Epres-mákos tiramisu pohárkrém

epres-mákos tiramisu pohárban - recept

Valami egészen más recept járt a fejemben, amikor nekiálltam ügyködni, de az eredmény nem vett le a lábamról. Márpedig ilyen nem történhet, úgyhogy lélegzetvételnyi szusszanó után nagy duzzogva új desszert gyártásába fogtam. Viszont az újabb delikvens, ez az epres-mákos tiramisu már olyannyira jól sikerült, hogy a kelleténél több példánnyal voltam kénytelen szoros barátságot kötni. A kelleténél lényegesen többel, hogy konkrét legyek. 🙂 

A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.

epres-mákos tiramisu pohárkrém recept

 

Epres-mákos tiramisu pohárkrém recept

 

Hozzávalók (4 nagy adaghoz):

Eperöntet:

200 g eper tisztítva

15 g porcukor

Mákos mascarpone réteg:

250 g mascarpone

3 tojás

4 ek cukor

őrölt vanília

2 ek darált mák

Rétegzéshez:

kb. 10 babapiskóta

150 g eper darabolva

+ eper a díszítéshez

epres-mákos tiramisu pohárkrém recept

Elkészítés:

Az eperöntettel kezdünk, amibe a babapiskótákat mártogatjuk: a feldarabolt epret a porcukorral simára turmixoljuk, és egy széles tálba öntjük. A babapiskótákat megforgatjuk a szószban, és benne is hagyjuk 1-2 percig, hogy kicsit megszívják magukat.

Elkészítjük a mákos mascarponekrémet. Ehhez a tojásfehérjét egy evőkanál cukorral habbá verjük. A tojássárgájákat is kihabosítjuk a maradék cukorral. A mascarponét a vaníliával és a mákkal átkeverjük, és hozzáadjuk a tojássárgájás habhoz, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is.

Összeállítjuk a desszerteket. Ez egy nagy tálban is megtehető, de 4 nagyobb pohárban mutatósabb. Alulra eperöntetben megáztatott babapiskótát teszünk. Jön rá egy vékony krémréteg, majd eperdarabkák, és újra mascarponekrém, aztán babapiskóta, és így tovább. Végül mascarponekrémmel zárjuk a sort. A megmaradt eperszósszal meglocsoljuk a pohárkrémek tetejét, és eperszemekkel díszítjük.

Epres pohárkrém témában ezt a bodzás-túróst is érdemes szemügyre venni, ha pedig kávés tiramisura vágytok, akkor ez a cukormentes tiramisu brownie vagy ez a tiramisu mousse torta lesz a nyerő.

epres-mákos tiramisu pohárkrém recept

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s