Van bennem némi aggodalom, már ami a karantén idején felhalmozódó súlytöbbletet illeti: a mozgás hiányát ugyanis kalóriadús édességek sütésével próbálom ellensúlyozni. Persze a kamra és a sütő közötti távolság legyaloglása nem elhanyagolható sportteljesítmény, de még így is bajban lennék, ha nem akadna néhány hű segítőm. A jóravaló apró termetű népség azonban hál’istennek minden egyes pillanatot megragad, hogy ellásson valami feladattal. Minél távolabb helyezkedem el a célállomástól, annál elégedettebbnek tűnnek, és annál lelkesebben kurjongatnak egy perc múlva a lakás ellentétes pontjáról.
Úgyhogy tiszta szerencse, hogy sütöttem egy kis gesztenyekrémes brownie-t, nehogy a végén el találjak fogyni.
Gesztenyés brownie recept meggylekvárral
Hozzávalók (9-10 darabhoz):
Brownie:
100 g étcsokoládé
100 g vaj
2 tojás
50 g cukor (ha van, akkor finomítatlan nádcukor)
15 g darált mandula (ha nincs, mehet helyette liszt)
35 g liszt
csipet só
+ 2-3 ek meggylekvár
Gesztenyekrém:
250 g natúr gesztenyemassza
65 g porcukor
300 g habtejszín hidegen
őrölt vanília vagy vaníliakivonat
fél csomag expressz zselatin fix (10 g)
+ habcsók és cukrozatlan kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
Először elkészítjük a brownie-t. Ehhez az étcsokit összeolvasztjuk a vajjal. Belekeverjük a tojást, hozzáadjuk a darált mandulát és a lisztet. Megsózzuk, beédesítjük. Egy 16×18 cm-es tepsibe egyengetjük, és 160 fokos sütőben – légkeveréssel – kb. 15 percig sütjük. Semmiképp se süssük túl: ha még kicsit ráragad a villára, jó is. Hagyjuk kihűlni.
Közben nekilátunk a gesztenyekrémnek. Ehhez a gesztenyemasszát villával áttörjük, és vaníliával ízesítjük. A hideg tejszínből a porcukorral habot verünk, félidőben hozzászórjuk a zselatin fixet is. Ha cukrozott gesztenyemasszát használunk, csökkentsük a porcukor mennyiségét!
A kihűlt brownie-t alaposan megkenjük a megggylekvárral, majd rásimítjuk a gesztenyekrémet, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor cukrozatlan kakaóport szitálunk a tetejére, és habcsókkal díszítjük.
Brownie barátoknak ez a cukormentes tiramisu brownie és ez a vegán babos-datolyás verzió is javallott a kipróbálásra.