Vaníliatorta mákkal és málnával, rusztikusan

Vaníliatorta recept mákkal, málnával és habcsókkal

Nálunk valahogy úgy alakult, hogy különböző felállásokban ugyan, de minden szülinapost sikerül többszörös ünneplésben részesíteni. A mi drága tizenegyévesünknek sem ez lett idén az első szülinapi tortája, de ezen legalább osztozott néhány további ünnepelttel. Erre a családi megaszülinapozásra már nem mert komolyabb kérésekkel előállni (azokat ellőtte a versenyautó tortánál 🙂 ), mindössze egy kikötése volt: a torta legyen vaníliás. Minden másban szabad kezet kaptam. Persze a döntéseket ennek ellenére nem mertem egyedül meghozni (fiúgyerek nagyon szigorú), úgyhogy egy-egy fejbólintás erejéig a főbb momentumokat leokéztattam vele. Több variáció közül végül a máknak és a málnának adott zöld utat, a habcsókot pedig kérdezni sem kellett, mert azt a szalámis pizzája közepén is simán el tudná viselni.  Így született meg ez a vaníliakrémes torta mákos piskótával, sok-sok málnával és jelentős mennyiségű habcsókkal.

A tortának köszönhetően arra a tudományos tényre is fény derült, hogy a mák iránti rajongás genetikusan öröklődik: legalábbis a nálunk kimutatható erőteljes családi halmozódás erre enged következtetni. A vérségi kapcsolatban nem levő rokonaink mákfüggősége pedig a környezeti hatások fontos szerepére hívja fel a figyelmünket, és büszkén hirdeti a mák győzelmét a gének felett!

TIPP: A mákkal kevésbé meleg baráti viszonyt ápolók a piskótában a mákot kiválthatják azonos mennyiségű liszttel. Az élmény nem lesz ugyanaz, de ez az ára a genetikai sokszínűségnek. 🙂 

Mákos vaníliatorta recept málnával és habcsókkal

Vaníliatorta mákkal, málnával és habcsókkal – recept

 

Hozzávalók (egy 18 cm-es, 4 lapos tortához):

Mákos piskóta:

3 tojás

150 g (nád)cukor a sárgájához

60 g (nád)cukor a fehérjéhez

55 g darált mák

210 g liszt

1,15 dl olaj

1,15 dl tej

3/4 csomag sütőpor

Vaníliakrém málnával:

8 tojássárgája (M-es méret, összesen 120 g)

155 g cukor

45 g keményítő

vanília őrlemény vagy vanília kivonat

615 g tej

5 és fél db lapzselatin

45 g vaj

225 g habtejszín hidegen

250 g málna (mirelit is lehet)

Mascarponehab a torta külsejére:

250 g mascarpone

250 g habtejszín hidegen

60 g porcukor

vanília őrlemény

+ svájci habcsók és friss málna a díszítéshez

Mákos vaníliatorta recept málnával és habcsókkal

Elkészítés:

A mákos piskótát akár már a torta összeállítása előtti napon is megsüthetjük. A tojásfehérjét a kisebb adag cukorral habbá verjük. A tojássárgáját a többi cukorral kihabosítjuk, elkeverjük a tejjel és olajjal, majd beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, és a habverő segítségével kikeverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Két 18-as tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, beleadagoljuk a mákos masszát, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivágjuk a piskótákat a formából, és fejre állítva, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

A vaníliakrémet is elkészíthetjük előző nap. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a keményítővel. A tejet felforraljuk, és apránként – folyamatos keverés mellett – a tojásos krémhez adjuk. Visszatesszük a tűzre, és intenzív keverés mellett besűrítjük. Levesszük, hozzáadjuk a vajat és az előzetesen jéghideg vízbe áztatott, majd jól kifacsart zselatinlapokat. A vaníliakrémet a a felszínén légmentesen lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni. Végül a hideg tejszínből habot verünk, és óvatosan a krémbe forgatjuk. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Vaníliakrémes málnás máktorta recept svájci habcsókkal

Jöhet a torta összeállítása. A kihűlt mákos piskótákat két-két lapba vágjuk. Elkezdjük rétegezni a tortát mákos piskóta, vaníliakrém és málnaszemek sorrendben (a kitisztított tortaformában a legegyszerűbb a torta betöltése). Legfelül mákos piskótával zárjuk a sort. Alaposan behűtjük a tortát. 

Amíg hűl a torta, elkészítjük a bevonásra szánt vaníliás mascarponehabot. Ehhez a hideg tejszínt a mascarponéval, porcukorral és vaníliával stabil habbá verjük, és hűtőbe tesszük.

A megdermedt tortát bevonjuk a mascarponehabbal. Ha rusztikus, csíkozott mintát szeretnénk, célszerű a bevonást két részletben végezni. Először nagyon vékonyan lekenjük a tortát, hogy lefogjuk a morzsákat (morzsakabát), behűtjük, majd vastagabb rétegben is felvisszük a mascarponehabot, és egy kanál hátát körbehúzva a tortán elkészítjük a csíkos design-t. Ehhez a művelethez jól jön egy forgóállvány!

Végül alaposan megpakoljuk a torta tetejét málnával és egy jó csomó tetszés szerinti formájú svájci habcsókkal (habcsók recept itt).

Ha Ti is osztoztok mákrajongó génjeinkben, ezt a gluténmentes áfonyás máktortát se hagyjátok ki! Ez a sós karamelles, mascarponehabos csokis paszternáktorta pedig a rusztikus stílus kedvelőinek való, nem mellesleg roppant finom is, nézzétek meg!

Mákos-málnás vaníliatorta recept habcsókkal

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s