Kissé elfogult vagyok a fügével: imádom, amikor jó érett, szottyos, előtte meg főleg, mert akkor meg gyönyörű. De bármennyire is gyönyörű, eddig valahogy mindig sikerült a fügeszezont úgy átbambulnom, hogy tortára még véletlenül se kerüljön belőle egy szem sem. Na de most pótoltam, ami azért is remek hír, mert a sós karamellhez kimondottan jól passzol. (Mondjuk kevés dolog nem passzol jól a sós karamellhez.)
A torta amúgy vegán, de ez ne rettentsen el benneteket: senki ember fia meg nem mondaná, hogy se tojás, se tejtermék nincs benne. Olyannyira, hogy rég volt tortámnak ennyire zajos sikere.
Jöjjön is a sós karamelles-kókuszos vegán csokitorta receptje!
Sós karamelles-kókuszos vegán csokitorta fügével – recept
Hozzávalók (18 cm-es formához):
Vegán kakaós piskóta:
280 g liszt
340 g cukor
40 g cukrozatlan kakaópor
1,5 tk szódabikarbóna
3/4 tk só
1 ek almaecet
240 ml víz
1 tk instant kávépor (opcionális)
120 ml olaj
1-2 csapott ek őrölt lenmag
Vegán sós karamell:
100 g cukor
200 g kókusztej
1 ek víz
só
Vegán kókuszkrém:
140 g kókusztejpor
300 g víz
160 g kókuszreszelék
75 g cukor
1 ek étkezési keményítő
30 g kókuszzsír
Vegán vajkrém (a torta peremére):
kb. 80 g kókuszzsír szobahőmérsékleten
kb. 80 g porcukor
Kókuszhab a torta burkolásához:
300 g kókusztejszín hidegen (pl. Cocomas)
25 g porcukor
1,5 csomag habfixáló
természetes színezék (pl. szőlőhéjpor, liofilizált áfonyapor)
+ füge és áfonya a díszítéshez
Elkészítés:
A vegán kakaós piskótát már előző nap elkészíthetjük, sőt lefagyasztva dolgozni is könnyebb vele. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd beleöntjük a folyékonyakat is. Ha használunk instant kávét, akkor a teljes vízmennyiség egy részét felforraljuk, feloldjuk benne a kávéport, és úgy adjuk a többihez. Csomómentesre keverjük a masszát. Fogunk 3 db 18 cm-es tortaformát (nekem csak 2 van, úgyhogy a massza harmadát később kevertem be, és utána sütöttem), az aljukba sütőpapírt fektetünk, az oldalukat kiolajozzuk (vagy formaelválasztó spray-vel befújjuk). Elosztjuk a masszát a formákban, és kb. 25-30 perc alatt 180 fokon (légkeverés nélkül) készre sütjük. Ha úgy látjuk, hogy nagyon sül a teteje, de belül még nyers, alufóliával leborítjuk a formákat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivágjuk a formából.
Jöhet a vegán sós karamell. Ehhez a cukrot kevés vízzel egy széles lábas aljában elterítjük, és közepes hőfokon világos aranyszínűre karamellizáljuk (kevergetés nélkül). A kókusztejet felforrósítjuk, és a karamellhez adjuk. Kevergetve besűrítjük, és alaposan megsózzuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Nekilátunk a vegán kókuszkrémnek. A vízből egy kis adagot kiveszünk, és csomómentesre keverjük benne a keményítőt. A többi vizet a kókusztejporral és cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a keményítős folyadékot, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Belekeverjük a kókuszzsírt, és hagyjuk kihűlni.
Ha az enyémhez hasonló díszítést tervezünk, akkor a piskótalapok szélére érdemes egy vajkrémcsíkot készíteni, mert könnyebb lesz egyenletesen elkenni a külső krémet, ráadásul ez megakadályozza, hogy a karamell kifolyjon. Ehhez a szobahőmérsékletű kókuszzsírt a porcukorral habosra dolgozzuk gépi habverővel. Ha nagyon puha, kicsit hűtőbe tesszük.
Jöhet a torta összeállítása. Egy eltisztított tortaforma aljába behelyezzük az első piskótalapot, a peremére habzsákból vajkrémcsíkot nyomunk (én azért, hogy vékony legyen a csík, kislyukú csővel egymás tetejére két csíkot nyomtam). Majd megkenjük a sós karamell felével a tortalapot, aztán jöhet rá a kókuszkrém fele. A következő piskótalappal ugyanígy járunk el. A sort a harmadik lappal zárjuk. Erre már nem kenünk semmit, hanem egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Közben elkészítjük a vegán kókuszhabot. Ehhez a behűtött kókusztejszínt a porcukorral alacsony fokozaton habbá verjük. Amikor elkezd sűrűsödni, beleszitáljuk a habfixálót, és ezzel együtt fejezzük be a habosítást.
Ha vízfesték stílusú hatást szeretnénk, a kókuszhabból egy-két evőkanálnyit kiszedünk, és tetszőleges színre színezzük. Én szőlőhéjport használtam, aminek nagyon szép színe van, viszont azt tapasztaltam, hogy a tortán egy-két helyen pár óra múlva élénk kékre váltott az amúgy sötétlila szín. Az okát nem sikerült megfejtenem.
A kókuszhabot felvisszük a torta tetejére és oldalára, és simára húzzuk. Ehhez fényképes segítség itt. Ha használunk színezett krémet, itt-ott egy-egy pöttynyi színes krémet is felteszünk, és úgy húzzuk egyenletesre. A tetejét fügével, áfonyával vagy bármi szimpatikussal díszítjük.
Ha kompromisszummentes vegán sütiből sosem elég, nézd meg a vegán habcsókot, a vegán málnás-kókuszos tortát és ezt a vegán gránátalmás-csokis tartot is, vagy csekkold az összes vegán receptet itt.