Amikor a kiscsaj bejelentette, hogy szülinapjára Barbie-t kér, rögtön beugrott, hogy az ajándék “csomagolása” maga a torta legyen, 2 in 1, ugye. Amit akkor én, ártatlan, még nem sejtettem, hogy a Barbie torta készítés legnagyobb kihívásai már a tortasütés megkezdése előtt jelentkeznek. Mielőtt bárki vadul belekezdene az üzemszerű Barbie torta gyártásba, két fontos momentumra hívnám fel a figyelmet.
1.: Azonnal felejtsük el azt az antikommerciális sztereotípiát, miszerint Barbie egy minden egyediségtől mentes tucatnő, és vegyük észre, hogy a Barbie-k között igenis komoly különbségek vannak, már ami a magasságukat illeti. Ez a tudás jól jön még a későbbiekben (hát még, ha ezt a tudást átfordítjuk a gyakorlatba, és tortabarát méretű, kissé alacsonyabb Barbie-t választunk).
2.: Barbie lakhelye egy atombiztos kartondoboz (vélhetően a NASA által tervezve), melyben nagyjából negyven kaloda őrzi Barbie testi épségét, és előzi meg a korábban jelentős problémákat okozó tömeges Barbie szökéseket és ámokfutásokat. E tudás ugyan nem járul hozzá Barbie dobozból történő gyorsabb kiszabadításához, de legalább korábban eljátszhatunk a gondolattal, hogy a kartondoboz is a torta szerves részét képezze-e.
Nálam ezen fontos tudáshalmaz hiányzott, így a kezdeti lépések a következők voltak:
- Égimeszelő Barbie beszerzése.
- Barbie égimeszelőségének bizonyítása vonalzóval, szükséges tortamagasság kikalkulálása, gutaütés
- Barbie-k magasságbeli különbségeinek felfedezése, jelige: késő bánat
- Pozitív gondolkodás segítségül hívása, magas Barbie-k előnyös tulajdonságainak számba vétele (eredmény: nulla)
- Barbie-lábfej műtéti eltávolításának fontolgatása boka magasságában
- Kámpicsorodott fejű szülinapos vizualizálása
- Vajszívűségünk kárhoztatása, lábfej megőrzése
- Barbie csomagolásból történő kiszabadításának megkezdése
- Első izzadságcsöppek megjelenése
- Barbie csomagolásból történő kiszabadításának folytatása
- Masszív szitkozódás
- Barbie csomagolásból történő kiszabadításának rendületlen folytatása
- Ollóval történő koordinálatlan hadonászás
- Szőke hajtincsek összeseprése (Barbie)
- Friss ősz hajszálak megszámlálása (én)
- Fogyasztóvédelem telefonszámának keresése
- Döntéshozatal: legközelebb legot kap
És ekkor, egy nem várt pillanatban, feltárult előttem Barbie hátán a “Made in Indonesia” felirat semmihez nem fogható, mámoros látványa. Szabadulás! Az öröm feledtette még Barbie fátylának leszerelésére tett, már csírájában kudarcba fulladt kísérleteimet is. Na, a nehezén túl, innen már megy minden, mint a karikacsapás. 🙂
Jöjjenek is a részletek lépésről lépésre! Csak előtte még egy jó hír azoknak, akik hozzánk hasonlóan nem szeretik a vajkrémet: a díszítés nem látott egy csepp vajkrémet sem, csak fehércsokis mascarponét. Bónusz jó hír: ételfesték sincs benne!
Barbie torta készítése házilag, habzsákos krémes díszítéssel
Tortaalap készítése a Barbie tortához
Előkészületek – Mekkora legyen a torta?
Első körben lemérjük a Barbie-t. (Az ezt követő lépésekről már volt szerencsétek olvasni a korábbiakban. 🙂 ) Nyurga Barbie-k esetén kb. 17 cm magas (betöltött) tortára lesz szükségünk. Akkor szép a ruha esése, ha a torta teteje még jóval Barbie dereka alatt van. A szoknya átmérője ideális esetben 18 cm. A 20 cm még belefér, az ennél bővebbek nekem már túl terebélyesek.
Ha már úgyis a kezünk ügyében van a Barbie, tekerjük szorosan fóliába, legalább a derekáig. A haját kötözzük fel egy gumival jó magasra! A fátylat úgysem tudjuk róla leoperálni,úgyhogy ezzel ne is húzzuk az időt! 🙂
Milyen torta legyen?
Bármilyen masszívabb torta megteszi. Én a jól bevált kakaós piskótát sütöttem 2*2 tojásból, 2 darab 18-as formában (recept ennél az epertortánál). Ez a piskótatípus ideális formatortákhoz, mert könnyen és szépen faragható. A torta krémje belül a szülinapos kérésére a még mindig verhetetlen nutellás-mascarponés verzió lett, amit annyira nem bántam, legalább itt spóroltam némi időt. 🙂 Ehhez a mérethez 640 g mascarponét és 290 g nutellát használtam.
