Az úgy van, hogy van egy gyerek a majdnem 5 évével, a világ leghuncutabb ábrázatával és az anyja 4 és fél percnyi késlekedésével. Fent nevezett zsiványlány – kihasználva a hosszúnak éppen nem nevezhető időablakot – ráveti magát a kisült tarttésztára, és lelkesen kihasít belőle kóstolás címszóval. Természetesen rögtön két darabot, mert nem híve a félmunkának. Ezután megérkezik a minden hidegvért nélkülöző anyja, és bíborvörös fejjel konstatálja a megcsonkított tartot. Szembesítést rendez, a Columbot megszégyenítő kérdések kereszttüzében legbájosabb mosolyt produkáló gyereket pszichológiai nyomás alá helyezi, a vallomást jegyzőkönyvbe veszi, majd frissen bekevert kókuszgolyó masszával kipótolja a hiányokat. Közben kitartóan duzzog.
Hát, így készül nálunk a mogyorókrémes-túrós meggyes tart vidám teammunkában. Ja, és a reményem, hogy a túró kellő elrettentő erővel hat a csemetéimre, és több marad nekem, sajnos nem jött be.
Mogyorókrémes-túrós tart recept meggyel
Hozzávalók (23-24 cm-es tartformához):
Tart tészta:
105 g liszt (ebből 25 g lehet teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
10 g cukrozatlan kakaópor
15 g darált mandula
20 g porcukor
3 ek hideg víz
65 g hideg vaj
csipet só
1 ek őrölt lenmag (csak ha olyan kedvünk van)
Mogyorókrémes-meggyes réteg:
150 g Lino Lada Gold mogyorókrém (mogyoródarabkákkal)
65 g mascarpone
kb. 2/3 üveg meggybefőtt lecsepegtetve
Túrókrém:
100 g túró
100 g mascarpone
100 g habtejszín hidegen
30 g porcukor
fél csomag expressz zselatin fix (10 g)
Elkészítés:
A tart tésztával kezdünk. Ehhez az összes hozzávalót késes aprítóban morzsásra dolgozzuk. Golyót formázunk belőle, és fél órára behűtjük. A tésztát a formához illeszkedő méretűre nyújtjuk, és a kilisztezett (vagy formaelválasztó spray-vel befújt) tartformába egyengetjük. Villával megszúrkáljuk, és 10 percre hűtőbe tesszük. Alufóliával kibéleljük, rizzsel vagy babbal megtöltjük, és 15 percig 180 fokos, légkeveréses sütőben vakon sütjük. Ezután kiszedjük a rizst vagy babot és a fóliát, és így is sütjük 10 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A mogyorókrémes-meggyes réteghez a mogyorókrémet összekeverjük a mascarponéval, és a tartkosár aljába kenjük, majd jól megpakoljuk lecsepegtetett meggyel.
Nekilátunk a túrókrémnek. Ehhez a túrót a mascarponéval simára keverjük. A hideg habtejszínt a porcukorral habbá verjük. Félidőben belekeverjük a zselatin fixet is. A felvert habot óvatosan a mascarponés túróhoz forgatjuk, és a túrókrémet a meggyre simítjuk. Behűtjük pár órára. Díszítésként kis tejjel hígított mogyorókrémet csurgatunk rá.
A receptet a Lino Lada támogatta.
Ez a sós karamelles-körtés mascarponés tart is nagyon finom. Túrós vonalon pedig ezt a cukormentes túró rudi tortát érdemes tesztelni.