A rám cseppet sem jellemző maradékhasznosítás áldozata lettem. És még az is lehet, hogy máskor is kipróbálom: meglepően jó volt nem a kukába hajigálni a romlásnak indult cuccokat. 🙂
Szóval adva van egy kis túró, mascarpone, fagyasztott pitetészta, meg néhány névnapos családtag. Az egyenletből kis ribizli hozzáadásával könnyen kiszámolható a végeredmény, ami nem más, mint a ribizlis-túrós mini tart.
Ribizlis-túrós mini tart (tartelette) recept
Hozzávalók (4 db-hoz):
Mákos tarttészta:
75 g liszt
8 g darált mandula
2 tk darált mák (szerintem szemes mákkal is jó lehet)
14 g porcukor
csipet só
2 ek hideg víz
44 g hideg vaj
Túrókrém:
160 g túró
80 g mascarpone
40 g joghurt
20 g porcukor
reszelt citromhéj
6 g expressz zselatin fix
40 g szemezett ribizli
+ ribizli a díszítéshez
Elkészítés:
A tart tésztát készítjük el elsőként. Ehhez a tészta hozzávalóit késes robotgépben morzsásra dolgozzuk, átgyúrjuk, és fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük fél órát (vagy fagyasztóban kevesebbet). Ezután vékonyra nyújtjuk, és a tart formáink átmérőjénél legalább 2 centivel nagyobb kiszúróval 4 kört vágunk, és a tartformákba nyomkodjuk. Aljukat megszurkáljuk, majd alufóliával béleljük, rizzsel vagy babbal feltöltjük, és 10 percre a hűtőbe tesszük. A tartkosarakat 180 fokos, légkeveréses sütőben 15 percig vakon sütjük, majd eltávolítjuk belőlük a nehezéket és az alufóliát, és további 7 percig sütjük, hogy kapjon egy kis színt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg hűlnek a tartkosarak, elkészítjük a ribizlis túrókrémet. Ehhez a túrót a mascarponéval és joghurttal botmixerrel (vagy villával) pépesítjük, cukorral és citromhéjjal ízesítjük, majd belekeverjük a zselatin fixet, és végül a szemezett ribizlit is. Megtöltjük a tartelette-ket, és behűtjük egy órára. Végül szép ribizlifürtökkel díszítjük.
Túrós-mákos témában ez a narancskrémes mousse torta igencsak ajánlott, mini pite fronton pedig a Bounty tart és a pisztáciás-epres mini tartok is megérnek egy próbát.