A torta összeállítása
Az egyik teljesen kihűlt piskótát ívesre faragjuk a szoknya tervezett esésének megfelelően. A krém betöltése után még tudunk rajta igazítani, úgyhogy ennél a pontnál még nem szükséges divattervezői tanácsadást igénybe venni. 🙂 Kétségkívül ez a fázis a Barbie torta készítés egyik legkellemesebb része. Aki ugyanis előrelátóan nem ebédelt, az most teljes lelki nyugalommal tömheti magába a lenyesett tortadarabkákat, mert megérdemli. 🙂 Ha a faragással és morzsacsipegetéssel megvagyunk, a két piskótát 3-3 lapba vágjuk, és nekilátunk a közepükben helyet csinálni Barbie-nak. Ehhez célszerű pogácsaszaggatót használni (ennek hiányában késsel is menni fog). Az alsó egy (esetleg két) lap közepét 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval lyukasztjuk át (Barbie lábfeje igen aprócska), a továbbiakat 5 cm-essel. Érdemes a már kilyukasztott piskótalapot a kivágásra váró lapra rátenni, és így kiszúrni a pogácsaszaggatóval, mert így biztosan egymás fölé fognak esni a lyukak. Szemléltetve:
Ha a lyukasztgatással végeztünk, betöltjük a tortát. Figyeljünk, hogy a torta közepén a “cső” lehetőleg tiszta maradjon. Időről-időre próbáljuk bele a Barbie-t a tortába, hogy lássuk, milyen magasra kell építkeznünk. A próbák között Barbie-t bújtassuk fedezékbe a fürkésző pillantások elől (ez csak azokat érinti, akiknél szintén vészes közelségben kóvályog a konyha körül a leendő tortatulajdonos). Sztenderd Barbie esetén (ő a magas típus) nem kell attól tartanunk, hogy túl magas lesz a torta. 🙂 Bátran töltsük és építgessük! Ha az összes lapot egybetöltöttük, és a torta nem éri el Barbie csípővonalát, akkor habzsákból a maradék krémből nyomhatunk néhány karikát a torta tetejére, Barbie köré. Másik opció (én mindkettővel éltem), hogy a pogácsaszaggatóval kivágott kis piskótaköröket minimális krémmel összegyurmázzuk (mint egy cake popnál), és abból készítünk “úszógumit” Barbie-nak.
A tortát nagyon vékonyan körbekenjük a töltelékből megmaradt krémmel: ez a réteg megfogja a morzsákat a tortán, így azok nem kerülnek majd bele a következő, rózsaszínű rétegbe. A tortát hűtőbe tesszük.
Barbie torta díszítése
Krém a díszítéshez
Amíg dermed a torta, elkészítjük a díszítésre szánt krémet. Ez a mozzanat akár korábban is megtehető, mert a habzsákos díszítés előtt érdemes legalább egy fél órát hűteni a krémet (a torta körbekenése viszont könnyebb a frissen bekevert krémmel). Habzsákos díszítést szinte kizárólag vajkrémmel vagy növényi habbal szoktak készíteni. Vajkrémek közül a svájci típus nagyon jó, szuperül lehet vele dolgozni. Nálunk viszont a vajkrém nem igazán csúszik, a növényi habnak meg nem vagyok barátja, úgyhogy muszáj volt alternatív megoldást választanom a díszítéshez. Olyat, ami finom is, kellően stabil, és szép, cizellált mintákat lehet vele habzsákból nyomni. Ez végül egy fehércsokis mascarponekrém lett. A szép rózsaszín színért a céklapor felelős (pl. Ázsia Bt-ben kapható). Megijedni nem kell, a cékla íze egyáltalán nem érződik, főleg, hogy a díszítőkrémet nem magában esszük, hanem az igencsak intenzív ízű tortával.
Fehércsokis mascarponekrém rózsaszínre színezve – ételfesték nélkül
200 g fehér csokoládé
900 g mascarpone
céklapor a színezéshez, átszitálva (kb. fél-háromnegyed evőkanálnyi)
A fehércsokit megolvasztjuk, és elkeverjük benne a céklaport. Én két színárnyalatot használtam Barbie szoknyájára, így a fehércsokit első körben halványabbra színeztem, majd 1/3-2/3 arányban kettészedtem, és a nagyobb mennyiségbe még adagoltam további céklaport. A színezett fehércsokit nagyon alaposan keverjük el, így szépen feloldódnak a céklapor szemcséi, és nem lesz pöttyös a krém. A mascarponét habverővel kihabosítjuk, és apránként elkeverjük a langyosra hűlt fehér csokoládéval (ha részletekben adjuk a mascarponét a csokihoz, és mindig alaposan elkeverjük, nem fog összeugrani).
