Hogy mulat az asszony, ha a Férj kiteszi a lábát az országból? Nyilván szivacspiskótát süt, mert mi mást is csinálhatna. Előkapja a habszifont, a papírpoharakat, vadul csattogtatja a mikróajtót, utópisztikus küllemű alakzatokat vizsgálgat, és közben sűrűn fohászkodik, hogy emberének telepatikus radarlátása ne legyen különösebben fejlett. Kiküldetés végére a néhány tucat elhasznált szifonpatront eltünteti, a kilyuggatott poharakat megsemmisíti, és kicsinosítja a lakást. Ja nem. Ehelyett Férj átgázol a bűnjelekkel gazdagon tarkított konyhán, félresöpri a molekuláris gasztronómia házi oltárának romjait, és arcán fokozódó kíváncsisággal (értsd: aggodalommal) felhúzza a jobb szemöldökét. És ebben a helyzetben egy asszonynak egyetlen menekülő mondata marad: Kérsz egy kis ehető szivacsot, drágám?
Mielőtt túlságosan elborzadnátok a fentiektől, mindenkit megnyugtatok, csak a fanatikus konyhai kísérleti hajlamomnak köszönhető mindez: feltétlenül szükséges a lehetőségek tárházát végigpróbálgatnom ahhoz, hogy helyreálljon a lelki békém. (És még mindig látok teret a tesztelésre, lásd lejjebb.) Úgyhogy ti csak szimplán készítsétek el a szivacspiskótát!
Két módszer következik. Az egyikhez szükséges egy habszifon, méghozzá egy Isi Gourmet Whip típus. Állítólag csak ez alkalmas a folyamatra, de sajnos erről nem tudok nyilatkozni, mert nekem ilyenem van. Viszont én és a kísérleti hajlamom ég a vágytól, hogy kiderítse, más szifonnal is működik-e. Kérlek Titeket, ne fukarkodjatok az infóval, ha esetleg letesztelitek!
A másik módszerhez szifon nem szükséges, csak egy kis precizitás – vagy egy jó ékszermérleg. Ez utóbbi viccen kívül egy roppant hasznos találmány, segít a konyhai gutaütések számát erősen lejjebb szorítani.
Amire mindkét változathoz szükség lesz, az egy mikró.
Kezdjük a szifon nélküli verzióval!
Szivacspiskóta készítése házilag habszifon nélkül
Hozzávalók:
1 tojás
20 g liszt
20 g cukor
fél tk (nem púposan) szódabikarbóna (semmiképp sem több, inkább kevesebb, max 3 g)
1 g sütőpor
50 g passzírozott málnapüré
15 g citromlé
Elkészítés:
Ezzel a módszerrel egy lila szivacspiskótát fogunk kapni. Ha semleges színűt szeretnénk, a málnapürét helyettesíthetjük narancslével, citromlével, stb., a lényeg, hogy savas legyen. A szódabikarbóna mennyisége kulcsfontosságú: ez és a savas hozzávaló kölcsönhatása felelős a lyukacsos szerkezetért, viszont ha a szódabikarbóna túl sok, keserű lesz a végeredmény. Én fogok még egy kísérletet tenni 2 grammnyi szódabikarbónával, mert volt olyan tesztpéldány, ahol lehetett érezni az ízét, és azt gondolom, a kisebb mennyiség is jó állagot fog eredményezni. Majd updatelek. 🙂
A szivacspiskótához a tojást kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, majd végül hozzákeverjük a málnát és a citromlét. Egy papírpohár oldalát több helyen késsel átlyukasztjuk, ha van formaelválasztó spraynk, befújjuk (nem lényeges), félig töltjük a piskótamasszával, és kb. 50 másodperc alatt nagy fokozaton (nálam 850W) megmikrózzuk. Nagyjából 3 pohárnyi adag lesz belőle. Ha kihűlt, kivágjuk a formából, és gyönyörködünk a lukacsos szerkezetben. Ne csodálkozzatok, a málna szép piros színe a szódabikarbónával történt randevúja eredményeképpen lilára változik!
Szifonpiskóta készítése házilag habszifonnal
Hozzávalók:
3 tojás
75 g olvasztott vaj
90 g cukor
75 g liszt
cukrozatlan kakaópor tetszés szerint
Elkészítés:
A tojást kézi habverővel elkeverjük a cukorral, hozzácsurgatjuk a vajat, belekeverjük a lisztet és kakaóport, és a masszát a habszifonba töltjük. Két patront nyomunk bele egymás után, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára. (Ezt semmiképp ne hagyjátok ki, enélkül nem működik!) Megint papírpoharat lyuggatunk, kikenjük formaelválasztó spray-vel, és félig töltjük a szifonból a masszával. Kb. 50 másodperdig mikrózzuk magas fokozaton. Ha kész, fejtetőre fordítva egy tányérra állítjuk: kb. két perc múlva kiesik belőle a szivacspiskóta, a pohár pedig újra hasznosítható a maradék massza kisütéséhez. Ha kihűlt a szifonpiskóta, tetszőleges formákra tépkedjük, és tortadíszként hasznosítjuk, vagy instant édességvágyat csillapítunk vele a mohó családtagok körében. És persze mindenekelőtt ijesztgetjük vele Férjet! 🙂
Nálunk ez a kakaós szivacspiskóta erre a tükörglazúros málna-csoki mousse tortára került.
Molekuláris gasztronómiai kalandjaimmal a házi gyümölcskaviárnál is ismerkedhettek! 🙂
Mindig kiváncsian várom az újabb bejegyzéseket. A receptek melled, imádom a széveget is, amit irsz. 🙂 Mindenképp kipróbálom ezt a szivacs-receptet is.
KedvelésKedvelés
Kedves Enikő! Köszönöm a kedves soraidat, nagyon jó érzés, hogy szereted a blogot. Kellemes perceket a szivacskészítéshez! 🙂
KedvelésKedvelés