Szülinapos az ebed? Tarts bulit, és készíts kutyás tortát (a gazdiknak)!

Kutyás torta - fondant kutya figura készítése egyszerűen

Ki mondta, hogy csak humán lények ülhetnek szülinapot haverokkal, tortával, miegymással? Le a diszkriminációval! A négylábúak jogainak élharcosaként kutya szülinapi tortát sütöttem. Bár a tortához passzoló ünnepeltből nálunk van egy kis hiány – a házunk négylábúaktól tökéletesen mentes, ha csak a sánta hangyákat nem számítjuk -, szerencsére ezzel nincs mindenki így. Éljen Terka, a kisiskolás korba lépett vizslalány! Mindenki megnyugtatására gyorsan jelzem, természetesen a tortát csak a gazdik ették, a  szülinapos a látvánnyal és egy tonhaltortával lakott jól. Ízlések és pofonok… 🙂 

Maga a torta a nagy kedvenc nutellás, amit egy ehető kutya figurával kutyásítottam. Aki hasonlón töri a fejét, az bátran olvasson tovább: gyors kis technikai útmutató jön arra az esetre, ha nálatok is felütné a fejét az igény egy kutyás tortára. És most még burkolni sem kell! Viszont fajtabeazonosíthatóságra ne számítsatok! 🙂

A szánalmas fázisfotóktól pedig legyetek szívesek elvonatkoztatni: éjféltájban a konyha félhomályában erre futotta. Meg arra, hogy néhány fázist komplettül el is felejtsek lefotózni. 🙂 De cserébe a kész tortát meg kutyát jó alaposan körbefotóztam. Csak hogy ne maradjunk megfelelő képmennyiség nélkül!

Kezdem is. Így festett a kutyás torta kutyátlanul (aki nem különösebben nagy barátja a négylábúaknak, az ezen a ponton meg is állhat 🙂 ):

Nutellás torta csurgatva csokihullámokkal

Mindenki más olvasson tovább!

Fondant kutya készítése egyszerűen kutyás tortára

A kutya elkészítéséhez fehér fondantot használtam kakaóporral színezve. Egy egész minimális narancssárga és sárga porfestéket is belekevertem, hogy melegebb árnyalatú legyen a kutya bundája. Mindent az élethűségért! 🙂

Ha kevés időnk van, és azonnal szükségünk van egy kutyafigurára, akkor a fondantba mindenképp kell egy kevés CMC port keverni, hogy hamarabb száradjon, és a test elbírja a meglehetősen termetes fejet. Én eheleyett két ütemben csináltam, CMC por nélkül. Mindent elkészítettem, de a kutya fejét csak másnap tettem a testére, amikor az már nem rogyott be a súlya alatt. Hozzá kell tennem, nem elsőre voltam ilyen okos: úgy ítéltem meg, el fogja bírni, úgyhogy az első kutyánál a fejet szinte egyből rátettem a testre. A probléma csak másnap reggelre jelentkezett, amikor is láttam, hogy a drága kutya elkezdett kérdőn nézni az ég felé, fejét erősen hátrabillentve. Mivel nem ezt a napozó pózt szerettem volna megörökíteni a tortán, inkább elkészítettem a kutya ikertestvérét, immáron több türelemmel és megfontoltsággal felvértezve.

Kutyás torta - fondant kutya készítése egyszerűen

És akkor a folyamat…

Első lépésben kialakítjuk a kutya testét. Ehhez golyót gyúrunk (nálam kb. 18 gramm), majd a két tenyérélünk között görgetve az egyik oldalát kúposra formázzuk. Letesszük, és enyhén az asztalhoz nyomva a test alját, forgatjuk a kúpot: így lesz szép, sima egyenes alja. Felülről beleszúrunk egy fogpiszkálót, és félretesszük száradni egy sütőpapírra.

Jöhet a kutya feje! Újabb golyót gyúrunk, nagyjából a testtel megegyező méretben. Ujjainkkal finoman simogatva a kutya fejtetejét kissé kicsúcsosítjuk, majd a szeme tájékát enyhén benyomjuk a mutatóujjunk oldalával. A pofáját is kissé csúcsosra simogatjuk. A fej aljába lyukat fúrunk egy fogpiszkálóval, hogy a későbbiekben majd könnyen rá tudjuk applikálni a testből kimeredő pálcikára.

Fondant kutya készítése egyszerűen kutyás tortára
Szánalmas fotó Nr.1. és Nr.2.

