Ez egy nagyon finom málnatorta: nem túl édes, nem túl tömény, olyan “kérek még egy szeletet” típus. Egy baj van csak vele: a panda trancsírozáshoz kell némi lelkierő. 🙂 Aki abban nem bővelkedik, kevésbé cuki állat képébe bújtassa a tortát, vagy csak hagyja natúr málnásan, úgy is elég állat lesz. 🙂
Sajnos szeletfotó nem készült, mert szülinapra vittük, pedig belül is látványos az élénk rózsaszín krém váltakozása a csokis piskótával. Ha kíváncsiak vagytok rá, kénytelenek lesztek megsütni. 🙂 Annyit még hozzátennék, hogy az én csak-csokitortát-evő lányom REPETÁZOTT belőle. Ez persze több mindent is jelenthet: vagy nagyon jó a torta, vagy a rózsaszín csodákra képes, vagy erős pandaboncolási hajlamai vannak. Őszintén remélem, hogy valamelyik az első kettő közül. 🙂
A torta amúgy elég méretes, úgyhogy ha nem a fél utcára süttök, kapjátok elő a számológépeteket, vagy kössétek fel a gatyátokat! 🙂 És egy örvendetes technikai hír: a torta elemei mind elkészíthetők már előző nap: a fóliába csavart piskóta és a csoki ganache szobahőmérsékleten várhat a bevetésre, a málnakrém pedig a hűtőben.
Málnatorta recept
Hozzávalók 1 db óriáspandához (25 cm):
Kakaós piskóta:
4 tojás
200 g (nád)cukor a sárgájához
80 g (nád)cukor a fehérjéhez
25 g cukrozatlan kakaópor
325 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
1 csomag sütőpor
csipet só
Málnakrém:
(Ez a mennyiség arra vonatkozik, ha CSAK a torta belsejébe kerül; ha kívülre is ezt kenjük, duplázzuk!)
380 g passzírozott málnapüré (kb. 500 g málnából)
380 g fehér csokoládé aprítva vagy csokilencse formájában
300 g habtejszín (lehetőleg 35%-os)
80 g mascarpone
1 csomag zselatin fix
Tejcsokoládé ganache burkolat (a marcipán, fondant alá):
500 g tejcsokoládé aprítva vagy csokilencse formájában
200 g habtejszín
Panda torta burkolásához:
900-1000 g fehér marcipán, fondant, unidec stb. (bőven marad belőle burkolás után)
fekete fondant (panda fülei, szemek, orr, száj, torta alsó szegélye)
zöld fondant (bambuszhoz)
Elkészítés:
Ha panda torta (vagy egyéb burkolt torta) lesz a málnatortából, akkor a csoki ganache-t készítsük el elsőnek! Ehhez a tejszínt felforrósítjuk (nem forraljuk), és az aprított csokira öntjük. Várunk két percet, majd fényesre keverjük. Ha szükséges, botmixerrel rásegítünk. A felületét szorosan lefóliázzuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk megkötni legalább 8 órát.
Második lépés a málnakrém (ha nem burkolunk, akkor viszont ezzel kezdjünk!). A málnakrémet lehetőleg előző nap készítsük el, de minimum néhány órával a torta betöltése előtt! A tejszínt felforrósítjuk, és az aprított fehércsokira öntjük. Hagyjuk két percet állni, majd fényesre keverjük (mintha ezt már olvastam volna valahol 🙂 ). Közben a mascarponét elkeverjük a leturmixolt, átpasszírozott málnával. A málnás keveréket a tejszínes csokiba keverjük, homogenizáljuk (botmixerrel). Behűtjük jó pár órára.
Készülhet is a kakaós piskóta. Ehhez a tojásfehérjét a kisebb adag cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a nagyobb adag cukorral, majd hozzáöntjük az olajat és tejet, és elkeverjük. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, és gépi habverővel alaposan összedolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérje habját is. Egy 25 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (az oldalát nem), beleöntjük a tésztát, a forma oldalán felhúzogatjuk, hogy homorú legyen, és 175 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük. Szebben sül, ha nem használunk légkeverést. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e! Ha kész, a tortát egyből körbevágjuk, kivesszük a formából, majd fejtetőre állítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ha nem használjuk aznap, kihűlés után lefóliázzuk, és gyermekektől távol (nagyon távol) félretesszük. Ha aznap fogjuk tölteni, akkor a teljes kihűlést követően három lapba vágjuk. Ha nagyon púpos lenne, megskalpoljuk.
