Hogyan faragjunk a tortából Forma 1-es versenyautót?

Forma 1-es versenyautó torta készítése - autós formatorta lépésről lépésre házilag

Hiába vagyok már 11 éve anya, nemcsak hogy simán belesétálok a gyerekek által állított csapdákba, de még én magam is kreálok néhányat. Most például azt a szarvashibát követtem el, hogy megkérdeztem fiúgyereket, milyen tortát szeretne a haveros szülinapi bulijára. Röpke gondolkodás után kivágta, hogy versenyautóst. Huh, mondom, sima ügy, hiszen olyat már készítettem. Természetesen a magabiztosság mámora hamar elpárolgott, ugyanis gyorsan pontosított: a torta maga legyen autó formájú, Forma 1-es. Aggódó arcom láttán engedékenyen hozzátette: nem kell, hogy Ferrari legyen. Köszi. 🙂 

Talán emlékeztek még, milyen jól mulattam anno a Barbie tortával is, na most is hasonló élményekre számítottam. 🙂 Úgyhogy nem is késlekedtem, feltúrtam fiúgyerek kisautó készletét, és két szimpatikus, az én szememnek határozottan versenyautós kinézetű példánnyal bevettem magam az ilyen helyzetekre rendszeresített karosszéria-tervező műhelyembe (fotel). Egyik kezemben pohár bor, másikban gyanúsan mozgalmas külsejű autó: ebből baj nem lehet.

Versenyautó formatorta készítése lépésről lépésre - Forma 1-es autótorta házilag

Az már az első pillanatban világossá vált, hogy minden rendes versenyautó rendelkezik néhány felettébb furcsa elemmel, melyek nélkül nyilván egy valamire való torta nem gurulhat ki a garázsból. Itt elsősorban az autó tetején kiálló helyes kis cápafarokra, másodsorban az autó orránál terjeszkedő, alapos mérnöki ismereteimből kiindulva minden bizonnyal a légterelésben fontos szerepet játszó akármire gondolok (szaknyelven izébigyó). És akkor még az általam is könnyűszerrel felismert spoilerről nem is beszéltünk! Már most örültem, hogy mennyi lehetőségem lesz elvérezni a pályán… 🙂

(Mint utóbb kiderült, helyesen mértem fel a versenyautóssági kritériumokat. Például a cápafarok valóban rendkívül fontos, és érdekes módon semmi köze a cápákhoz, viszont bukónak hívják (egyesek). 🙂 )

Na jó, de kanyarodjunk vissza a borral és kisautókkal való hejehujázás mozzanatához! Néhány önbizalmi válsággal és szemöldökráncolási rohammal később a kezemben tartottam a drága kincset, a versenyautó torta tervrajzát! A sablon nemcsak abban a percben szerzett hatalmas örömet, hanem – minden épeszű várakozásnak ellentmondóan – a későbbiekben is abszolút használhatónak bizonyult: 

Versenyautó formatorta sablon készítése - Forma 1 autó torta lépésről lépésre

Innentől már csak meg kellett valósítani. 

Forma 1-es versenyautó torta készítése lépésről lépésre

 

Ha már bonyolult a forma, legalább a beltartalom legyen rutinpálya, így – fiúgyerek buzgó helyeslése mellett – Nutellás torta mellett döntöttem (nem először, és vélhetően nem is utoljára 🙂 ).

Hozzávalók egy 43 cm hosszú autós formatortához:

A Nutellás torta receptje alapján, mennyiségek az alábbiak:

Kakaós piskóta 24 x 34 cm-es tepsiben kisütve: a receptben megadott mennyiség háromszorosa

Nutellás krém: 600 g Nutellából és 1200 g mascarponéból

2:1-es étcsokoládé ganache a fondant alá 500 g csokiból és 250 g habtejszínből (elkészítése itt)

kb. 1 kg piros burkoló cukormassza (én Unidec és fondant keverékét használtam)

fekete, fehér és szürke fondant a versenyautó részleteihez

Forma 1-es versenyautó torta készítése - autós formatorta lépésről lépésre házilag

Versenyautó torta elkészítése:

Első lépésként már napokkal korábban elkészítjük piros fondantból a spoilert, mert annak tökéletesen meg kell száradnia. A spoiler keskenyebbik része nagyjából olyan széles vagy kicsit keskenyebb legyen, mint az autó hátulja, hogy ráférjen, lásd fenti felülnézeti fotó. (A spoiler mindenképp fondantból vagy CMC-vel kevert egyéb cukormasszából készüljön, mert például az Unidec sosem kerül a tökéletes száradás állapotába.)