Elkészítjük a kutya nyakörvét, hogy legyen ideje megszilárdulni. Ehhez a test tetejének átmérőjénél kicsit nagyobb kört szúrunk ki tetszőleges színű fondantból, és hagyjuk száradni. A közepébe már most fúrhatunk lyukat.

Jöhetnek a kutya arcának részletei! Először az orrot érdemes odabiggyeszteni, és ahhoz igazítani a többit. Relatív nagy fekete fondantból egy lekerekített sarkú háromszöget formázunk, kis vízzel feltapasztjuk. A szemekhez nagyon pici fekete fondantot veszünk, megfelezzük: így azonos méretű szemeket kapunk. Pici golyókat gyúrunk, oldalról egy tűt beleszúrunk, a fondant hátulját enyhén bevizezzük, és a tű segítségével a helyére illesztjük. Másik szem detto. 

A kutya száját fogpiszkálóval vagy fondant mintázóval készítjük el: az eszközt (nem a hegyét, hanem az élét) rányomjuk oda, ahova a szájat szeretnénk, és kész. Ne a hegyével próbáljuk rárajzolni, mert el fogjuk húzni a masszát. Ha csak rányomjuk, minden ott lesz, ahol szeretnénk.

A kutya nyelvéhez pici piros vagy rózsaszín fondantgolyót enyhén ellapítunk, a közepét hosszában benyomjuk fogpiszkálóval, és a száj alá tapasztjuk.

Na ha eddig volt is néhány hasznavehetetlen fázisfotó, most már az se lesz. 🙂 De ti ne csüggedjetek, igyekszem a lehető legszemléletesebben írni! 

Fondant kutya készítése egyszerűen - kutyás torta

Jöhetnek a fülek! Ehhez további kakaóport adagolunk a halványbarna fondantunkhoz, én egy pici fekete fondantot is kevertem bele. Hurkás füleket képzeltem el, nem lapítottat, így formáztam egy hurkát, megfeleztem, majd mindegyiket elvékonyítottam az egyik felén. Mivel nem lapos fülről van szó, ez nem fekszik fel annyira a fejre, és súlyosabb is, így nem csak vízzel rögzítettem, hanem egy pici cukrászati virágdrótot is beleszúrtam: nagyon rövidkét, hogy ne szúrja át a fület.

Fondant kutya készítése egyszerűen - kutyás torta

Már a lábaknál járunk. A hátsó lábakhoz hurkát sodrunk, egyik felén elvékonyítjuk és ellapítjuk: ezt a részt kis vízzel rögzítjük a kutya fenekéhez. A láb elejét fogpiszkálóval vagy fondant mintázóval két helyen bevágjuk.

A mellső lábakhoz szélesebb hurkát formázunj, kissé ellapítotjuk. A tetejét teljesen ellapítotjuk, és ezt ragasztotjuk a kutyához. A lábfejet itt is rovátkázzuk.

A farok pont úgy készül, mint a kutya füle. És ezt is megerősíthetjük virágdróttal, ha tutira akarunk menni.

Fondant kutya készítése egyszerűen - kutyás torta

Csontot is kapott a kutya, mert jól viselkedett. (Akkor még nem tudtam, hogy – igencsak fegyelmezetlenül – hátra fogja billenteni a fejét: természetesen akkor nem járt volna neki, de ez már késő bánat. 🙂 ) Fehér hurkát sodrunk, közepén elvékonyítjuk, majd a két végét bevágjuk.

Másnap, amikor már eléggé megszilárdult a test és fej is, a nyakörvet és a fejet a kutya testéből kiálló fogpiszkálóra húzzuk. (Ellenőrizzük, hogy ne legyen túl magas a fogpiszkáló, nehogy szegény kutya feje búbján jöjjön ki!) A fogpiszkáló környékét érdemes kis vízzel bekenni a plusz tapadásért. 

Kutyás torta - fondant kutya készítése

Aztán már csak figyelni kell az ünnepelt reakcióját, és gyorsan közbelépni, ha szükséges! 🙂

Persze a macskákat sem érdemes kisemmizni csak azért, mert nem tudnak ugatni. Szerintem ennek a cica tortának például örülnének (a gazdik legalábbis 🙂 ). Ha nutellás fronton mozgunk, akkor meg ennek a kis szőrösnek

A torta tetején lévő csokidekorációhoz technikai tippek itt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s