
Szép, élénk színű lekvárt sem könnyű fotózni, hát még egy se nem sárga, se nem barna akármit. De ez az egyetlen negatívum, ami elmondható a duplacsokis körtelekvárról. Próbáljátok ki (na nem a fotózását), még hámozni sem kell! Persze az könnyen elképzelhető, hogy hámozva szebb színe lenne a lekvárnak, és akkor a fentebb leírtak sem lennének igazak. De ennek tesztelését meghagyom türelmesebb és kevésbé lusta embertársaimnak. Mi meg bekanalazzuk a ronda és finom verziót, egy kis gofri társaságában.
És egy nagy hír: majdnem rászántam magam a dzsemfix használatára, de – tüzetesebben megnézve az összetételét – maradtam inkább a hosszabb főzőcskézésnél. Aki viszont nem egy megrögzött kisbetűs rész bogarászó, annak lehetősége van a főzési idő csökkentésére. 🙂
Duplacsokis (fehércsokis, étcsokis) körtelekvár recept
Hozzávalók (5 kisebb üveghez):
2 kg kicsumázott körte darabolva
300 g (finomítatlan) nádcukor
1 citrom leve
100 g fehér csokoládé durvára aprítva
100 g étcsokoládé durvára aprítva
Elkészítés:
A kicsumázott körtét feldaraboljuk, és a cukor társaságában feltesszük főni, közben pépesre botmixerezzük. Rendszeres kevergetés mellett besűrítjük (kb. 1 óra). Belefacsarjuk a citromlevet, kóstolunk, ha szükséges, még citromozunk. Ebben a pillanatban kész is a – már így is nagyon finom – alap körtelekvár. Ha szeretnénk cifrázni (naná, hogy szeretnénk!), akkor hozzáadjuk a csokidarabkákat: fehér vagy étcsokit, bűnös lelkek mindkettőt. 🙂
A forró lekvárt színültig kanalazzuk a sterilizált üvegekbe, majd fejtetőre állítva, száraz dunsztban pihentetjük pár napot.
Ha szeretsz befőzni, a baracklekvárkészítést is olvasd el (saját fejlesztésű barackszedési módszertannal)!
Körterajongóknak pedig ez a sós karamelles-mascarponés körtés pite a javaslatom. 🙂