Szegény balsorsú gyerekeim, az anyjuk meglehetősen szőrös szívű a bolti édességekkel kapcsolatban. Ez alól a jégkrém sem kivétel. Természetesen más a helyzet, amikor az anyjuk is bolti jégkrémet akar enni, és ezt nem tudja zugevés üzemmódban előadni: ilyenkor nagyon meg tud lágyulni az anyukák szőrös szíve is. 🙂 Szerencsére azért a legtöbb ilyen bűnös tevékenység tanúk nélkül levezényelhető éjfélkor, így nappalra marad a házi jégkrémgyártás.
Hál’istennek, – mint minden, maszatolással járó aktivitás-, így a jégkrém kutyulás is felettébb nagy népszerűségnek örvend nálunk a kisebb termetűek körében. Millió verziót kitalálnak, a különböző alapokat összeöntögetik, aztán fél percenként nyitogatják a fagyasztót, hogy készen van-e már, az ELMŰ legnagyobb örömére.
És az egészben a legjobb (talán a takarítást leszámítva 🙂 ), hogy amikorra a gyerekek torkig vannak a gyümölcsevéssel, éppen kedvet kapnak a jégkrém nyalogatáshoz, és még a jelentős vitamintartalom sem szegi kedvüket. 🙂
Egy JÓTANÁCS már így az elején: Igyekezzünk fékezni a gyerekek mozgását jégkrémevés közben, és a fel-alá cirkálást / fejvesztve rohangálást néhány köves helységre korlátozni! Roppant sokáig tart (és nekem például a vártnál kevésbé szórakoztató) az egész lakásban váratlan helyeken felbukkanó összes jégkrémcsöpp felmosóronggyal történő levadászása. 🙂
És akkor jöjjön is a 3 villámgyors jégkrémváltozat! Ezek annyira kis egyszerűek, hogy receptnek sem nevezhetők, inkább kedvcsináló ötletek. Kreatívkodni ér!

Citromos jégkrém házilag
Hozzávalók 4-5 kisebb jégkrémformához:
250 g natúr joghurt (pl. 1 doboz Cserpes)
1 citrom leve és héja
méz ízlés szerint
Elkészítés:
A joghurtot összekeverjük a citrom levével és finomra reszelt héjával. Ha nem kapunk kezeletlen héjú citromot, akkor a citromhéj el is hagyható. Elkezdjük hozzáadni a mézet, buzgón kóstolgatva. Édesebbre csináljuk, mint ahogy azt a végeredményben érezni szeretnénk, mert fagyosan minden kevésbé édes. Jégkrémformákba öntjük, és pár óra alatt kifagyasztjuk. Ha nincs formánk, joghurtos poharakba is tölthetjük, és pálcikát szúrunk a közepükbe. Tálalás előtt egy pillanatra meleg víz alá tartjuk a formákat, akkor könnyen elengedi a jégkrémet.
Dinnyés jégkrém házilag
Hozzávalók 4 kisebb jégkrémformához:
240 g görögdinnye magtalanítva
pici citromlé
pici méz
A görögdinnyét leturmixoljuk, majd pici citromlével, és egy leheletnyi mézzel ízesítjük. A méz hozzáadása előtt érdemes megkóstolni: ha jó édes a dinnyénk, a méz el is maradhat. Aztán már csak formába öntés, fagyasztás, türelmetlenkedés, evés, takarítás… 🙂
Banános-barackos jégkrém
Hozzávalók kb. 3 jégkrémformához:
1 banán
2 nektarin vagy őszibarack
2-3 evőkanál rizstej (vagy gyümölcslé)
Mindent belehajigálunk a turmixgépbe, simára pürésítjük, jégkrémesítjük. Barack nélkül, csak banánnal is finom ám!