Nálunk valahogy úgy alakult, hogy különböző felállásokban ugyan, de minden szülinapost sikerül többszörös ünneplésben részesíteni. A mi drága tizenegyévesünknek sem ez lett idén az első szülinapi tortája, de ezen legalább osztozott néhány további ünnepelttel. Erre a családi megaszülinapozásra már nem mert komolyabb kérésekkel előállni (azokat ellőtte a versenyautó tortánál 🙂 ), mindössze egy kikötése volt: a torta legyen vaníliás. Minden másban szabad kezet kaptam. Persze a döntéseket ennek ellenére nem mertem egyedül meghozni (fiúgyerek nagyon szigorú), úgyhogy egy-egy fejbólintás erejéig a főbb momentumokat leokéztattam vele. Több variáció közül végül a máknak és a málnának adott zöld utat, a habcsókot pedig kérdezni sem kellett, mert azt a szalámis pizzája közepén is simán el tudná viselni. Így született meg ez a vaníliakrémes torta mákos piskótával, sok-sok málnával és jelentős mennyiségű habcsókkal.
A tortának köszönhetően arra a tudományos tényre is fény derült, hogy a mák iránti rajongás genetikusan öröklődik: legalábbis a nálunk kimutatható erőteljes családi halmozódás erre enged következtetni. A vérségi kapcsolatban nem levő rokonaink mákfüggősége pedig a környezeti hatások fontos szerepére hívja fel a figyelmünket, és büszkén hirdeti a mák győzelmét a gének felett!
TIPP: A mákkal kevésbé meleg baráti viszonyt ápolók a piskótában a mákot kiválthatják azonos mennyiségű liszttel. Az élmény nem lesz ugyanaz, de ez az ára a genetikai sokszínűségnek. 🙂
Vaníliatorta mákkal, málnával és habcsókkal – recept
Hozzávalók (egy 18 cm-es, 4 lapos tortához):
Mákos piskóta:
3 tojás
150 g (nád)cukor a sárgájához
60 g (nád)cukor a fehérjéhez
55 g darált mák
210 g liszt
1,15 dl olaj
1,15 dl tej
3/4 csomag sütőpor
Vaníliakrém málnával:
8 tojássárgája (M-es méret, összesen 120 g)
155 g cukor
45 g keményítő
vanília őrlemény vagy vanília kivonat
615 g tej
5 és fél db lapzselatin
45 g vaj
225 g habtejszín hidegen
250 g málna (mirelit is lehet)
Mascarponehab a torta külsejére:
250 g mascarpone
250 g habtejszín hidegen
60 g porcukor
vanília őrlemény
+ svájci habcsók és friss málna a díszítéshez
Elkészítés:
A mákos piskótát akár már a torta összeállítása előtti napon is megsüthetjük. A tojásfehérjét a kisebb adag cukorral habbá verjük. A tojássárgáját a többi cukorral kihabosítjuk, elkeverjük a tejjel és olajjal, majd beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, és a habverő segítségével kikeverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Két 18-as tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, beleadagoljuk a mákos masszát, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivágjuk a piskótákat a formából, és fejre állítva, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A vaníliakrémet is elkészíthetjük előző nap. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a keményítővel. A tejet felforraljuk, és apránként – folyamatos keverés mellett – a tojásos krémhez adjuk. Visszatesszük a tűzre, és intenzív keverés mellett besűrítjük. Levesszük, hozzáadjuk a vajat és az előzetesen jéghideg vízbe áztatott, majd jól kifacsart zselatinlapokat. A vaníliakrémet a a felszínén légmentesen lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni. Végül a hideg tejszínből habot verünk, és óvatosan a krémbe forgatjuk. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
Jöhet a torta összeállítása. A kihűlt mákos piskótákat két-két lapba vágjuk. Elkezdjük rétegezni a tortát mákos piskóta, vaníliakrém és málnaszemek sorrendben (a kitisztított tortaformában a legegyszerűbb a torta betöltése). Legfelül mákos piskótával zárjuk a sort. Alaposan behűtjük a tortát.
Amíg hűl a torta, elkészítjük a bevonásra szánt vaníliás mascarponehabot. Ehhez a hideg tejszínt a mascarponéval, porcukorral és vaníliával stabil habbá verjük, és hűtőbe tesszük.
A megdermedt tortát bevonjuk a mascarponehabbal. Ha rusztikus, csíkozott mintát szeretnénk, célszerű a bevonást két részletben végezni. Először nagyon vékonyan lekenjük a tortát, hogy lefogjuk a morzsákat (morzsakabát), behűtjük, majd vastagabb rétegben is felvisszük a mascarponehabot, és egy kanál hátát körbehúzva a tortán elkészítjük a csíkos design-t. Ehhez a művelethez jól jön egy forgóállvány!
Végül alaposan megpakoljuk a torta tetejét málnával és egy jó csomó tetszés szerinti formájú svájci habcsókkal (habcsók recept itt).
Ha Ti is osztoztok mákrajongó génjeinkben, ezt a gluténmentes áfonyás máktortát se hagyjátok ki! Ez a sós karamelles, mascarponehabos csokis paszternáktorta pedig a rusztikus stílus kedvelőinek való, nem mellesleg roppant finom is, nézzétek meg!