A torta faragása

 

A piskótát kisütjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt elkészíthetjük a Nutellás krémet is, majd nekilátunk a faragásnak. Ehhez a művelethez a fent már méltatott sablont használtam, azonban egy az egyben ez nem fér rá a piskótára, és nem is lenne túl anyagkímélő megoldás, úgyhogy a sablont 3 részre vágtam: az autó orra, a széles testrész és az autó hátulja felosztásban. Ügyesen sakkozva próbáljuk úgy elhelyezni a három elemet a piskótán, hogy a lehető legnagyobb egybefüggő rész maradjon meg épen maradéknak, ugyanis abból fogjuk a 4 kereket és egyebeket megformázni! Valahogy így zajlik ez:

Versenyautó torta faragása lépésről lépésre - fázisfotók

Ha kivágtuk az autó főbb részeit, keressünk egy ízléses alátétet, lehetőség szerint több fokkal ízlésesebbet, mint az én fadeszkám, és arra kezdjük el összeállítani az autó tortát! Férj szerint olyannyira ciki a deszkám, hogy így fotózni is felesleges volt, de azért bízom benne, hogy a torta maga is jelent akkora vizuális ingert, mint a deszka. Ha nem, akkor bocsi. 🙂 Hozzáteszem, én minden emberileg lehetségest elkövettem, hogy kissé stílusosabb alátétet szerezzek (értsd: fejvesztve szaladgáltam a szomszédokhoz fém tálcákért), de úgy tűnik, az emberek nincsenek kellőképpen felkészülve monstre torták tálalására.

Ha már itt tartunk, mindenképp próbáljátok bele az alátétet a hűtőbe, nehogy utólag kapjatok gutaütést! Nálam ez a mozzanat kivételesen nem maradt el, azt viszont már nem csekkoltam, hogy a hűtő polctartó beszögellései nem fogják-e lekaszabolni az autó  spoilerét és egyéb tartozékait. Csak az isteni gondviselésnek köszönhető, hogy milliméterekre ugyan, de csont nélkül befért a torta a hűtőbe. Persze a bulihelyszínen nem, de ezen már fenn se akadtam. 🙂

Forma 1 versenyautó torta készítése házilag - lépésről lépésre fázisfotókkal

Ha ügyesen tetriszeztünk a sablonokkal, akkor maradt egy jókora egybefüggő piskótánk, amiből elkészítjük a Forma 1-es autó kerekeit. Fogunk egy kb. 6 és fél cm átmérőjű kiszúrót (pont akkora, mint a Nutellás doboz teteje 🙂 ), és kivágunk 4 kört. Ez vélhetően nektek is úgy fog csak kiférni, ahogy nekem, azaz a megmaradt piskótát oldalára fektetjük, a tervezett kerékvastagságnak megfelelő szeletekre vágjuk, majd így szúrjuk ki belőle a kerekeket. (Huh, de bonyolultan hangzik, de élőben rá fogtok jönni, ígérem! 🙂 )

Még mindig maradt piskótánk, de hál’istennek faragnivalónk is, méghozzá nem más, mint az izébigyó, akarom mondani BUKÓ! 🙂  Ezen áll vagy bukik a versenyautósság léte, úgyhogy csak semmi lazaság! A megmaradt piskótából egy nagyjából 7 cm hosszú, és legmagasabb pontján 5 cm magas VALAMIT kivágunk :), ami hátrafele lejt, elől kb 5 cm széles, hátul pedig elkeskenyedik. Na ő lesz a bukó. 🙂

A maradék piskótát még mindig nem falhatjuk fel, mert szükségünk lesz egy pilótafejre is. A fejet gyakorlatilag cake pop technikával állítjuk elő, azaz a piskótát szétmarcangoljuk, összekeverjük minimális mennyiségű Nutellás krémmel, és bájos labdát formázunk belőle. Behűtjük.

