Amíg Aperol van, nyár is van. Legalábbis a lelkemben…. és a poharamban. Ezzel az Aperol zselés panna cottával ráadásul a koccintást és a desszertet is letudjuk egy füst alatt, ami persze akár szomorkodásra is okot adhatna, de erre megoldásként ott van a repetázás lehetősége.
A recept a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is megjelent.
Aperol zselés panna cotta recept
Hozzávalók (4 főre):
Panna cotta:
4 dl habtejszín (szobahőmérsékleten)
50 g porcukor
őrölt vanília vagy vaníliakivonat
2,5 lapzselatin
Aperol zselé:
fél dl Aperol
1 dl pezsgő
1 kk porcukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
1,5 lapzselatin

Elkészítés:
A panna cottával kezdünk. Ehhez a szobahőmérsékletű habtejszínt a vaníliával és porcukorral alacsony lángon forrpontig melegítjük, és hagyjuk egy-két percig gyöngyözni. Közben a lapzselatint jéghideg vízbe áztatjuk, ha megpuhult, kifacsarjuk. A tejszínt levesszük a tűzről, feloldjuk benne a zselatint, majd ha már nem forró, poharakba adagoljuk, és behűtjük egy-két órára.
Ha megdermedt a panna cotta, elkészítjük az Aperol zselét. Ehhez a kétféle alkoholt összekeverjük, ízlés szerint édesítjük, és a felét felforrósítjuk (forralni nem kell). Az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kifacsart lapzselatint feloldjuk a meleg folyadékban, majd hozzáöntjük a hideget is. Ha már csak langyos, a panna cották tetejére öntjük, és újabb egy-két órára hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk.
Ha az a fajta vagy, aki képes bármikor pertut enni, a mojito panna cotta, a Baileys-es csokikrém és a tojáslikőrös panna cotta is el fogja nyerni a tetszésed.
