Mogyorókrémes-túrós tart meggyel vidám teammunkában

túrós-mogyorókrémes tart recept meggyel

Az úgy van, hogy van egy gyerek a majdnem 5 évével, a világ leghuncutabb ábrázatával és az anyja 4 és fél percnyi késlekedésével. Fent nevezett zsiványlány – kihasználva a hosszúnak éppen nem nevezhető időablakot – ráveti magát a kisült tarttésztára, és lelkesen kihasít belőle kóstolás címszóval. Természetesen rögtön két darabot, mert nem híve a félmunkának. Ezután megérkezik a minden hidegvért nélkülöző anyja, és bíborvörös fejjel konstatálja a megcsonkított tartot. Szembesítést rendez, a Columbot megszégyenítő kérdések kereszttüzében legbájosabb mosolyt produkáló gyereket pszichológiai nyomás alá helyezi, a vallomást jegyzőkönyvbe veszi, majd frissen bekevert kókuszgolyó masszával kipótolja a hiányokat. Közben kitartóan duzzog. 

Hát, így készül nálunk a mogyorókrémes-túrós meggyes tart vidám teammunkában. Ja, és a reményem, hogy a túró kellő elrettentő erővel hat a csemetéimre, és több marad nekem, sajnos nem jött be.

túrós-mogyorókrémes tart recept meggyel

Mogyorókrémes-túrós tart recept meggyel

 

Hozzávalók (23-24 cm-es tartformához):

Tart tészta:

105 g liszt (ebből 25 g lehet teljes kiőrlésű tönkölyliszt)

10 g cukrozatlan kakaópor

15 g darált mandula

20 g porcukor

3 ek hideg víz

65 g hideg vaj

csipet só

1 ek őrölt lenmag (csak ha olyan kedvünk van)

Mogyorókrémes-meggyes réteg:

150 g Lino Lada Gold mogyorókrém (mogyoródarabkákkal)

65 g mascarpone

kb. 2/3 üveg meggybefőtt lecsepegtetve

Túrókrém:

100 g túró

100 g mascarpone

100 g habtejszín hidegen

30 g porcukor

fél csomag expressz zselatin fix (10 g)

mogyorókrémes-túrós meggyes tart recept

 

Elkészítés:

 

A tart tésztával kezdünk. Ehhez az összes hozzávalót késes aprítóban morzsásra dolgozzuk. Golyót formázunk belőle, és fél órára behűtjük. A tésztát a formához illeszkedő méretűre nyújtjuk, és a kilisztezett (vagy formaelválasztó spray-vel befújt) tartformába egyengetjük. Villával megszúrkáljuk, és 10 percre hűtőbe tesszük. Alufóliával kibéleljük, rizzsel vagy babbal megtöltjük, és 15 percig 180 fokos, légkeveréses sütőben vakon sütjük. Ezután kiszedjük a rizst vagy babot és a fóliát, és így is sütjük 10 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A mogyorókrémes-meggyes réteghez a mogyorókrémet összekeverjük a mascarponéval, és a tartkosár aljába kenjük, majd jól megpakoljuk lecsepegtetett meggyel.

Nekilátunk a túrókrémnek. Ehhez a túrót a mascarponéval simára keverjük. A hideg habtejszínt a porcukorral habbá verjük. Félidőben belekeverjük a zselatin fixet is. A felvert habot óvatosan a mascarponés túróhoz forgatjuk, és a túrókrémet a meggyre simítjuk. Behűtjük pár órára. Díszítésként kis tejjel hígított mogyorókrémet csurgatunk rá.

A receptet a Lino Lada támogatta. 

Ez a sós karamelles-körtés mascarponés tart is nagyon finom. Túrós vonalon pedig ezt a cukormentes túró rudi tortát érdemes tesztelni.

mogyorókrémes-túrós meggyes tart recept

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s