Ha esik, ha fúj, nálunk Férj születésnapjára máktorta dukál. A körítésen lehet ezt-azt változtatni, de a fél kiló mákból egy szemet sem lehet lespórolni. Mivel a szülinapja december elejére esik, ez legalább alkalmat teremt a bejgliszezon könnyed felvezetésére is, ha a napi 10-15 adventi mákos kifli elfogyasztásával nem lennénk kellőképpen edzésben. Az a sanda gyanúm, hogy a mákkal szemben szkeptikusabb országokban a mi családunk nemigen tudná megvetni a lábát. 🙂
Az idei design nem a férfiasságával hódít, belátom, de egy vérbeli pasinak ez nem lehet probléma. Néha úgyis kell egy kis romantika… Ehhez pedig a legegyenesebb út az akvarell hatású tortán át vezet, mint az köztudott. 🙂
Na de jöjjön is a recept, ami áfonyás is, gluténmentes is, csak hogy néhány ragyogó tulajdonságot kiemeljek! 🙂
Áfonyás-mascarponés máktorta gluténmentesen – recept
Hozzávalók (18 cm-es tortához)
Máktorta (gluténmentes):
500 g darált mák (mákliszt NEM jó!!)
300 g cukor
5 tojás
100 g olvasztott vaj
1 csomag sütőpor
1 narancs reszelt héja
Mascarponehab:
300 g mascarpone
300 g habtejszín hidegen
70 g porcukor
+ 80-90 g áfonya (mirelit is jó)
Áfonyás mascarponehab a díszítéshez (opcionális):
(A díszítés típusától függően több vagy kevesebb kellhet belőle)
100 g mascarpone
100 g habtejszín hidegen
5-10 g liofilizált áfonya a színezéshez (bioboltokban lehet rábukkanni, egy csomag egy emberöltőre is elég :))
10 g porcukor
Elkészítés:
Elsőként elkészítjük magát a máktortát. Ehhez a tojások fehérjéből a fele cukorral kemény habot verünk. A sárgáját is kihabosítjuk a maradék cukorral. A mákot a sütőporral és narancshéjjal elkeverjük, belecsurgatjuk a vajat, majd hozzákeverjük a kihabosított sárgáját. Végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Ne lepődjünk meg, jó masszív cuccot kapunk, amit nagyjából a bejgli töltelékéhez tudnék hasonlítani. Két 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral (vagy kifújjuk formaelválasztó spray-vel), és a masszát egyenlően beleadagoljuk. 180 fokos sütőben (légkeveréssel) kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Kicsit megkérgesedik a teteje, de ez nem probléma (ha nagyon kérgesedne, alufóliával letakarhatjuk sülés közben). Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e! Ha csak egy formánk van, egyszerre is megsüthetjük, kihűlt állapotban félbe lehet majd vágni, de csak óvatosan, mert elég könnyen törik. Persze ebben az esetben a sütési idő jelentősen megnő. Hagyjuk a mákos lapokat teljesen kihűlni, majd vágjuk ki őket a formából.
Amíg hűl a máktorta, nekilátunk a mascarponehabnak. Ehhez a mascarponét a hideg tejszínnel és a porcukorral lassú fokozaton kihabosítjuk. Bár a színezett krémhez külön tüntettem fel a hozzávalókat, értelemszerűen egyszerre érdemes elkészíteni. (Lila krém nélkül is impozáns a torta, úgyhogy ne érezzétek kompromisszumnak, ha nem bajlódtok vele! 🙂 )
A lilára színezett mascarponehabhoz a szükséges mennyiséget kivesszük a krémből, és félretesszük. A liofilizált áfonyát kávédarálón porrá őröljük. Nyugodtan daráljunk le nagyobb mennyiséget: tárolás közben ugyan összetapadhat a nedvességtől, de ha újra darálunk rajta egy picit, megint szép por állagú lesz. Az áfonyaport apránként a mascarponehabhoz adagoljuk a kívánt árnyalat eléréséig, majd addig keverjük, amíg homogén lila színt nem kapunk.
