A málna és a csoki megítélésem szerint olyan, mint a jin meg a jang: tökéletesen kiegészítik egymást. A kedvenc kombóm. Na jó, a sok kedvenc kombóm közül az egyik. 🙂 És ezt a majdnem egyedülálló pozíciót már csak egy dologgal lehet fokozni: ha mindezt omlós pitetésztára pakoljuk. Most pontosan ez következik, a klasszikus málnás-csokis tart. Ráadásul jubileumi recept, ez a 100. bejegyzés a blogon!!! 🙂
Ha egy mód van rá, Ti – ellentétben velem – friss málnával díszítsétek a tartot, vagy ne várjátok meg, amíg kiolvad a mirelit! Lényegesen bájosabb lesz a végeredmény, ha nem folynak szét a málnák. 🙂
Málnás-csokis tart recept
Hozzávalók (kb. 24 cm-es piteformához):
Tart tészta:
(az adag felét fogjuk felhasználni)
140 g szobahőmérsékletű vaj
75 g porcukor
1 tojás
250 g liszt
25 g darált mandula
nagy csipet só
Tésztakosár lekenéséhez (opcionális):
olvasztott kakaóvaj
Málnás réteg:
150 g málna (mirelit is jó)
10 g porcukor
1 púpos tk pektin (kb. 3 g)
Csokis réteg:
150 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
130 g habtejszín
25 g vaj
+ a díszítéshez néhány szép szem málna és olvasztott étcsokoládé
Elkészítés:
A tart tésztával kezdünk. Ehhez a puha vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a többi hozzávalót is. Gyorsan átgyúrjuk, gombócot formázunk, és behűtjük legalább fél órára. Ha hajt minket a tatár, fagyasztóban rágyorsíthatunk a folyamatra. Megfelezzük a tésztát: csak az egyik félre lesz most szükségünk, a másikat a következő tart sütésig fagyasszuk le! A pitetésztát méretre nyújtjuk, és a kiolajozott piteformába nyomkodjuk. Megint hűtőbe tesszük fél órára. Utána villával sűrűn megszurkáljuk, és kb. 15 perc alatt 180 fokon (légkeveréssel) készre sütjük. Ha színt kap a széle, már jó. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd – ha úgy szeretjük a tartot, hogy egyáltalán nem puhul meg a tésztája – olvasztott kakaóvajjal, annak hiányában olvasztott fehércsokival hajszálvékonyan átkenjük a belsejét.
Elkészítjük a málnás réteget. Ehhez a (kiolvasztott) málnát villával összetörjük, és a porcukor felével feltesszük főni. A cukor másik felét elkeverjük a pektinnel, és a forró málnához adjuk. Folyamatos keverés mellet még egyet rottyantunk rajta, majd félrehúzzuk. Ha már nem forró, a tart tésztára simítjuk, és félretesszük.
Már csak a csokis réteg van hátra! A tejszínt forrpontig melegítjük, és azonnal az aprított csokira öntjük. Várunk két percet, majd simára keverjük. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, elkeverjük és a málnás rétegre simítjuk. Behűtjük.
Tálalás előtt vékony sugárban meglocsolhatjuk egy kevés olvasztott csokival, majd megpakoljuk néhány szem nem túl szottyos málnával, és kész is.
Ha szeretitek a tartokat, jó párat találtok a blogon! Egy-két ötlet: sós karamelles-csokis tart, málnás-pisztáciás tart, narancsos csoki mousse pite… A többi felkutatását Rátok bízom, de oldalt a tarte címkével nem foghattok mellé. 🙂