Mákos tápiókapuding barackkal egy sasszemű barátnőnek

vegán gluténmentes cukormentes mákos tápiókapuding recept barackkal

Az úgy volt, hogy ötödikben új osztályba mentem, ahol is már az évnyitón összebarátkoztam egy lánnyal, aki másnap boldogan híresztelte az osztálytársaknak, hogy az új lányt Tinának hívják, szőke és kék szemű. Nos, bár a három hírből egyik sem volt igaz, ez nem jelenthetett okot arra, hogy ne kössünk életre szóló barátságot: úgyhogy kötöttünk. És mivel eme – tojás, tej- és cukormentes diétán élő – nőszemély mostanság finom utalásokat tett mindenféle lélekmelegítő meglepi desszertek időszerűségére, úgy éreztem, eljött a pillanat, hogy barátságunkat egy kis vegán mákos tápiókapudinggal ápoljam. Azt persze nem tudhattam, hogy ez lavinát indít el saját hajlékomban is, és fiúgyerekkel minden reggel meg kell majd vívnom az “- Anya, főzzél mákos tápiókapudingot! – Neee, már megint?” csatát, de azt hiszem, még így is megérte. 

A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.

vegán gluténmentes cukormentes mákos tápiókapuding recept barackkal

 

Vegán (és cukormentes) mákos tápiókapuding barackkal – recept

 

Hozzávalók kb. 4 adaghoz (ha fiúgyerek is eszik, akkor 2):

 
60 g tápiókagyöngy
4 dl rizstej
vaníliakivonat vagy vaníliaőrlemény
2 csapott ek darált mák
agavészirup vagy négyszeres édesítő ízlés szerint (kevés kell, akár el is hagyható)
pár szem sárgabarack és egy nektarin

Elkészítés:

 
A tápiókagyöngyöt 10 percre a vaníliával ízesített rizstejbe áztatjuk, majd lefedve, többször átkeverve, alacsony fokozaton 15 perc alatt puhára főzzük. A rizstejtől már önmagában édeskés, de ha igényeljük, egy kevés édesítőt adhatunk hozzá, majd belekeverjük a mákot is.
A barackokat felkockázzuk, és egy-két perc alatt óvatosan megpároljuk (ne főzzük szét). Kevés agavésziruppal vagy cukormentes verzió esetén cukorhelyettesítővel édesítjük (a gyümölcs édességétől függően). A poharak aljába barackot teszünk, rárétegezzük a mákos tápiókapudingot, majd a tetejére is kanalazunk a barackból. Hidegen tálaljuk sasszemű barátnőknek és torkos csemetéknek.
 
Áfonyás-banános chia pudinggal és egészséges kókuszgolyókkal is megörvendeztethetitek magatokat reggelire, ha már a tápiókapudingot abszolváltátok néhányszor. A vegán csoki mousse-t pedig eleve kár lenne kihagyni.
 
vegán gluténmentes cukormentes mákos tápiókapuding recept barackkal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s