A halványabb rózsaszín krémmel körbekenjük a megdermedt tortát. Ez azért fontos, hogy a fodrok, rózsák és egyéb díszítések között/alatt ne barna krém kandikáljon ki. A maradék krémet félretesszük hűlni egy rövid időre.
Dekorcsövek és habzsák
Betöltjük a habzsákokat, és kiválasztjuk a használni kívánt dekorcsöveket. A fenti krémmennyiség normál méretű díszítőcsővel történő dekoráláshoz elég. Ha nagyobb csövet használunk (pl. M1), akkor jóval több krémre lesz szükségünk, mert a nagyobb cső vastagabban viszi fel a krémet. Cserébe viszont sokkal tempósabban lehet vele díszíteni.
Én normál dekorcsővel dolgoztam, ami igencsak pepecselős. Nem is feltétlenül a minta felvitele (mondjuk a szoknya hátsó felén a fodros díszítés nem éppen egy ripsz-ropsz művelet), hanem a krém folyamatos visszahűtése. Mivel a kis csővel lassabban töltjük meg a felületet, így többször melegszik fel a krém a habzsákban, ezért rendszeresen vissza kell hűteni. Ha van adapterünk (csatolófejünk) a habzsákhoz, akkor egy-egy krémből érdemes két-két habzsákot is betölteni: így, amíg az egyikkel dolgozunk, a másik hűl. A dekorcsövet pedig – adapter használata esetén – könnyen át tudjuk tenni egyik habzsákról a másikra.
Rengeteg szuper mintával díszíthetjük Barbie ruháját, én alig bírtam választani. Végül a szoknya hátsó felére felvitt fodordíszítést találtam a legszoknyásabbnak (és alapanyag kímélőbbnek). Ez orosz fodorcsővel készült, míg elől a rózsák és a felsőrész csillagdíszítése sima 18-as csillagcsővel.
Mielőtt nekikezdünk a díszítésnek, egy késsel óvatosan jelöljük, rajzoljuk be, hogy egy-egy mintával mekkora területet szeretnénk beborítani, hol legyenek a határvonalak. Szimmetrikus design esetén ellenőrizzük a vonalak középtől való távolságát.
A mintákat érdemes először egy felfordított tálon gyakorolni: a nyomáserősséget, a mozdulat gyorsaságát, stb. Ha már olyan, amilyennek szeretnénk, nekiláthatunk élesben. Én a szoknya elejével kezdtem, a rózsás díszítéssel. A rózsákat középről indítjuk, a habzsákot a felületre merőlegesen tartva nyomunk egy csillagot, majd körbevisszük a csövet. Attól függően, hogy mekkora rózsát szeretnénk, többször is körbenyomhatjuk a krémet a rózsa körül. Én direkt különböző méretű rózsákat nyomtam: egyrészt tetszik, hogy nem olyan szabályos, másrészt praktikus, mert jobban tudunk vele alkalmazkodni a terület körvonalához. A díszítést alulról kezdjük.
Ha a rózsákkal megvagyunk, krémet váltunk, és kezdhetjük is a fodrokat, szintén alulról. Itt a a cső végét a tortához szorítjuk, a hosszú rés lefele mutat, és oldal irányban vízszintesen húzzuk a csövet (le-fel mozgatni nem kell). Attól függően, hogy lassabban vagy gyorsabban mozgatjuk a habzsákot, kicsit más hatásúak lesznek a fodrok. Ha elkezd kevésbé fodrozódni, laposabb lesz a minta, érdemes a krémet behűteni. Néha a cső eldugulhat azon a részen, ahol összeszűkül a rés (nálam ez elég sokszor megtörtént). Ilyenkor piszkáljuk ki a göböt (pl. céklaporcsomót), ellenőrizzük, hogy szépen jön-e már a krém, és folytathatjuk a díszítést. Az esetlegesen elrontott mintát késsel nyugodtan szedjük vissza. Ha a fodrokkal is megvagyunk, a rózsák és fodrok találkozási vonalához, illetve a rózsák közti esetleges hézagokba a világosabb krémmel kis csillagokat nyomunk.
Jöhet is a ruha felső része! Itt is alulról haladunk felfelé, és apró, egyenletes kis csillagokat nyomunk a csillagcsővel (merőlegesen tartva). Hogy a csillagok egyenletes magasságúak és laposak legyenek, a csövet csak akkor emeljük fel, amikor a nyomást már abbahagytuk.
Ha megvagyunk, óvatosan leengedjük Barbie kezeit, és elragadtatottan szemléljük művünket.
Szuper írás! Én a torta szélét éles sajtreszelővel faragtam le ívesre és kissé durvára, hogy jobban megtapadjon rajta a krém. 🙂
KedvelésKedvelés
Köszönöm! 🙂 A sajtreszelő szuper ötlet, köszi a tippet. 🙂
KedvelésKedvelés