Így készíts Barbie tortát! – ettől tuti dob egy hátast a kiscsaj :)

Barbie torta készítése házilag, krémes díszítéssel, habzsákkal

Amikor a kiscsaj bejelentette, hogy szülinapjára Barbie-t kér, rögtön beugrott, hogy az ajándék “csomagolása” maga a torta legyen, 2 in 1, ugye. Amit akkor én, ártatlan, még nem sejtettem, hogy a Barbie torta készítés legnagyobb kihívásai már a tortasütés megkezdése előtt jelentkeznek. Mielőtt bárki vadul belekezdene az üzemszerű Barbie torta gyártásba, két fontos momentumra hívnám fel a figyelmet.

1.: Azonnal felejtsük el azt az antikommerciális sztereotípiát, miszerint Barbie egy minden egyediségtől mentes tucatnő, és vegyük észre, hogy a Barbie-k között igenis komoly különbségek vannak, már ami a magasságukat illeti. Ez a tudás jól jön még a későbbiekben (hát még, ha ezt a tudást átfordítjuk a gyakorlatba, és tortabarát méretű, kissé alacsonyabb Barbie-t választunk).

2.: Barbie lakhelye egy atombiztos kartondoboz (vélhetően a NASA által tervezve), melyben nagyjából negyven kaloda őrzi Barbie testi épségét, és előzi meg a korábban jelentős problémákat okozó tömeges Barbie szökéseket és ámokfutásokat. E tudás ugyan nem járul hozzá Barbie dobozból történő gyorsabb kiszabadításához, de legalább korábban eljátszhatunk a gondolattal, hogy a kartondoboz is a torta szerves részét képezze-e.

Nálam ezen fontos tudáshalmaz hiányzott, így a kezdeti lépések a következők voltak:

 1. Égimeszelő Barbie beszerzése.
 2. Barbie égimeszelőségének bizonyítása vonalzóval, szükséges tortamagasság kikalkulálása, gutaütés
 3. Barbie-k magasságbeli különbségeinek felfedezése, jelige: késő bánat
 4. Pozitív gondolkodás segítségül hívása, magas Barbie-k előnyös tulajdonságainak számba vétele (eredmény: nulla)
 5. Barbie-lábfej műtéti eltávolításának fontolgatása boka magasságában
 6. Kámpicsorodott fejű szülinapos vizualizálása
 7. Vajszívűségünk kárhoztatása, lábfej megőrzése
 8. Barbie csomagolásból történő kiszabadításának megkezdése
 9. Első izzadságcsöppek megjelenése
 10. Barbie csomagolásból történő kiszabadításának folytatása
 11. Masszív szitkozódás
 12. Barbie csomagolásból történő kiszabadításának rendületlen folytatása
 13. Ollóval történő koordinálatlan hadonászás
 14. Szőke hajtincsek összeseprése (Barbie)
 15. Friss ősz hajszálak megszámlálása (én)
 16. Fogyasztóvédelem telefonszámának keresése
 17. Döntéshozatal: legközelebb legot kap

És ekkor, egy nem várt pillanatban, feltárult előttem Barbie hátán a “Made in Indonesia” felirat semmihez nem fogható, mámoros látványa. Szabadulás! Az öröm feledtette még Barbie fátylának leszerelésére tett, már csírájában kudarcba fulladt kísérleteimet is. Na, a nehezén túl, innen már megy minden, mint a karikacsapás. 🙂

Jöjjenek is a részletek lépésről lépésre! Csak előtte még egy jó hír azoknak, akik hozzánk hasonlóan nem szeretik a vajkrémet: a díszítés nem látott egy csepp vajkrémet sem, csak fehércsokis mascarponét. Bónusz jó hír: ételfesték sincs benne!

Barbie torta készítése házilag, krémes díszítéssel, habzsákkal

Barbie torta készítése házilag, habzsákos krémes díszítéssel

Tortaalap készítése a Barbie tortához

Előkészületek – Mekkora legyen a torta?

Első körben lemérjük a Barbie-t. (Az ezt követő lépésekről már volt szerencsétek olvasni a korábbiakban. 🙂 ) Nyurga Barbie-k esetén kb. 17 cm magas (betöltött) tortára lesz szükségünk. Akkor szép a ruha esése, ha a torta teteje még jóval Barbie dereka alatt van. A szoknya átmérője ideális esetben 18 cm. A 20 cm még belefér, az ennél bővebbek nekem már túl terebélyesek.

Ha már úgyis a kezünk ügyében van a Barbie, tekerjük szorosan fóliába, legalább a derekáig. A haját kötözzük fel egy gumival jó magasra! A fátylat úgysem tudjuk róla leoperálni,úgyhogy ezzel ne is húzzuk az időt! 🙂 

Barbie torta készítése házilag, habzsákos díszítéssel

Milyen torta legyen?

