Nálunk a nagy családi bulik kötelező kelléke minimum egy cukormentes torta, mert mindenki szép, és még szebb szeretne lenni. A szépségért pedig enni kell. 🙂 Jelen esetben cukormentes sztracsatellás túrótortát, a vitaminbevitel égisze alatt egy kis meggyzselével.
A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.
Cukormentes sztracsatellás túrótorta recept meggyzselével
Hozzávalók (5 adaghoz vagy egy 18 cm-es tortaformához):
Cukormentes brownie (helyette lehet kekszes alap is):
25 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
35 g liszt
20 g cukormentes étcsokoládé
10 g vaj
0,5 dl tej
15 g négyszeres édesítő
1 tojás
50 g joghurt
1 csapott kk sütőpor
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 késhegynyi őrölt fahéj
Cukormentes sztracsatellás túrókrém:
400 g túró
240 g mascarpone
400 g habtejszín hidegen
30 g négyszeres édesítő
120 g cukormentes étcsokoládé
2 csomag instant zselatin fix
őrölt vanília vagy vaníliakivonat
Cukormentes meggyzselé:
200 g magozott meggy (mirelit is jó)
3 g négyszeres édesítő
2 és fél lapzselatin
Elkészítés:
A cukormentes brownie-val kezdjük. Ehhez az étcsokoládét a vajjal és tejjel összeolvasztjuk (mikróhullámú sütőben vagy vízgőz felett). Hozzákeverjük a tojást és az édesítőt, majd a joghurtot is. Beleszitáljuk a kétféle lisztet, kakaóport, fahéjat és sütőport, majd elkeverjük. 5 darab 8 cm-es formába vagy egy 18 cm-es tortaformába adagoljuk, és 175 fokos sütőben, légkeveréssel megsütjük. A kis formákban 10 perc alatt elkészül, a nagyban pár perccel többre lehet szükség. Ha megsült, a formában hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a cukormentes sztracsatellás túrókrémet. Ehhez a túrót az édesítővel, vaníliával és mascarponével botmixerrel pépesítjük. Az étcsokoládét nagylyukú reszelőn lereszeljük. A hideg tejszínt elkezdjük habbá verni, közben hozzáadjuk a zselatin fixet (még akkor adjuk hozzá, amikor híg a tejszín!), és kemény habbá verjük. Óvatosan a mascarponés túróhoz keverjük, majd beleforgatjuk a csokireszeléket. A brownie alapra egyengetjük, és egy-két órára hűtőbe tesszük.
Amikor megdermedt a sztracsatellás túrókrém, nekiállunk a cukormentes meggyzselének. Ehhez a magozott meggyet az édesítővel lepürésítjük, és első rottyanásig melegítjük. Levesszük a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kifacsart zselatinlapokat. Elkeverjük, és a sztracsatellás túrókrém tetejére öntjük. Egy-két órára újból a hűtőbe tesszük.
Ha megdermedt a (mini) sztracsatellatorta, villámgyorsan körbehajszárítózzuk a formá(ka)t, leszedjük a tortakariká(ka)t, majd buzgón felfaljuk, és elégedetten megszemléljük magunkat a tükörben. 🙂
Mivel családi buliból nálunk jócskán akad, így cukormentes édességből sincs hiány. Ez a cukormentes szedres-málnás túrómousse torta például igen jó, akárcsak ez a cukormentes epres joghurttorta. De csekkolhatjátok az összeset itt.
http://www.ujsagomat.hu/lidl/akcios-ujsag-csutortoktol-12-09-2019/
KedvelésKedvelés
Nagyon-nagyon finom lett, bár normál cukorral és kókuszvirágcukorral csináltam, illetve a brownie alap glutánmentes liszttel is működik. Egy észrevétel: mindenből a felét vettem 18 cm-es karikához és akkor lett normál torta magasság. Ez a mennyiség szerintem 24-es 26-os tortaformához is elegendő lenne. De lehet én számoltam el, amúgy szuper recept! 🙂 Gyorsan foygott!
KedvelésKedvelés
Hmm, ez rejtélyes. 🙂 De a lényeg, hogy sikere volt! 🙂
KedvelésKedvelés