Sárgabarackos frangipán avagy sült mandulakrémes pite

Sárgabarackos frangipán - sült mandulakrémes pite

Ha már olyan professzionálisan leszüreteltük a sárgabarackot :), akár fel is használhatunk belőle. Ebbe a sütibe kétféleképpen is belekerül: lekvárként és darabolva. Csak mondja bárki, hogy nem táplálkozunk a kor szellemének megfelelően: szezonálisan és rostdúsan! A paleo vonal nem teljesül tökéletesen (konkrétan semennyire), de azért ne legyünk telhetetlenek! 🙂 

A táplálkozástudományi értekezéseket félretéve, ez egy Varga Gábor recept, és mivel úgy jó, ahogy van, gyakorlatilag nem is változtattam rajta. Sárgabarack helyett bármilyen más gyümölccsel finom. Talán a naspolyát leszámítva :), de szegény naspolyával kapcsolatban nem tudom megőrizni az objektivitásom. Úgyhogy ha kipróbálnátok vele, feltétlenül számoljatok be róla! 🙂 

Sárgabarackos frangipán - sült mandulakrémes pite

Sárgabarackos frangipán avagy sült mandulakrémes pite

 

Hozzávalók:

Pitealj:

120 g liszt

80 g hideg vaj

40 g porcukor

csipet só

1 tk hideg víz

Kenéshez:

3 ek sárgabaracklekvár

Sült mandulakrém:

100 g darált mandula

15 g liszt

100 g vaj (szobahőmérsékletű) 

100 g (nád)cukor

nagy csipet só

2 tojás

+ sárgabarack a tetejére, porcukor a szóráshoz

Sárgabarackos frangipán - sült mandulakrémes pite

Elkészítés:

Először összeállítjuk a pitealjat. Ehhez késes robotgépben morzsásra aprítjuk a hideg vajat a liszttel. Majd hozzáadjuk a hideg vizet, a sót és a cukrot. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és belelapogatjuk egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába. 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük a 180 fokos sütőben. Hagyjuk kihűlni, majd megkenjük baracklekvárral.

Amíg sül-hűl, elkészítjük a mandulakrémet. A puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és tovább habosítjuk. Jöhet bele a liszt, mandula és a só, majd mindent alaposan elkeverünk. Ráöntjük a lekvárral lekent pitealjra, megpakoljuk negyedekbe vágott sárgabarackokkal, és kb. 45 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. 

Remélem, mindenki kellőképpen elégedett a recept rövidségével. 🙂 

Sárgabarackos frangipán avagy sült mandulakrémes pite

Recept alapja: Varga Gábor: Desszert szerelem

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s