Variációk whoopie pie-ra – a karamelles, a meggyes és a szende natúr

Whoopie pie recept sós karamellel és meggyel

Sötétség, fogvacogás, tükörtojás-sütés tábortűzön… amish feeling a köbön 🙂 … a whoopie pie nem maradhatott ki a sorból. Picit felturbózva ugyan, de azért hozva az eredeti amish aprósüti élményét. A sós karamellt kár lett volna kihagyni belőle, hiszen az köztudomásúan mindennek jót tesz. (Igen, tudom, van egy csöpp elfogultságom karamell ügyben. Vállalom.) De ha valaki ezzel a tézissel nem ért egyet, még mindig ott a meggyes variáció, ami legalább olyan jó. Ha pedig megtartanánk a puritán szellemiséget, meggy és karamell nélkül is pont olyan villámgyorsan el fog fogyni az összes példány. A whoopie pie még a gyerekeim többségénél jelentkező – általam ismert okokra vissza nem vezethető – fehér krémektől való rettegést is legyűrte. 

 Whoopie pie recept sós karamellel és meggyel

Whoopie pie variációk sós karamellel és meggyel – recept

 

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):

Whoopie pie korongok:

230 g liszt

75 g cukrozatlan kakaópor

1/4 tk só

1 tk sütőpor

1/4 tk szódabikarbóna

170 g vaj

170 g cukor

őrölt vanília

2 tojás

60 g tej

120 g víz

Mascarponehab:

110 g mascarpone

2,2 dl habtejszín hidegen

35 g porcukor

Sós karamell:

(a mennyiség attól függ, hány whoopie pie-ba teszünk karamellt)

100g cukor

pici víz (kb. 1 ek)

100 g habtejszín

50 g vaj

+ sűrű (házi) meggylekvár

Whoopie pie sós karamellel vagy meggyel - recept

Elkészítés:

A whoopie pie tésztakorongokkal kezdünk. Ehhez a vajat a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, tovább keverjük, majd hozzáöntjük a tejet. Beleszitáljuk a lisztet, kakaóport, vaníliát, sütőport és szódabikarbónát, megsózzuk. Végül a vizet is beleöntjük, és a masszát habosra keverjük.

A whoopie pie masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral borított tepsire kerek halmokat nyomunk. Kissé el fognak terülni, úgyhogy hagyjunk köztük helyet. Ha “farkincásra” sikerül nyomnunk, az sem gond, mert az is ellapul sütés közben. Habzsák híján kanállal adagoljuk a tésztát a sütőlemezre. (Amúgy a habzsákozásra nem flancolásból került sor: sokkal gyorsabban és egyszerűbben megy vele a munka 🙂 ). 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt megsütjük egyik tepsivel a másik után (nekem 3 és fél tepsinyi lett). Érdemes pár perccel hamarabb ellenőrizni, nehogy túlsüssük! Hagyjuk teljesen kihűlni.

Sós karamelles whoopie pie recept

Jöhetnek a töltelékek! A sós karamellhez a cukrot kevés vízzel egy széles lábasban szétterítjük, és halvány borostyánszínűre karamellizáljuk. Közben a tejszínt felmelegítjük. Ha már aranyszínű a karamell, hozzáöntjük a forró tejszínt, és addig főzzük, míg érezhetően sűrűbb lesz. Ha elértük a kívánt állagot, lehúzzuk a tűzről, sózzuk (bőven!), és apránként hozzáadjuk a felkockázott vajat. Fényesre keverjük, kicsit hűlni hagyjuk. 

Amíg kicsit hűl a karamell, elkészítjük a mascarponehabot. Ehhez a mascarponét a hideg tejszínnel és porcukorral lassú fokozaton habbá verjük. Akkor jó, ha már nagyon sűrűn redőződik a hab. Habzsákba töltjük. 

Megtöltjük a whoopie pie-okat. Fogunk egy korongot, megkenjük sós karamellel vagy meggylekvárral (natúr verziónál egyikkel sem), rányomunk egy jó nagy adag mascarponehabot a habzsákból (ez is mehet persze kanállal, csak habzsákkal gyorsabb), végül ráteszünk a tetejére egy másik korongot. Majd szépen ismételgetjük a folyamatot a többi whoppie pie-val is. Hűtőbe tesszük, majd titokban rájárunk. Ha ezt más tenné, csúnyán leteremtjük.

Sós karamelles whoopie pie recept

Ha ti is rá vagytok kattanva a sós karamellre, ezt a karamelles-csokis pitét ne hagyjátok ki! Meg ezt a karamelles-körtés tart-ot se! És persze ezért a karamelles-kávés pohárkrémért is kár lenne. 🙂 A többi karamelles receptet inkább nem sorolgatom egyenként, keressétek a karamell címke alatt (van egy pár 🙂 )!

A recept kiindulópontja Sallay Fanni Álom sütikivitelben könyvéből származik.

2 gondolat “Variációk whoopie pie-ra – a karamelles, a meggyes és a szende natúr” bejegyzéshez

  1. Szia, érdekelne, hogy mennyi ideig áll el a whoopie pie, feltéve, hogy jól eldugjuk. (Mennyivel előbb lehet elkészítené?) Esetleg töltetlenül jobban tárolható? Köszönöm!

    Kedvelés

Hozzászólás a(z) Sweet and Crazy bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s