Pastel de Belém – portugál sült vaníliakrémes süti egyszerűen

pastel de belém recept házilag - portugál sült vaníliakrémes süti egyszerűen leveles tésztából

A pastel de Belém a portugálok ikonikus sült vaníliakrémes kosárkája. Lisszabon Belém negyedében készítik változatlan receptúrával 1837 óta: a kolostorbezárások miatt új megélhetést kereső egyik Jeromos-rendi szerzetes ekkor rukkolt elő a sütiárusítás ötletével. Ma már az egész országban kapható, de csak az eredeti viselheti ezt a nevet, mindenütt máshol pastel de nata néven szerepel. Többesszámú változatban, pastéis de Belém-ként is elterjedt, de én, az önmegtartóztatás szellemében, természetesen az egyesszámú verziót használom. Persze ha a langyos sütik feletti, fiúgyerekkel lefolytatott tusakodásomra gondolok, érzek némi álszentséget magamban, de egy újabb vaníliás kosárka segítségével ezen könnyűszerrel túl is emelkedem. 

A süti a kész leveles tésztának hála pikk-pakk elkészül, hétvégi kényeztető reggelinek például pont alkalmas. Mondanám, hogy uzsonnára is jó, de akkor semmiképp se süssük meg reggel, mert nem fogja megérni a délutánt! 🙂 

Lássuk is a receptet!

pastéis de belém - pastel de nata recept házilag - portugál sült vaníliakrémes süti egyszerűen leveles tésztából

 

Pastel de Belém – Pastéis de nata – portugál sült vaníliakrémes kosárka recept

 

Hozzávalók (12 db-hoz):

1 csomag Dr. Oetker Leveles tészta (275 g)

4 dl zsíros tej

5 tojássárgája (M-es méret)

120 g (finomítatlan nád)cukor

30 g étkezési keményítő

őrölt vanília

fél citrom reszelt héja (kezeletlen)

1 kk vaj

csipet só

+ fahéj és porcukor a szóráshoz

pastéis de belém - pastel de nata recept házilag - portugál sült vaníliakrémes süti egyszerűen leveles tésztából

Elkészítés:

A sütőt 250 fokra előmelegítjük, benne egy tepsivel.

A kosárkákhoz a leveles tésztát kitekerjük, és egy kb. 9 cm-es kerek szaggatóval 12 kört vágunk ki belőle. A tésztalapokat egy muffintepsi mélyedéseibe nyomkodjuk: először az alsó peremét igazgatjuk bele, majd óvatosan felhúzkodjuk a tésztát a forma oldalára. Hűtőbe tesszük.

A vaníliakrémhez keményítőt kevés tejjel és a tojások sárgájával csomómentesre keverjük. A maradék tejet a vajjal, cukorral, vaníliával és citromhéjjal felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett, lassan a keményítős folyadékhoz öntjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és intenzív keverés mellett, közepes lángon 1-2 perc alatt besűrítjük.

A sűrű pudingot a tésztakosarakba szedjük, a muffinformát a forró tepsire helyezzük, és középső rácsmagasságon, kb. 10-12 perc alatt – légkeveréssel – készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje több helyen szinte feketére sül.

Fahéjas porcukorral megszórva, langyosan – vagy hidegen tálaljuk.

pastel de belem recept

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s