Egy ötfős családban a 6 darabos tart készlet azért jó, mert a legjobb magaviseletű családtag repetázhat. És mivel a tartkészítés a jó magaviselet elbírálásakor hatványozottan számít, ezért a potyaadag sorsa mindig gyorsan megoldódik. Oké, az elbírálás nem teljesen transzparens módon zajlik, de annyi sok helyzet van az életben, amikor az ember kénytelen elfogulatlan lenni, a tartevésnek csak nem kell ebbe a nem túl kellemes kategóriába tartoznia, ugye? 🙂
Persze ti lehettek jófejek, és felapríthatjátok a potyapéldány(oka)t létszám szerint, de jelzem, ezért semmilyen hálában nem lesz részetek. Szóval… 🙂
Szóval… jöjjön a pisztáciakrémes-epres mini tartok receptje!
(A képeken enyhén bruschettásnak tűnő tartok az életben határozottan édességnek néznek ki, úgyhogy ne aggódjatok! 🙂 )
Pisztáciakrémes-epres mini tart recept
Hozzávalók (6 db-hoz):
Kakaós tart tészta:
105 g liszt
10 g cukrozatlan kakaópor
12 g darált mandula
20 g porcukor
csipet só
3 ek víz
65 g hideg vaj
Mascarponés pisztáciakrém:
120 g édes pisztáciakrém (delikátesz üzletekben kapható)
160 g mascarpone
Díszítéshez:
160-180 g tisztított eper felkockázva
sótlan, héj nélküli pisztácia a szóráshoz (opcionális)
Elkészítés:
A tart kosarakkal kezdünk. A tészta összes hozzávalóját egy késes robotgép táljába öntjük, és morzsásra dolgozzuk. Gyorsan átgyúrjuk, gombócot formázunk, fóliába csomagoljuk, és a fagyasztóban pihentetjük 20 percet. Ha letelt, vékonyra nyújtjuk, és a tartgyűrűink vagy kosaraink átmérőjétől 2 cm-rel nagyobb kiszúróval hat kört szúrunk ki. Én 8 cm-es tartgyűrűkkel dolgoztam, így 10 cm-es kiszúrókat használtam. A tésztakorongokkal kibéleljük a tartformákat, alaposan megszurkáljuk, majd alufóliát helyezünk a belsejükbe, és babbal vagy rizzsel feltöltjük. Tíz percre hűtőbe tesszük. A tartkosarakat 180 fokos sütőben – légkeveréssel – kb. 15 percig vakon sütjük (hogy ne púposodjanak fel!), majd kivesszük belőlük a nehezéket az alufóliával együtt, és további 5 percig sütjük. A tartokat hagyjuk teljesen kihűlni. Felhasználásig fém dobozban tároljuk.
Elkészítjük a mascarponés pisztáciakrémet. Ez nagyjából két csuklómozdulat (na jó, doboztető levételekkel együtt 4): a pisztáciakrémet elkeverjük a mascarponéval. (Mondtam! 🙂 ) Habzsákba töltjük, és beleadagoljuk a tartformákba, habzsák híján kanalazhatjuk is. A tetejüket megpúpozzuk a kockázott eperrel, és ha úgy hozza az élet, aprított sótlan pisztáciával is megszórjuk. Aztán már bírálhatjuk is a jó magaviseletet. 🙂
Ez a málnakrémes-pisztáciás tart is nagyon finom, csekkoljátok! No meg ez a pisztáciás-gránátalmás fehércsokis túrótorta is.