Igen, tudom, elmúlt Valentin-nap, de egy szép szívtortához szerencsére az év további 364 napján sem nehéz ürügyet találni: egy évfordulós vacsi vagy csajos szülinap például pont megteszi. Ráadásul ez a – most hihetetlen népszerűségnek örvendő – cream tart keksztorta szám vagy betű formájában is könnyen kivitelezhető, úgyhogy a szív alakzattól akár el is tekinthetünk.
Ez a tortatípus felettébb látványos, és semmilyen rendkívüli képességet nem igényel az előállítása, hacsak a szív sablon elkészítését nem tekintjük annak. 🙂 Nekem persze annyiból meggyűlt vele a bajom, hogy – szemmérték híján – igencsak hatalmas sablont gyártottam először. Mivel meglevő, a fagyasztóból kikapott tart tésztával dolgoztam, a tészta mennyiségén már nem tudtam változtatni, úgyhogy gyorsan új sablont kellett rajzolni (egész pontosan kettőt, mert a második is túl nagynak bizonyult természetesen). De ha ezeken az apróságokon túllendülünk, akkor már megy minden, mint a karikacsapás. És a jó hír, hogy nektek már meglesz a megfelelő méret!
Ez a szívtorta egy két-három fős adag, úgyhogy egy romantikus vacsorához vagy szerelmi háromszöghöz pont ideális. 🙂 Nálunk a háromszög harmadik csúcsa családunk legkisebb termetű, ám igencsak nagyétkű tagja volt, és a torta így is bőven elégnek bizonyult. 🙂
Cream tart szívtorta recept – nem csak Valentin-napra
Hozzávalók (egy kis méretű szívtortához, paraméterek lejjebb):
Tart tészta:
(az adag felét fogjuk felhasználni)
140 g puha vaj
75 g porcukor
1 tojás
250 g liszt
25 g darált mandula
nagy csipet só
Mascarponehab:
80 g mascarpone
80 g habtejszín hidegen
20 g porcukor
őrölt vanília
Díszítéshez:
eper, áfonya, málna, habcsók stb.
A keksztorta elkészítése:
Először elkészítjük a tart tésztáját. Ez a mozzanat akár már előző nap is elvégezhető, sőt, a massza remekül tűri a fagyasztást, így egy korábbi körből megmaradt tésztaadag is simán használható. Én most így is tettem: a sós karamelles-körtés tart sütésekor kimaradt tésztát használtam fel.
A tart tésztához a vajat kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a tojást, eldolgozzuk, majd jöhetnek a száraz hozzávalók. Gyors mozdulatokkal gombócot formázunk belőle, és hűtőben minimum fél órát pihentetjük (vagy fagyasztóban rágyorsítunk).
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a szív alakú sablont: egész pontosan egy fél szív is untig elég lesz. Én a következő paraméterekkel dolgoztam:
Ha letelt a hűtési idő, megfelezzük a tésztát. Az egyik felet lefagyasztjuk egy következő alkalomra, a másik felet vékonyra nyújtjuk. A sablon mentén körbevágjuk a tésztát, természetesen a szív hosszanti félbevágott részénél nem, ott áthajtjuk a túloldalra, így megkapjuk az egész szívet. A maradék tésztát újragyúrjuk, kinyújtjuk, és kivágjuk a második szívet is. Sütőpapíros tepsire fektetjük a szíveket, és fél órára újra hűtőbe dugjuk. Végül előmelegített, 180 fokos sütőben – légkeveréssel – kb. 13 perc alatt készre sütjük. Ha elkezd pirulni a széle, már jó is. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni.
Jöhet a mascarponehab! Ehhez a hideg habtejszínt a mascarponéval, az átszitált porcukorral és a vaníliával lassú fokozaton kemény habbá verjük. A habot tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük (én 32-es csővéget használtam), és az egyik szív alakú lapra nyomkodjuk. A szív lehetőleg már a végleges alátéten, tányéron legyen, hogy ne kelljen majd a kész tortát pakolászni.
Ha megvagyunk az első szinttel, a mascarponehabra helyezzük a második szív alakú lapot, és a maradék habot is rányomjuk a habzsákból.
Már csak a móka van hátra: kedvünk szerint díszítjük a keksztorta tetejét habcsókokkal, gyümölcsökkel, sőt, ehető virágokat is használhatunk, ha van.
Tálaláskor könnyű szeletelhetőségre ne számítsatok, de a tortaszépségért áldozni kell! A táplálkozást pedig úgy érdemes lebonyolítani, hogy két szintre szedjük a részünket: így valamelyest kulturált ember benyomását kelthetjük. 🙂