Én nem vagyok egy nagy szörpös, de a bodzaszörp, na az teljesen más! Ha lenne egy gigantikus fagyasztóm, biztos rengeteget eltárolnék benne télire, de mivel nincs, májusban kell magunkhoz vennünk az egész éves adagunkat. 🙂 És mi dolgozunk is az ügyön szorgalmasan. Hogy ne kapjunk cukorsokkot, idén cukormentes változatban készítettem el a szörpöt, és szerencsére ez cseppet sem vont le az élvezeti értékéből. Egész pontosan ugyanolyan finom így is. 🙂
Hál’istennek a bodzaszörp csomó desszertbe is belecsempészhető, ha véletlenségből megunnánk a bodzaszörp-ivást, úgyhogy nem érdemes kis adaggal szórakozni, nyugodtan duplázzatok!
Cukormentes bodzaszörp házilag – recept
Hozzávalók:
30 nagy fej bodzavirág
1-1,3 l víz (lehet több is, akkor hígabb szörpöt kapunk)
250 g Stevia-eritritol alapú 1:4-es cukorhelyettesítő
6-7 citrom leve és héja (kezeletlen héjú)
Elkészítés:
Levadászunk kb. 30 darab tetű- és bogármentes nagy bodzafejet. Nem mossuk meg, nem rázogatjuk, hogy ne hulljon ki belőle a virágpor, és ne vesszen el az íze. A vizet a Stevia-eritritol-os édesítővel felforraljuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Belefacsarjuk a citromokat, beledobjuk a héjukat is, és szépen beleáztatjuk a bodzavirágokat. 3-4 napig hűtőben tároljuk, napjában egyszer-kétszer megkeverjük. Ha kész, alaposan kinyomkodjuk a virágokat, hogy minden cseppet megmentsünk, és leszűrjük. Kóstoljuk meg: ha nem elég citromos, még facsarhatunk bele! Végül tiszta üvegekbe töltjük a bodzaszörpöt. Mivel nincs benne semmi tartósítószer, felhasználásig hűtőben tartjuk. Boldog fagyasztószekrény-tulajdonosok lefagyasztva hosszútávra is eltehetik. Fogyasztáskor alaposan hígítsuk szódával vagy ásványvízzel, mert ez egy tömény szörp! Nagyon jól passzol hozzá a menta. Olyannyira, hogy mojitóban is kiváló.
Ha a bodzaszörppel más terveid is vannak a buzgó iszogatáson kívül, nézd meg a bodzás pohárkrémet és a bodzás-epres túrómousse-t gyümölcskaviárral, illetve a villámgyors bodzás jégkrémet is!