Bármilyen masszívabb torta megteszi. Én a jól bevált kakaós piskótát sütöttem 2*2 tojásból, 2 darab 18-as formában (recept ennél az epertortánál). Ez a piskótatípus ideális formatortákhoz, mert könnyen és szépen faragható. A torta krémje belül a szülinapos kérésére a még mindig verhetetlen nutellás-mascarponés verzió lett, amit annyira nem bántam, legalább itt spóroltam némi időt. 🙂 Ehhez a mérethez 640 g mascarponét és 290 g nutellát használtam.

A torta összeállítása

Az egyik teljesen kihűlt piskótát ívesre faragjuk a szoknya tervezett esésének megfelelően. A krém betöltése után még tudunk rajta igazítani, úgyhogy ennél a pontnál még nem szükséges divattervezői tanácsadást igénybe venni. 🙂 Kétségkívül ez a fázis a Barbie torta készítés egyik legkellemesebb része. Aki ugyanis előrelátóan nem ebédelt, az most teljes lelki nyugalommal tömheti magába a lenyesett tortadarabkákat, mert megérdemli. 🙂 Ha a faragással és morzsacsipegetéssel megvagyunk, a két piskótát 3-3 lapba vágjuk, és nekilátunk a közepükben helyet csinálni Barbie-nak. Ehhez célszerű pogácsaszaggatót használni (ennek hiányában késsel is menni fog). Az alsó egy (esetleg két) lap közepét 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval lyukasztjuk át (Barbie lábfeje igen aprócska), a továbbiakat 5 cm-essel. Érdemes a már kilyukasztott piskótalapot a kivágásra váró lapra rátenni, és így kiszúrni a pogácsaszaggatóval, mert így biztosan egymás fölé fognak esni a lyukak. Szemléltetve:

Barbie torta készítése lépésről-lépésre

 

Ha a lyukasztgatással végeztünk, betöltjük a tortát. Figyeljünk, hogy a torta közepén a “cső” lehetőleg tiszta maradjon. Időről-időre próbáljuk bele a Barbie-t a tortába, hogy lássuk, milyen magasra kell építkeznünk. A próbák között Barbie-t bújtassuk fedezékbe a fürkésző pillantások elől (ez csak azokat érinti, akiknél szintén vészes közelségben kóvályog a konyha körül a leendő tortatulajdonos). Sztenderd Barbie esetén (ő a magas típus) nem kell attól tartanunk, hogy túl magas lesz a torta. 🙂 Bátran töltsük és építgessük! Ha az összes lapot egybetöltöttük, és a torta nem éri el Barbie csípővonalát, akkor habzsákból a maradék krémből nyomhatunk néhány karikát a torta tetejére, Barbie köré. Másik opció (én mindkettővel éltem), hogy a pogácsaszaggatóval kivágott kis piskótaköröket minimális krémmel összegyurmázzuk (mint egy cake popnál), és abból készítünk “úszógumit” Barbie-nak.

A tortát nagyon vékonyan körbekenjük a töltelékből megmaradt krémmel: ez a réteg megfogja a morzsákat a tortán, így azok nem kerülnek majd bele a következő, rózsaszínű rétegbe. A tortát hűtőbe tesszük.

Barbie torta készítése habzsákos díszítéssel

Barbie torta díszítése

Krém a díszítéshez

Amíg dermed a torta, elkészítjük a díszítésre szánt krémet. Ez a mozzanat akár korábban is megtehető, mert a habzsákos díszítés előtt érdemes legalább egy fél órát hűteni a krémet (a torta körbekenése viszont könnyebb a frissen bekevert krémmel).  Habzsákos díszítést szinte kizárólag vajkrémmel vagy növényi habbal szoktak készíteni. Vajkrémek közül a svájci típus nagyon jó, szuperül lehet vele dolgozni. Nálunk viszont a vajkrém nem igazán csúszik, a növényi habnak meg nem vagyok barátja, úgyhogy muszáj volt alternatív megoldást választanom a díszítéshez. Olyat, ami finom is, kellően stabil, és szép, cizellált mintákat lehet vele habzsákból nyomni. Ez végül egy fehércsokis mascarponekrém lett. A szép rózsaszín színért a céklapor felelős (pl. Ázsia Bt-ben kapható). Megijedni nem kell, a cékla íze egyáltalán nem érződik, főleg, hogy a díszítőkrémet nem magában esszük, hanem az igencsak intenzív ízű tortával. 

Fehércsokis mascarponekrém rózsaszínre színezve – ételfesték nélkül

200 g fehér csokoládé

900 g mascarpone

céklapor a színezéshez, átszitálva (kb. fél-háromnegyed evőkanálnyi)

A fehércsokit megolvasztjuk, és elkeverjük benne a céklaport. Én két színárnyalatot használtam Barbie szoknyájára, így a fehércsokit első körben halványabbra színeztem, majd 1/3-2/3 arányban kettészedtem, és a nagyobb mennyiségbe még adagoltam további céklaport. A színezett fehércsokit nagyon alaposan keverjük el, így szépen feloldódnak a céklapor szemcséi, és nem lesz pöttyös a krém. A mascarponét habverővel kihabosítjuk, és apránként elkeverjük a langyosra hűlt fehér csokoládéval (ha részletekben adjuk a mascarponét a csokihoz, és mindig alaposan elkeverjük, nem fog összeugrani).