Nekilátunk a torta betöltésének. Az összeillesztett darabokat óvatosan 3 lapba vágjuk, és egyenletesen rétegezzük a krémmel. Minimális krémmel az autó három fő részét is egymáshoz tapasztjuk. Az autót végül vékony rétegben kívülről is lekenjük, majd behűtjük. Fázisfotókkal szemléltetve:

Versenyautó torta faragása - Forma 1 autó formatorta készítése házilag

Ezen a ponton ráeszmélünk, hogy a versenyautó nem lovaskocsi, ahol a vezető bakon ül, úgyhogy gyors mozdulatokkal és egy kiszúróval helyet csinálunk a pilótának:

Forma 1 autó torta készítése házilag - lépésről lépésre fázisfotók

Behűtjük a tortát, majd ha rádermedt a krém, egyenletesen átkenjük csoki ganache-sal is.  (Ha ennyire nem akarjuk bonyolítani, akkor ez a lépés ki is hagyható, mert a nutella-mascarpone krém nem szokta megolvasztani a fondantot). A lekenést elvégezzük a kerekekkel, a bukóval és a vezető fejével is. Újfent hűtünk. 

A Forma 1-es versenyautó torta burkolása

 

Jöhet a kisebb elemek burkolása! A bukót piros fondanttal burkoljuk, a pilóta pedig fekete borítást kap egy vékony trapéz alakú fehér csíkkal. A kerekek esetén a kerekek átmérőjével megegyező méretű szürke körlapokat vágunk ki, a kerék alsó és felső felére is tapasztunk egyet, majd a kerék kerületének megfelelő hosszúságú fekete fondant csíkot vágunk, görgős fondantvágóval két vonalat mintázunk bele, hogy élethűbb gumiabroncs hatást keltsen, és a kerék oldalára simítjuk. A felülre került szürke körlapot tetszés szerint felnisre mintázhatjuk: na én ezt nem szofisztikáltam túl, néhány egymást keresztező vonallal letudtam a műveletet.

Forma 1-es autó formatorta készítése házilag - versenyautó torta lépésről lépésre fázisfotókkal

Már az autó burkolásánál tartunk. Mivel elég hosszú tortáról van szó, egyszerűbbnek láttam, ha két részletben burkolom: egyszer az autó orrát, majd a hátsó fertályt, sőt, így nem kellett akkora anyagráhagyással sem számolnom, mert az orr burkolása után megmaradt nyesedék felhasználható volt a hátsó rész burkolásakor. A kettő illesztését fekete fondant díszítőelemekkel takartam. A bukót és a kerekeket fogpiszkálókkal rögzítettem a tortához. A kerekekhez fejenként hármat használtam, hogy stabil legyen. Ráadásul a valódi Forma 1-es autóknál a kerék eláll a kocsitól, így a 3 fogpiszkálóval kissé eltartott kerekekkel rendkívül élethű hatást kelthetünk. 🙂 

A spoilert egy kis piros fondant hengerrel támasztottam alá, az autó orrára pedig a szülinapos életkorának megfelelő rajtszámot ügyködtem.

Versenyautó formatorta készítése lépésről lépésre - Forma 1-es autótorta házilag

Az orr elejének két oldalára még jár egy-egy L alakú elem, ami – mint már megállapítottuk – létfontosságú jelentőséggel bír aerodinamikai szempontból. Ezt simán kivágjuk fondantból, és a torta oldalához illesztjük.

Végül beültetjük a versenyzőt az őt megillető helyre, majd kisimult idegekkel és laza nemtörődömséggel becsúsztatjuk a tortát a hűtőbe, másnap pedig szenvtelen arccal figyeljük, ahogy ádáz tizenegy évesek vadul trancsírozzák a pikk-pakk összedobott művünket! 🙂 

Ha kevésbé vagytok torta faragós hangulatban, ez a kisautós torta és ez az autópályás változat is nagy kedvenc.

Versenyautó torta készítése házilag - szeletfotó