Aki 3 kilós kiszerelésben vásárolja a csokoládét, rendes ember nem lehet. 🙂 Kalóriatáblázat-tisztelő állampolgár semmiképp. De néha egy fehérkötényes bűnöző is jó útra térhet, legalábbis egy kis időre. Nálam most van ez a rövidke pillanat: cukormentes tortát készítettem. 🙂 Egész pontosan egy gigantikus cukormentes epres túrótortát. A torta ennek a málnás-áfonyásnak az átirata, lényegesen nagyobb méretben, lényegesen kevesebb bűntudattal…
És lényegesen több zölddel… 🙂 Amikor Férj meglátta a tortát, őszinte döbbenettel kérdezte, hogy miért hagytam rajta az eperszemeken a csumájukat. Meg vagyok róla győződve, hogy titkon végigfuttatta a fejében a jövőt egy cseppet már szenilis feleség oldalán. És a válaszom, miszerint mert így szebb, sem volt számára különösebben megnyugtató. De azért a maga módján próbált igazodni a helyzethez, és kedvesen megjegyezte: salátában kifejezetten jó lenne így. 🙂 Szerintem ez már félsiker. 🙂
A recept előtt még egy kis TECHNIKAI INFÓ: Cukorhelyettesítőnek Stevia-eritritol keveréket használtam, és rettentően meg voltam vele elégedve: nagyon kevés kell belőle (negyedannyi, mint cukorból), és SEMMI MELLÉKÍZE nincs. Még az eritrit jellegzetes hűsítő hatása sem érződött, és könnyen fel is oldódott, nem maradt szemcsés.
Cukormentes epres túrótorta sütés nélkül – recept
Hozzávalók (25-26 cm-es tortaformához):
Kekszes alap:
216 g cukormentes keksz (ez pl. 1 csomag Gullón keksz)
105 g vaj olvasztva
Cukormentes epres túrókrém:
1000 g túró
900 g tejföl (12%-os is jó)
80 g eritritol és stevia alapú 1:4-es cukorhelyettesítő (pl. Dia-Wellness)
200 g habtejszín hidegen
5 csomag expressz zselatin fix
250 g tisztított, darabolt eper
+ eperszemek a díszítéshez (csumával vagy anélkül 🙂 )
Elkészítés:
Elsőként elkészítjük a kekszes alapot. Ehhez az olvasztott vajat a morzsásra darált keksszel összekeverjük, és egy 25-26 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk. Behűtjük. Ha van formaelválasztó spray-nk, kifújhatjuk vele a formát, ha nem, készítsünk sütőpapírból gallért a tortakarima belső oldalára: így könnyen kiszabadítjuk majd a kész tortát.
Amíg megszilárdul a kekszes réteg, elkészítjük a cukormentes túrókrémet. Ehhez a túrót a tejföllel és az édesítővel simára botmixerezzük. Több részletben hozzáadjuk az expressz zselatin fixet, mindig nagyon alaposan elkeverve. A hideg tejszínből habot verünk, és a túrókrémbe forgatjuk. A kekszes alapra simítjuk a túrókrém harmadát, beledobáljuk a darabolt eper felét, majd jöhet megint túrókrém, eper, végül a maradék túrókrém. Behűtjük minimum 4-5 órára, de egy éjszakára még jobb.
Ha megdermedt a túrótorta, óvatosan levesszük róla a tortakarikát, és – a saláták iránti vonzalmunk erősségétől függően – csumás vagy csumátlan eperszemekkel díszítjük a tetejét. Ha hazafias hangulatú túrótortára vágyunk, mindenképp az előbbit javaslom. 🙂
Ha eperből sosem elég, epres receptek tömkelegét találjátok itt.