Mojito panna cotta – a bűnös nyári élvezet :)

mojito panna cotta recept - mentás-zöldcitromos pohárkrém

Mit csináljon az ember lánya, ha a nyaralásnak már vége, és a megmaradó nyári napokra az iskolatáska hajkurászás és vinyetta ragasztgatás ígérkezik a legmeghatározóbb programnak? Természetesen egy mojito panna cottát. Mert egy asszony túlélési ösztöne legyen mindig igen fejlett! 🙂

A mojito az abszolút kedvenc koktélom, nem gejl, viszont karakteres és üde. És egyértelműen panna cottásítás után kiált. 🙂 Egy ilyen kiáltást pedig egy magamfajta vájtfülű nem hagyhat figyelmen kívül. 🙂 Jöjjön is a recept, hátha nem én vagyok az egyetlen, aki el tudja képzelni a mojitot pohárdesszertként is!

mojito panna cotta recept - mentás-zöldcitromos pohárkrém

 

Mojito panna cotta – mentás-zöldcitromos pohárkrém recept

 

Hozzávalók (kb. 2 adaghoz):

250 g habtejszín

1 nagy mentaág (vigyázat, fodormenta legyen, ne borsmenta!)

25 g (finomítatlan) nádcukor

20 g (fehér) rum

1 lime reszelt héja és a felének a leve (citrommal helyettesíthető)

1,5 lapzselatin (én 1,4-t használtam, de az egyszerűség kedvéért kerekítsünk!)

mentás-zöldcitromos mojito panna cotta pohárkrém recept

 

Elkészítés:

Elsőként elkészítjük a mentás tejszínt. Ehhez a menta leveleit mozsártörővel összetörjük, hogy kiengedjék az aromájukat. A habtejszínt forrpontig melegítjük, és beledobáljuk a széttrancsírozott mentát. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

Másnap a tejszínt leszűrjük, és kimérünk belőle 2 decit. (Ha valaki mondjuk ügyesen egy muszlinzsákban lógatta bele a mentát a tejszínbe, akkor a szűréssel nem lesz annyi vesztesége, így elég kevesebb tejszínnel indítania a folyamatot.) A leszűrt tejszínt újra felforraljuk a cukorral és a lime reszelt héjával, majd 1-2 percig gyöngyöztetjük. Levesszük a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kifacsart lapzselatint. Hozzáadjuk a zöldcitrom levét és a rumot, poharakba merjük, és pár órára hűtőbe tesszük. Közben, amikor már nem meleg, érdemes tartani egy ízpróbát: ekkor még adhatunk hozzá további lime levet vagy porcukrot, ha szükséges.

A megdermedt panna cottát fogyasztás előtt tíz perccel vegyük ki a hűtőből, és friss mentaággal díszítve tálaljuk! (Ez utóbbi felszólítás természetesen csak azokra az elvetemültekre vonatkozik, akik le is fotózzák 🙂 ).

Ha nem veted meg az alkohollal megbolondított desszerteket, ezt a Baileys-es pohárkrémet és ezt a Baileys mousse tartot is érdemes kipróbálni.

mentás mojito panna cotta recept

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s