Létezik egy rejtélyes jelenség, melynek központi figurája a mazsola. Népi megfigyelések szerint míg az emberek többsége a mazsolát önmagában kedveli, ha ételben találkozik vele, heveny ellenreakciót fejt ki: jobb esetben felbőszülten kipiszkálja belőle, rosszabb esetben egy ujjal nem ér a komplett ételhez. Egyesek szerint a mazsoladiszkrimináció a köménymag hasonló elutasításával is együttjár, és a jelenség hátterében bogárfóbia áll: a mazsola, köménymag és küllemre hasonló barátaik ételben megbújva kis bogárra emlékeztetnek. Jómagam mereven visszautasítom a bogárelmélet minden formáját, kevéssé szerencsés tény azonban, hogy saját elmélettel nem rendelkezem. Persze a tagadás már önmagában öröm, de lelkiismereti okokból mégiscsak keresem azt a magyarázatot, melyet önazonosnak érzek. Mivel a feltárási folyamatban csúnyán elakadtam, külső segítségre van szükségem. Mint elfogulatlan teoretikusokat, kérlek benneteket, támogassatok meg minden részrehajlást nélkülöző mazsolaészrevételeitekkel és lehetséges magyarázataitokkal. Cserébe mazsolahorizontom szélesedése lesz közös jutalmunk.
Míg eme fejlődési lépésre várakozom, sajnos nincs más lehetőségem, minthogy a kötelezően mazsolás somlóit unortodox módon mazsolátlan verzióban prezentáljam. A jó hír, hogy a mazsolátlan Somlói torta is eszméletlenül finom, és az elméleti mazsolavitába kevésbé belebonyolodók számára mazsolás változatban is elkészíthető.
Somlói galuska torta recept
Hozzávalók (18 cm-es tortához):
Piskótaalap:
3 tojás
150 g (finomítatlan nád)cukor a sárgájához
60 g (finomítatlan nád)cukor a fehérjéhez
1,15 dl olaj
1,15 dl tej
3/4 csomag sütőpor
nagy csipet só
Diós piskótához:
20 g darált dió
46 g liszt
Vaníliás piskótához:
66 g liszt
őrölt vanília vagy vaníliakivonat
Kakaós piskótához:
124 g liszt
8 g cukrozatlan kakaópor
Vaníliakrém:
8 db tojássárgája
155 g cukor
50 g étkezési keményítő
őrölt vanília vagy vaníliakivonat
615 g tej
6 db lapzselatin
45 g vaj
225 g habtejszín hidegen
+ 70 g dió
Narancsos tejcsoki ganache:
200 g tejcsokoládé
200 g habtejszín szobahőmérsékleten
4 csepp narancsolaj
Narancsos étcsoki ganache a csurgatáshoz:
70 g étcsokoládé
70 g habtejszín szobahőmérsékleten
1 csepp narancsolaj
Csokigolyókhoz:
darált keksz vagy piskótamaradék
Elkészítés:
A háromféle piskótával kezdünk. A kisebb adag cukorral a fehérjéből habot verünk. A tojássárgáját kihabosítjuk a többi cukorral, majd belekeverjük az olajat, a csipet sót és a tejet. A fehérjehabot és a tojáshabot is elnegyedeljük. A diós piskótához az egyik negyed sárgájás masszába belekeverjük a darált diót és lisztet és a sütőpor negyedét, majd a fehérjehab negyedét. A vaníliás piskótához egy másik negyedbe a vanília, liszt és a sütőpor további negyede kerül, és a fehérjehab egy negyede. A kakaós piskótához a maradék két negyed sárgájához kerül a kakaópor, liszt és a sütőpor fele, majd óvatosan beleforgatva a megmaradt fél adag fehérjehab. A masszákat alul sütőpapírral leterített 18-as formákba öntjük, és kb. negyed óra alatt 180 fokos sütőben – légkeverés nélkül – készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Mivel egyszerre ennyi valószínűleg nem fér a sütőbe, mehet két részletben. A kész piskótákat kivágjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, a kakaós piskótát félbevágjuk.
A vaníliakrémet már előző nap elkészíthetjük. Ehhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a keményítővel. A tejet felforraljuk, és apránként – folyamatos keverés mellett – a tojásos keverékhez öntjük. Visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett, közepes hőfokon, besűrítjük (egyet-kettőt rottyanjon!). Levesszük, hozzáadjuk a vajat és az előzetesen jéghideg vízbe áztatott, majd jól kifacsart zselatinlapokat. A vaníliakrémet a a felszínén légmentesen lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni. Végül a hideg tejszínből habot verünk, és a krémbe forgatjuk. Behűtjük.
Jöhet a narancsos tejcsoki ganache. Ennek mennyisége változtatható annak függvényében, tálaláskor mennyire bőven szeretnénk meglocsolni vele a szeleteket. A tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük. Két percet állni hagyjuk, majd elkeverjük, ha szükséges, botmixerrel rásegítünk. Narancsolajjal ízesítjük.
A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk és mozsárban darabosra törjük.
Összeállítjuk a tortát. Egy tiszta tortakarikába belehelyezzük az egyik kakaós piskótalapot, és alaposan megcsurgatjuk narancsos csoki ganache-sal, amit el is kenünk rajta, hogy hogy jól beszívja. Rákenjük a vaníliakrém harmadát, megszórjuk aprított dióval. És itt jön el a mazsolafanatikusok ideje: aki szeretne, szórjon azt is bátran. Majd következik a vaníliás piskóta, tejcsoki ganache, vaníliakrém és dió. Újabb kakaós lappal folytatjuk, amit szintén megcsurgatunk, megkenünk a narancsos casokiöntettel. Rá a maradék vaníliakrém és dió kerül, végül a diós piskótával zárjuk a sort, amit még a ráhelyezés előtt meglocsolunk a csokiöntettel, és meglocsolt felével lefelé helyezzük a vaníliakrém tetejére. A tortát behűtjük.
Amikor megdermedt a torta, elkészítjük az étcsoki ganache-t hasonló módon a fentiekhez. A tortát kiszabadítjuk a formából, és megcsurgatjuk a csokikrémmel, így.
Elkészítjük a csokigolyókat. Ehhez a piskótamaradékot vagy a darált kekszet összegyúrjuk egy kevés csoki ganache-sal és megformázzuk, majd a torta tetejére halmozzuk.
Tálaláskor a maradék narancsos tejcsoki öntettel jól nyakon öntjük a szeleteket, a nagy bociszemekkel nézőknek tejszínhabot is púpozunk rá.
Diós-vaníliás témában ez a sárgabarackos torta elég finom. Narancsos csoki rajongóknak pedig ezt a tartot javaslom tesztelésre.
A legkirályabb recept 🙂
KedvelésKedvelés
Köszönöm!!! Nagyon örülök, hogy szeretitek. 🙂
KedvelésKedvelés
Szuper recept, nagy sikere volt a tortának 🙂
KedvelésKedvelés
Ó, de jó, nagyon örülök!!
KedvelésKedvelés