*
Ugye, hogy milyen cukik/menők (cukimenők 🙂 ) ezek a karamellizált mogyorótüskék vagy akármik? A rendes törzskönyvi nevük számomra ismeretlen: ha valaki nálam tájékozottabb e téren, szóljon, és kap egy piros pontot. 🙂 A mogyorómousse torta tetején mindenesetre korrekt megnevezés nélkül is jól mutattak, és ez szerintem nem lenne másképp egy kávés vagy csokis tortán, pohárkrémen sem. És amilyen extravagánsan néznek ki, olyan gyorsan el is készülnek. Könyvmolyok most előnyben, szükség lesz egy gigalexikonra! Meg egy gyerekmentes övezetre. 🙂

Karamellizált mogyorótüske készítése otthon
Hozzávalók:
1 marék törökmogyoró (hántolt és hántolatlan is jó))
160 g cukor
40 g víz
saslikpálca vagy fogpiszkáló
Elkészítés:
Első lépésként elkészítjük a”mogyoró nyársakat“. Ehhez fogjuk a mogyorókat, és az oldalukba szúrjuk a saslikpálcákat. Nem kell mélyen, de stabil legyen. (Fogpiszkálóval is működik, de saslikpálcával kényelmesebb a munka később.) Döfhetjük hántolt vagy hántolatlan mogyoróba is. Én fehérrel terveztem készíteni, mert úgy világosabb lesz a végeredmény, de mivel későn ocsúdtam, nem kaptam, hántolgatni meg nem álltam neki, úgyhogy maradt a barna változat.
Ha felnyársaltuk a mogyorókat, előkészítjük a terepet. Szükségünk lesz egy vastag, nehéz deszkára, ennek hiányában egy földrajzi atlaszra. 🙂 A konyhapult szélére helyezzük a nehezékünket, a két széle alá egy-egy saslikpálcát csúsztatunk, hogy képződjön alatta egy kis rés. A földre, a konyhapult elé helyezünk egy nagy tálcát. Ha van egy csöpp eszünk, kibéleljük sütőpapírral. Sasszeműek a képeken megszemlélhetitek, nekem vajon volt-e. 🙂
Jöhet a karamell főzése. A cukrot a vízzel feltesszük főni. Nem birizgáljuk, megvárjuk, míg szép borostyánszíne lesz. Félrehúzzuk. Belemártjuk az első mogyorót, és tetejét lefelé tartva megszemléljük, hogy elkezd-e lefelé csurogni a karamell egy szálat képezve. Ha megindul, nyert ügyünk van, be is dughatjuk a saslikpálcát a nehezék alá, és megcsodálhatjuk, ahogy a karamell szépen ereszkedik lefelé. Figyelem! A mogyoró teteje mindenképp lefelé nézzen, különben nem fog a későbbiekben megállni. A földre helyezett tálca pedig legyen a mogyoró alatt. 🙂
Ha nem kezd el megindulni a karamell, hanem lecsöppen vagy elfolyik, akkor kicsit várjunk (egészen kicsit), és próbáljuk újra. Ugyanazt a tesztmogyorót megmárthatjuk többször is. Amikor látjuk, hogy már jó konzisztenciájú a karamell, akkor sorban egymás után megmártjuk az összes mogyorót, és szépen betűzködjük a világatlasz alá. Ha időközben túlságosan besűrűsödne a karamell, kicsit melegítsünk rá, és folytathatjuk a mártogatást.
Ha elkészültünk, vagy elfogy a hely az atlasz alatt (és a következő legnagyobb könyv a Bogyó és Babóca 🙂 ), a megszilárdult mogyorókon tetszőleges helyen elvágjuk a karamellszálat, kiszabadítjuk őket a nehezék alól, és kihúzzuk a saslikpálcát a mogyorókból.
Ha nem azonnal tálaljuk a mogyorótüskéket, légmentes dobozban, egymással nem összeérintve őket, rövid ideig tárolhatjuk (én előző nap készítettem el). A nedvességet, párát nem szereti, hűtőbe ne tegyük! És mihamarabb használjuk fel!
Imádom a humorodat, vidám útmutatóidat az elkészítésekhez.
Jó hogy rád találtam! Szuperek a receptjeit!
KedvelésKedvelés
Nagyon kedves vagy, köszönöm a visszajelzésed, én is örülök, hogy itt vagy! Kinga
KedvelésKedvelés