Már tavaly is lilában készült el ez a torta, csak trikolor “pointillista” stílusban (még szerencse, hogy a fellengzős megfogalmazások távol állnak tőlem 🙂 ) :
Összeállítjuk a tortát. A fehér mascarponehab felével megkenjük az egyik tortalapot, megpakoljuk az áfonyaszemekkel, majd jöhet rá a másik mákos lap, fejjel lefelé, hogy a sima fele kerüljön felülre. A maradék mascarponehab egy részével vékonyan lealapozzuk a tortát, majd behűtjük. Ha megkötött, a maradék mascarponéval is körbekenjük, majd újra hűtés következik.
Végül jöhet a “vízfesték hatás” (egyesek szerint inkább vintage 🙂 ) előállítása. Ehhez egy kenőkéssel a lila krémből pöttyöket, foltokat kenünk random módon a torta oldalára, majd habkártyával elhúzzuk. Minél sötétebbre színeztük a krémet, annál sűrűbb lesz az áfonyaportól, így annál nehezebb úgy elhúzni, hogy ne szedjük fel vele együtt a lazább állagú fehér krémet is. A szerencse viszont az, hogy ennek a mozzanatnak akárhányszor nekifuthatunk: addig rakosgathatjuk és kenegethetjük a foltokat, amíg elégedettek nem leszünk.
A maradék áfonyás mascarponehabból nagy csillagcsővel ellátott habzsákból (például M1) csillagokat nyomunk a torta tetejére, és – ha hajt minket a túlbuzgóság – a torta alsó szegélyére is. Aztán már csak hűtés, evés, fogmosás! 🙂
Ha Bennetek is túltengenek a mákrajongó gének, szilvás mákmousse-t is készíthettek, de egy jó narancsos-mákos túrómousse tortától se riadjatok vissza!
A máktorta tésztájának receptje egy régi Goodfood magazinból származik.
Szia
Segítségét szeretnék kérni,de először is gyönyörűek a tortáid.
Kisfiam most lesz 2 éves traktoros tortát szeretnék neki csinalni,csillagcsővvel kipottyozni. Milyen krém jó ehhez a művelethez? Köszönöm
KedvelésKedvelés
Szia! köszönöm, örülök, hogy tetszenek! 🙂 Azt a krémet ajánlom, amit a Barbie tortánál használtam: https://sweetandcrazy.cafeblog.hu/2017/08/27/igy-keszits-barbie-tortat-ettol-tuti-dob-egy-hatast-a-kiscsaj/
Jó munkát hozzá!
KedvelésKedvelés
Szia!
Szerinted ezt a díszítő krémet lehet Fractal lila gélfestékkel is színezni?
Köszi a válaszod!:)
KedvelésKedvelés
Szerintem igen, gondolom, nagyon picit tennél eleve.
KedvelésKedvelés
A Barbie tortádnál láttam a mascarponés fehércsoki krémet.. Melyiket ajánlanád inkább ha színezni is szeretném? Lila-fehér krémrózsával díszíteném a torta oldalát..
Köszi.
KedvelésKedvelés
A torta oldalára a rózsákhoz jobb egy stabilabb krém, úgyhogy inkább a Barbie-sat javaslom.
KedvelésKedvelés
Szia!
Azt szeretném kérdezni, ha egyenlőre csak áfonya van a láthatáron ( friss és fagyasztott is) , az áfonya leve is jó lehet színezésképpen?
Mert ez a tortád is nagyon szép , megláttam , ezt MEG KELL CSINÁLNI nekem is! 😃😃😃
KedvelésKedvelés
Szia! Nagyon örülök, hogy tetszik. 🙂 Az áfonya leve is ad színt, de egyrészt hígítja a krémet, másrészt másképp színez, szóval mindenképp próbáld ki egy kis adagon, hogy szép lesz-e. De amúgy ha esetleg céklaporod van, azzal is nagyon szépen lehet színezni.
KedvelésKedvelés
Köszi, maradok a céklapornál..🙂
KedvelésKedvelés
Szia!
Elkészítettem a férjemnek, nagy sikere volt!
Köszönöm a szuper receptet!
Nagyon tetszik amit csinálsz!
További sikereket kívánok!
KedvelésKedvelés
Szia! De szuper, nagyon örülök! És köszönöm a kedves visszajelzést!
KedvelésKedvelés