérjéhez

30 g kókuszreszelék

145 g liszt

0,75 dl olaj

0,75 dl tej

fél csomag sütőpor

csipet só

vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat

Fehércsokis kókuszkrém:

300 g fehércsokoládé aprítva

200 g habtejszín szobahőmérsékleten

200 g habtejszín hidegen

500 g mascarpone

30 g porcukor

130 g kókuszreszelék

vaníliaőrlemény vagy vaníliakivonat

+ 1 doboz ananászkonzerv a rétegzéshez

Habcsóknyalóka:

1 tojásfehérje

50 g cukor

+ kókuszdió a díszítéshez

ananászos kókuszos torta recept - habcsóknyalóka készítése - pina colada torta 

 

Elkészítés:

A habcsóknyalókák elkészítését már sokkal korábban elvégezhetjük. Ehhez svájci habcsókmasszát készítünk így, majd egy sütőpapíros lemezre saslikpálcákat helyezünk, és rájuk nyomjuk a fehérjehabot. 90 fokos légkeveréses sütőben másfél óra alatt kiszárítjuk a habcsókokat. A nyitott sütőben hagyjuk kihűlni, majd légmentesen tároljuk. Egy fehérjéből nagyjából 10 habcsóknyalóka lesz, de persze ez erősen méretfüggő.

A tortát a fehércsokis kókuszkrém előkészítésével kezdjük. Ehhez a szobahőmérsékletű tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított fehércsokira öntjük, majd 2-3 perc múlva simára botmixerezzük, és pár órára behűtjük.

Amíg hűl a fehércsoki ganache alap, megsütjük a kókuszos piskótát. Ehhez a fehérjéből a kevesebb cukorral habot verünk. A sárgáját kihabosítjuk a többi cukorral és a vaníliával, majd hozzákeverjük a folyadékokat. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, sót és kókuszt, és habverővel eldolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. Egy 16-18 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk, beleszedjük a masszát, és 175 fokos sütőben – légkeverés nélkül – kb. 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A piskótát kivágjuk a formából, és fejjel lefelé rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kisebb átmérővel, dolgozunk, 4 lapba, ha nagyobbal, akkor 3 lapba vágjuk a kihűlt piskótát.

Befejezzük a fehércsokis kókuszkrémet. Ehhez a mascarponét a hideg habtejszínnel, porcukorral és vaníliával kihabosítjuk, majd több részletben a fehércsoki ganache-hoz keverjük. A krémből 230 grammot félreteszünk a torta körbekenéséhez, a többihez pedig hozzákeverjük a kókuszreszeléket.

A piskótát a fehércsokis kókuszkrémmel, és a kis darabokra vágott ananásszal rétegezzük. A torta tetejére kókuszkrém kerül. A betöltött tortát hűtőben pihentetjük legalább egy órát.

A tortát a kókuszmentes fehércsoki krémmel körbekenjük, és ízlés szerinti pucérságúra lehúzzuk, így. Pár óra múlva érdemes ellenőrizni: ha nagyon beszívta a krémet a torta, és esetleg megrepedt a burkolat, a kimaradt krémmel átkenjük még egyszer.

A tortát a habcsóknyalókákkal és a hősiesen felboncolt és kármentesített kókuszdióval díszítjük. Akit pedig az a megtiszteltetés is ér, hogy a világ legédesebb ötévesének lehet az anyukája, az még 5 szál – meglehetősen viharvert – gyertyát is rátuszkol a torta tetejére.

Pucér torta ügyben ezt az epres brownie tortát és ezt a mogyoróvajas tortát is érdemes megszemlélni.

ananászos kókuszos torta recept - habcsóknyalóka készítése - pina colada torta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s