Ha a málnakrém hűtőhideg, gépi habverővel alacsony fokozaton, türelmesen kihabosítjuk. Habosítás közben belekeverjük a zselatin fixet.
Jöhet is a torta betöltése. Ezt végezhetjük tortakarikában, de anélkül is. A piskótalapokat a málnakrémmel rétegezzük. Ha burkolni fogjuk a tortát, akkor a legfelső piskótalapra már nem kerül málnakrém. Ebben az esetben az alsó két piskótalap szélére érdemes nyomni egy-egy kört a csoki ganache-sal. Ez megfogja, megtartja a lágyabb málnakrémet, így az nem fog kibuggyanni, és könnyebb lesz a tortát körbekenni a ganache-sal. Ha nem burkolunk, akkor a torta tetejére is bőven teszünk a málnakrémből, a maradékkal pedig körbekenjük. Behűtjük.
Ha használunk csoki ganache-t, akkor a csokikrémet pár másodperc alatt megmikrózzuk (szó szerint pár másodperc!), hogy jól kenhető, de semmiképp sem folyós állagot kapjunk, majd egyenletesen körbekenjük vele a tortát. A kisebb egyenetlenségeket a művelet végén még kézzel is el tudjuk simítani. Hűtünk.
Már csak a burkolás van hátra, pandátlanéknál már az se! 🙂
Panda torta design készítése
A panda füleit mindenképp készítsük el legalább egy nappal korábban, hogy legyen idejük megszilárdulni, hiszen ők ki fognak lógni a tortából: egy lógó fülű panda nem éppen kellemes látvány! A fülekhez a kinyújtott fekete fondantból egy 9-10 cm-es pogácsaszaggatóval/kiszúróval kivágunk egy kört, majd azt félbevágjuk. Sütőpapíron hagyjuk megszilárdulni.
A tortaszegélyre kerülő bambuszokat is elkészíthetjük előző nap, de ezek a torta díszítésekor is megformázhatók, úgy is gond nélkül helyükre tudjuk őket illeszteni. Én a többséget előre elkészítettem, de a dekoráláskor kevésnek éreztem, ezért még legyártottam párat. Ehhez zöld fondantból kb. fél cm átmérőjű hurkát sodrunk, majd tetszőleges darabokra szeleteljük. A hurkákat fondantmintázóval vagy késsel “szegmentáljuk”, barázdáljuk. Szerintem úgy a legélethűbb, ha egy-egy szegmenselválasztó vonal két vékony – nagyjából párhuzamos – bemetszésből, vágásból áll. A bambusz tetejét picit homorúra benyomjuk, és kész is. Ha előre dolgozunk, akkor sütőpapíron hagyjuk száradni.
A megdermedt tortát fehér marcipánnal, fondanttal leburkoljuk.
Nagy tojás alakú kiszúróval (vagy ovális sablon mentén) kivágjuk a panda két nagy szemét fekete fondantból. Az orr egy lekerekített háromszög, a száj vonala pedig vékonyra sodort hurka lesz. A füleket és egyéb testrészeket ráhelyezzük a torta tetejére, és szemrevételezzük, hogy arányos és kellőképpen cuki-e. Persze az élethűségről és anatómiai korrektségről se feledkezzünk meg! 🙂 Ha a látvány összetéveszthetetlenül pandás (és például feltűnően nem kengurus), örülünk, és pici vízzel a helyükre tapasztjuk a panda részleteit. Két kis fehér kört tapasztunk még a szemekre (kicsit bandzsítva, ahogy az egy pandától elvárható 🙂 ).
Vékonyra nyújtott fekete fondantból szegélyt vágunk (pl. pizzavágóval), a torta oldalára tapasztjuk kevés vízzel, majd a bambuszokat két-hármas csoportokba rendezve, tetszőleges távolságokban a tortaszegélyhez ragasztjuk. Ha frissen készülnek a bambuszok, kicsit el is tudjuk őket hajlítgatni jobbra-balra, hogy ne legyen túl szabályos. Arra ügyeljünk, hogy a friss bambuszokat ne lapítsuk ki, mikor a torta oldalához tapasztjuk! És kész is a panda! Már csak egy hős legény/leány kell, aki az első sebészi metszést megejti majd a hófehér bundán. Good luck! 🙂