Valami egészen más recept járt a fejemben, amikor nekiálltam ügyködni, de az eredmény nem vett le a lábamról. Márpedig ilyen nem történhet, úgyhogy lélegzetvételnyi szusszanó után nagy duzzogva új desszert gyártásába fogtam. Viszont az újabb delikvens, ez az epres-mákos tiramisu már olyannyira jól sikerült, hogy a kelleténél több példánnyal voltam kénytelen szoros barátságot kötni. A kelleténél lényegesen többel, hogy konkrét legyek. 🙂
A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.
Epres-mákos tiramisu pohárkrém recept
Hozzávalók (4 nagy adaghoz):
Eperöntet:
200 g eper tisztítva
15 g porcukor
Mákos mascarpone réteg:
250 g mascarpone
3 tojás
4 ek cukor
őrölt vanília
2 ek darált mák
Rétegzéshez:
kb. 10 babapiskóta
150 g eper darabolva
+ eper a díszítéshez
Elkészítés:
Az eperöntettel kezdünk, amibe a babapiskótákat mártogatjuk: a feldarabolt epret a porcukorral simára turmixoljuk, és egy széles tálba öntjük. A babapiskótákat megforgatjuk a szószban, és benne is hagyjuk 1-2 percig, hogy kicsit megszívják magukat.
Elkészítjük a mákos mascarponekrémet. Ehhez a tojásfehérjét egy evőkanál cukorral habbá verjük. A tojássárgájákat is kihabosítjuk a maradék cukorral. A mascarponét a vaníliával és a mákkal átkeverjük, és hozzáadjuk a tojássárgájás habhoz, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is.
Összeállítjuk a desszerteket. Ez egy nagy tálban is megtehető, de 4 nagyobb pohárban mutatósabb. Alulra eperöntetben megáztatott babapiskótát teszünk. Jön rá egy vékony krémréteg, majd eperdarabkák, és újra mascarponekrém, aztán babapiskóta, és így tovább. Végül mascarponekrémmel zárjuk a sort. A megmaradt eperszósszal meglocsoljuk a pohárkrémek tetejét, és eperszemekkel díszítjük.
Epres pohárkrém témában ezt a bodzás-túróst is érdemes szemügyre venni, ha pedig kávés tiramisura vágytok, akkor ez a cukormentes tiramisu brownie vagy ez a tiramisu mousse torta lesz a nyerő.