Ez nem lesz egy bőbeszédű poszt, inkább csak ötletadó. Az én szépséges nagylányom elballagott az oviból, úgyhogy az évzáróra meglepetésül vittem egy KitKat tortát, a ballagó ovisok jeleivel megtűzdelve. Mivel vegyes csoport, csak 8 ovis jelet kellett fondantból fabrikálnom. 🙂 A torta belül a megunhatatlan Nutellás, de természetesen ez szabadon variálható… végtére is demokratikus társadalomban élünk, el kell fogadnunk azokat az embertársainkat is, akik valamilyen megmagyarázhatatlan okból nem szeretik a Nutellát. 🙂
KitKat torta készítése – technikai részletek
Hozzávalók egy 22 cm-es tortához:
1 db 3 lapos Nutellás torta (az itt megadott recepthez képest másfélszeres mennyiségű piskótát, a krémhez pedig 500 g Nutellát és 1000 g mascarponét használtam)
étcsoki ganache 100 g étcsokiból és 100 g tejszínből
11 csomag normál méretű KitKat
szalag
KitKat torta készítése:
Már a torta betöltésénél figyeljünk a magasságra! Egy KitKat csoki nagyjából 8 és fél cm magas: ezt a tényt és egy vonalzót érdemes szem előtt tartanunk, amikor összeállítjuk a tortát. Nálam ez a méret a fent megadott arányokkal valósult meg. A torta tetejére megkockáztattam egy étcsoki ganache-t: na így színültig lett – szóval ez a mozzanat akár el is hagyható. A ganache-t amúgy a már KitKat-tal körbepakolt torta tetejére öntöttem rá azután, hogy a KitKat-ok és a torta közötti apró réseket habzsákból feltöltöttem egy kis Nutellás krémmel, hogy a ganache ne folyjon szerteszéjjel. (Lehet, hogy ez túlzott óvintézkedés volt, de már előre vizualizáltam a KitKat-ok közt kicsurgó ganache látványát, és meg akartam magam kímélni tőle 🙂 ).
Egy csomag KitKat-ban 4 KitKat hasáb van. Ezt a négyes blokkot hosszában félbetörjük, és a tortát ezekkel a kettes hasábokkal pakoljuk körbe. A KitKatokat szorosan pakolva nekem egy kettes hasáb megmaradt: pont annyi, amennyire egy tortakészítésben megfáradt léleknek szüksége van. 🙂 A KitKat-okat a frissen körbekent torta oldalához tapasszuk, ne várjuk meg, amíg a krém túlzottan megdermed, mert akkor kevésbé ragad hozzá! Végül egy szalaggal körbeköthetjük a tortát: nálunk piros csoport lévén a szalag színe adott volt 🙂
Ha óvodai ballagásra szánjuk a tortát, akkor az ovis jeleket már napokkal korábban megformázzuk fondantból, és cukrászati virágdrótot beleszúrva hagyjuk őket megszáradni. Én egy fakanál nyelére feltekertem a virágdrótot, mielőtt a fondant figurákba szúrtam volna, hogy bohókásabb legyen. Ezzel kapcsolatban annyi óvatosság nem árt, hogyha súlyosabb ovis jelről van szó (például egy dundi perec 🙂 ), akkor kevésbé stabil lesz a tortába szúrva a spirál alakú drót, mint az egyenes, mert könnyebben elhúzhatja valamelyik irányba a figura.
Nálunk összesen 8 ovis jel készült fondantból: perec, halacska, vitorlás hajó, lepke, falevél, katica, pöttyös labda és alma. Azért azt nem bántam, hogy Siva még nem számít egy különösebben elterjedt óvodai jelnek. 🙂
Kitaláljátok, melyik jel áll a szívemhez a legközelebb? 🙂