A dolgok úgy indultak, hogy készítek egy narancsos hangulatú mákkrémes tortát drága anyukám szülinapjára. Buzgón aszaltam is narancsot a dekorációhoz “fő az összhang” jelszóval, aztán jöhetett a tortakészítés. A tervek megvalósításába annyi szépséghiba csúszott, hogy nem kaptam kezeletlen héjú narancsot, és kifogyott a narancsolajam. Imigyen a torta narancsossága végül igencsak visszafogottra sikeredett: mindössze a torta tetejére biggyesztett szárított narancskarikák voltak hivatottak helytállni ez ügyben. Cserébe viszont – “fő a teljes összhangmentesség” jelszóval – alaposan megkentem a tortát meggylekvárral. 🙂 Mindezektől, meg talán attól az aprócska ténytől eltekintve, hogy a kész tortára ráejtettem egy fél baltát (értsd: kenőkést), minden ragyogóan alakult. A legyalult tortát helyrehoztam, az átadáskor Férj ujjai által a torta oldalába fúrt lyukakról nagyvonalúan nem vettünk tudomást (miért, miért van a férfiaknak akkora keze???), és percek alatt belapátoltuk a torta javát. Ugyanis ez a mákkrémes torta nagyon finom: ha narancsos, ha nem. 🙂
Meggyes-mákkrémes torta narancsosnak álcázva – recept
Hozzávalók (egy 18 cm-es 4 lapos tortához):
Piskóta:
3 tojás
150 g (nád)cukor a sárgájához
60 g (nád)cukor a fehérjéhez
265 g liszt
1,15 dl olaj
1,15 dl tej
3/4 csomag sütőpor
csipet só
Mascarponés mákkrém:
200 g darált mák
150 g tej
2 és fél lapzselatin
300 g mascarpone
150 g habtejszín hidegen
100 g porcukor
+150 g meggylekvár
Mascarponehab a torta külsejére:
260 g mascarpone
170 g habtejszín hidegen
55 g porcukor
+ csoki dekoráció (és aszalt narancs 🙂 ) a díszítéshez, minimális ételfesték a vízfesték hatáshoz
Elkészítés:
A piskótát megsüthetjük már előző nap. Mostanában rákaptam, hogy lefagyasztom a kisült piskótát, és fagyott állapotban töltöm be: könnyebb vele dolgozni. A piskótához a fehérjéből és a kisebb adag cukorból habot verünk. A sárgáját is kihabosítjuk a többi cukorral. Hozzáöntjük a tejet és az olajat, elkeverjük, majd beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, és habverővel simára keverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. 2 darab 18 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt terítünk, és elosztjuk bennük a masszát. 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, óvatosan kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt piskótákat kettébe vágjuk.
A mákkrémhez a tejet felforraljuk, majd feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kifacsart lapzselatint. A zselatinos tejet a mákra öntjük, elkeverjük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Közben a mascarponéból a habtejszínnel és porcukorral együtt habot verünk. A mákos masszát óvatosan összeforgatjuk a mascarponehabbal, és hűtőbe tesszük.
Ha már jól kenhető a mákkrém állaga, összeállítjuk a tortát a kitisztított tortakarikában. Alulra piskóta kerül, amit megkenünk a meggylekvár harmadával, majd jön rá a mákkrém harmada. Így járunk el a második és harmadik piskótalappal is. A tortát a legszebb piskótalappal zárjuk (ez tipikusan az, ami a tortaforma aljban sült). Behűtjük a tortát.
A torta külső borításához elkészítjük a mascarponehabot. Ehhez a mascarponét kihabosítjuk a habtejszínnel és porcukorral. A megdermedt tortát először vékony rétegben körbekenjük (a tetejét is) morzsakabátot létrehozva, majd behűtjük. Ha megdermedt az első krémréteg, körbekenjük immáron vastagabban a maradék mascarponehabbal (ehhez útmutatót itt találsz).
Ha vízfesték hatást szeretnénk elérni, kiveszünk nagyjából egy kanálnyi krémet, és a kívánt színre színezzük. Én egészen minimális por állagú ételfestéket használtam. A színes krémmel itt-ott foltokat ejtünk a tortán egy kenőkéssel, majd habkártyával simára húzzuk (lásd fenti link). Így jön létre az elkent, akvarelles hatás.
Végül – csakis a teljes képzavar kedvéért – egy-két fogpiszkálóra szúrt aszalt narancskarikát döfünk a torta tetejébe némi fehércsoki dekoráció társaságában. (Csokidekor ötletek itt!)
Nincs más hátra, mint a szervírozás: előrelátó háziasszonyok ezt a feladatot semmiképp se bízzák méretes, kalimpáló ujjakkal megáldott férfiemberekre!
Ha kíváncsi vagy ennek a tortának a fordított változatára, a vaníliakrémes máktortára, sürgősen kattints! 🙂
További vízfesték hatású inspirációért pedig nézz el ehhez az áfonyás máktortához!