Egy ötfős családban nem könnyű olyan ételt találni, ami mindenkinek elnyeri a tetszését. Az egyik túl puha/ropogós, a másikban ott az a fehér izé, a harmadik ugyan stimmelne, csak azt meg az anyja nem engedi szegény gyerekeknek (pl. egy szép piros nyalókát reggelire 🙂 ). És akkor a böjtölők hadáról még nem is beszéltünk.
A sütőtök ékes példája a családi “összhangnak”. A fiam nem eszi, mert a kedvenc színe a narancssárga, és csak nem fogja elpusztítani a kedvencét (érdekes módon a színlátása mandarinfalatozás közben csúnyán cserbenhagyja). A nagyobbik lányom kizárólag lasagnében, rizottóban szereti, a kicsinek és a 18 karikás korosztálynak pedig mindenhogy jöhet.
Ebben az egyet nem értésben az egyetlen pozitívum, hogyha úgy szeretnék mondjuk sajttortát enni, hogy közben kevesebb emberrel kell versenyeznem a szeletekért, akkor csak sütőtökösíteni kell, és kész. 🙂 Persze azért így is jutunk rá jó páran, mert a sütőtökös sajttorta meglehetősen finom, de minden megspórolt éhes száj nyereség. 🙂 Az pedig már csak hab a tortán, hogy még az egészségtudatos családtagoknak is sikerül ezzel a sütivel a kedvükre tenni!
A recept egy kisméretű, ámde laktató tortára szól. Ha szerettek nagyban gondolkodni, emeljétek az adagot!
Sütőtökös sajttorta ráérős reggelikhez – recept
Hozzávalók (15 cm-es tortaformához):
Kekszes alap:
80 g keksz (pl. Zabfalatok)
40 g olvasztott vaj
mézeskalács fűszer
Sütőtökös krém:
140 g sült sütőtök (a héja nélkül)
315 g mascarpone
85 g finomítatlan nádcukor (ha nincs, sima kristálycukor is megteszi!)
2 tojás
1 csapott ek keményítő
1 púpos kk mézeskalács fűszer
őrölt vanília
Elkészítés:
A kekszes alappal kezdünk. A kekszet aprítóban ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, és a sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk. Behűtjük.
Amíg megszilárdul a kekszes alap, elkészítjük a sütőtökös-mascarponés krémet. Ehhez a megsült sütőtök húsát pürésítjük. Az összes többi hozzávalót összekeverjük, kicsit habosítjuk, majd hozzáadjuk a sütőtököt is. Ha nem sikerül szép homogénre elkeverni benne, botmixerrel rásegíthetünk. Kóstoljunk: a szükséges cukormennyiség függ a tök édességétől! Ha megfelelőnek ítéltük, öntsük a krémet a kekszes alapra, és süssük 160 fokos sütőben – légkeveréssel – fél órát, majd 120-ra levéve a hőfokot további kb. 35 percet. A sütő aljába egy tálkába tehetünk vizet, ettől szebben sül.
Akkor van kész a sajttorta, amikor a közepe még kicsit remegős, de nem folyós. Zárjuk el a sütőt, és a sajttortát a sütőben hagyjuk kihűlni, hogy ne repedjen be a teteje a hirtelen hűléstől! Utána tegyük hűtőbe, és pár óra múlva már ki is szabadíthatjuk a formából! Tökéletesen passzol egy lusta, ráérős hétvégi reggelihez – már akinek akad ilyen, és nem kell folyton a gofrisütő tetejét csattogtatnia 🙂 – , elképzeléseim szerint egy cappuccino (vagy stílusosan egy pumpkin spice latte) kíséretében.