A halványabb rózsaszín krémmel körbekenjük a megdermedt tortát. Ez azért fontos, hogy a fodrok, rózsák és egyéb díszítések között/alatt ne barna krém kandikáljon ki. A maradék krémet félretesszük hűlni egy rövid időre.

Barbie torta készítése házilag, habzsákos díszítéssel

Dekorcsövek és habzsák

Betöltjük a habzsákokat, és kiválasztjuk a használni kívánt dekorcsöveket. A fenti krémmennyiség normál méretű díszítőcsővel történő dekoráláshoz elég. Ha nagyobb csövet használunk (pl. M1), akkor jóval több krémre lesz szükségünk, mert a nagyobb cső vastagabban viszi fel a krémet. Cserébe viszont sokkal tempósabban lehet vele díszíteni.

Én normál dekorcsővel dolgoztam, ami igencsak pepecselős. Nem is feltétlenül a minta felvitele (mondjuk a szoknya hátsó felén a fodros díszítés nem éppen egy ripsz-ropsz művelet), hanem a krém folyamatos visszahűtése. Mivel a kis csővel lassabban töltjük meg a felületet, így többször melegszik fel a krém a habzsákban, ezért rendszeresen vissza kell hűteni. Ha van adapterünk (csatolófejünk) a habzsákhoz, akkor egy-egy krémből érdemes két-két habzsákot is betölteni: így, amíg az egyikkel dolgozunk, a másik hűl.  A dekorcsövet pedig – adapter használata esetén – könnyen át tudjuk tenni egyik habzsákról a másikra.

Rengeteg szuper mintával díszíthetjük Barbie ruháját, én alig bírtam választani. Végül a szoknya hátsó felére felvitt fodordíszítést találtam a legszoknyásabbnak (és alapanyag kímélőbbnek). Ez orosz fodorcsővel készült, míg elől a rózsák és a felsőrész csillagdíszítése sima 18-as csillagcsővel.

Barbie torta készítése habzsákos díszítéssel

Mielőtt nekikezdünk a díszítésnek, egy késsel óvatosan jelöljük, rajzoljuk be, hogy egy-egy mintával mekkora területet szeretnénk beborítani, hol legyenek a határvonalak. Szimmetrikus design esetén ellenőrizzük a vonalak középtől való távolságát.

A mintákat érdemes először egy felfordított tálon gyakorolni: a nyomáserősséget, a mozdulat gyorsaságát, stb. Ha már olyan, amilyennek szeretnénk, nekiláthatunk élesben. Én a szoknya elejével kezdtem, a rózsás díszítéssel. A rózsákat középről indítjuk, a habzsákot a felületre merőlegesen tartva nyomunk egy csillagot, majd körbevisszük a csövet. Attól függően, hogy mekkora rózsát szeretnénk, többször is körbenyomhatjuk a krémet a rózsa körül. Én direkt különböző méretű rózsákat nyomtam: egyrészt tetszik, hogy nem olyan szabályos, másrészt praktikus, mert jobban tudunk vele alkalmazkodni a terület körvonalához. A díszítést alulról kezdjük.

Barbie torta készítése házilag habzsákos díszítéssel

Ha a rózsákkal megvagyunk, krémet váltunk, és kezdhetjük is a fodrokat, szintén alulról. Itt a a cső végét a tortához szorítjuk, a hosszú rés lefele mutat, és oldal irányban vízszintesen húzzuk a csövet (le-fel mozgatni nem kell). Attól függően, hogy lassabban vagy gyorsabban mozgatjuk a habzsákot, kicsit más hatásúak lesznek a fodrok. Ha elkezd kevésbé fodrozódni, laposabb lesz a minta, érdemes a krémet behűteni. Néha a cső eldugulhat azon a részen, ahol összeszűkül a rés (nálam ez elég sokszor megtörtént). Ilyenkor piszkáljuk ki a göböt (pl. céklaporcsomót), ellenőrizzük, hogy szépen jön-e már a krém, és folytathatjuk a díszítést. Az esetlegesen elrontott mintát késsel nyugodtan szedjük vissza. Ha a fodrokkal is megvagyunk, a rózsák és fodrok találkozási vonalához, illetve a rózsák közti esetleges hézagokba a világosabb krémmel kis csillagokat nyomunk.

Jöhet is a ruha felső része! Itt is alulról haladunk felfelé, és apró, egyenletes kis csillagokat nyomunk a csillagcsővel (merőlegesen tartva). Hogy a csillagok egyenletes magasságúak és laposak legyenek, a csövet csak akkor emeljük fel, amikor a nyomást már abbahagytuk.

Ha megvagyunk, óvatosan leengedjük Barbie kezeit, és elragadtatottan szemléljük művünket.

Barbie torta készítése házilag, habzsákos díszítéssel

2 gondolat “Így készíts Barbie tortát! – ettől tuti dob egy hátast a kiscsaj :)” bejegyzéshez

 1. Szuper írás! Én a torta szélét éles sajtreszelővel faragtam le ívesre és kissé durvára, hogy jobban megtapadjon rajta a krém. 🙂

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s