Tudtam, hogy áfonyás túrótortát szeretnék készíteni, ráadásul olyat, ami nagyon gyors, és teljességgel problémamentes, de hogy egész pontosan milyen legyen, arról csak körvonalak voltak a fejemben. Aztán ezek a körvonalak hamar átalakultak, amikor kiderült, hogy abszolút téves elképzeléseim voltak az otthoni kamra- és hűtőfelhozatalról.
Még szerencse, hogy a sors kegyes volt hozzám – és a lustaságomhoz, ami nem hagyott elcaplatni a boltba -, és a nem teljesen, de picit random módon összedobált hozzávalókból nagyon finom túrótorta kerekedett. 🙂 És még a konyhai bűvészkedésre felhasznált percek számával kapcsolatban sem lehetett panaszom: majdnem elkészültem annyi idő alatt, amíg a legrakoncátlanabb családtag elnyammogta az ebédjét, és kipiszkálta belőle, ami nem volt neki szimpatikus. 🙂
Málnás-áfonyás túrótorta sütés nélkül – recept
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Kekszes alap:
120 g keksz (vegyesen, mindenféle rejtett maradékok a kamra hátsó zugaiból)
60 g vaj olvasztva
Túrókrém:
500 g túró
450 g tejföl (1 nagy doboz)
150 g porcukor
100 g habtejszín hidegen
3 csomag expressz zselatin fix
80 g áfonya és málna vegyesen
+ áfonya és málna a díszítéshez
Elkészítés:
Első a kekszes alap. Ehhez a vajat megolvasztjuk, a kekszet ledaráljuk (vagy sodrófával ripityára törjük), összekeverjük, és egy 18-as tortaforma aljába lapogatjuk. Behűtjük. Ha van formaelválasztó spray-nk, kifújhatjuk vele a formát, egy álom lesz majd kiszedni belőle a tortát. 🙂 (Megnyugtatásul, e nélkül sem lesz rémálom. 🙂 )
Amíg megszilárdul a kekszes réteg, elkészítjük az áfonyás-málnás túrókrémet. Ehhez a túrót a tejföllel és az átszitált porcukorral simára botmixerezzük. Csomómentesen elkeverjük benne a zselatin fixet. A hideg tejszínből habot verünk, és a túrókrémbe forgatjuk. A kekszes alapra simítjuk a túrókrém harmadát, jól megpakoljuk a málna és áfonya felével, majd túrókrém, gyümölcs, és végül túrókrém zárja a tortát. Persze a gyümölcsöt eleve bele is keverhetjük a túrókrémbe, én viszont most azt szerettem volna, hogy a krém szép fehér maradjon, és ne törjön benne össze a málna és áfonya. Behűtjük pár órára.
Ha megdermedt, óvatosan levesszük róla a tortakarikát, és szép szem áfonyákkal és málnával díszítjük. Na csak mondja bárki, hogy sose teszek fel gyors receptet! 🙂
Túróbarátoknak jelzem még, hogy ez a barackos túrótorta is nagyon finom ám! Hát még ez a mákos túrómousse torta narancs curddel! 🙂