Még a végén elburjánzanak a blogon az egészségpárti receptek, ajaj! 🙂 Ez a sütőtökös puszedli tényleg egy meglehetősen egészséges nasi, a ronda és finom kategóriából. Iskolai tízórainak is kiválóan alkalmas: jól vállon veregethetjük magunkat, hogy egyrészt a gyerek örül az édességnek, másrészt sikerült letuszkolnunk a torkán némi zöldséget/narancssárgaságot, hogy a többi hasznosságról – úgy mint teljes kiőrlésű gabona, mandula, lenmag, stb. – már ne is beszéljünk. Finomított cukor sincs benne, szóval mondom én, hogy ajaj! 🙂
Nálunk minden gyereknek van egy 2 pontból álló listája azon ételekről/hozzávalókról, amiket passzolhatnak. Fiúgyereknél a lista élén – számomra érthetetlen módon a sóskát is beelőzve – a sütőtök trónol. Semmit nem hajlandó megenni, ami akár csak egy levegőt szívott szegény tökkel, kivéve ezt a puszedlit. Pedig nem is csempészakció keretében kerül bele a zöldség, de valahogy ebben mégis tolerálja. Mondjuk a süti ízén abszolút nem érezni a sütőtököt, viszont irtó jó puha tőle, szóval lehet, hogy a titok csak ennyi.
A recept előtt még két szó a személyes kedvencemről, az őrölt lenmagról! Amibe csak lehet, én szórom bőszen, ugyanis az ízeken nem változtat, viszont extra egészséges: a rengeteg vitamin és ásványi anyag mellett Omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Nálunk a palacsintába és gofriba is kerül. Persze ha nem tartotok otthon, csak ezért ne kullogjatok el a boltba, anélkül is tökéletes lesz a puszedli!
Sütőtökös-csokis puszedli recept
Hozzávalók (2 sűrűn vagy 3 szellősen rakott tepsinyi puszedlihez):
200 g sült sütőtök (a héja nélkül)
120 g liszt
100 g zabliszt (teljes kiőrlésű tönkölyliszt is jó)
100 g darált mandula
1,5 kk szódabikarbóna
2 kk mézeskalácsfűszer
1 tojás
60 g mazsola vagy datolya
0,5 dl olaj
115 g méz
100 g étcsokoládé (csokicseppek formájában a legjobb)
1 ek őrölt lenmag (opcionális)
Elkészítés:
A mazsolát vagy datolyát forró vízbe áztatjuk. Ha megszívta magát, kinyomkodjuk, és (aprítógéppel) pépesre aprítjuk. A sütőtököt villával összenyomkodjuk. Minden hozzávalót összekeverünk – a lenmag kihagyható – , és fél órára hűtőbe, vagy 10 percre fagyasztóba tesszük.
A masszából diónyi golyókat formálunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket ellapítjuk. 150 fokos sütőben – légkeveréssel – 11-12 perc alatt készre sütjük egyik tepsivel a másik után. Másnap belecsempésszük a gyerek uzsonnás dobozába, hogy örüljön! 🙂
Ha szeretitek a sütőtököt, ezt a sütőtökös sajttortát is próbáljátok ki!