Ha már olyan professzionálisan leszüreteltük a sárgabarackot :), akár fel is használhatunk belőle. Ebbe a sütibe kétféleképpen is belekerül: lekvárként és darabolva. Csak mondja bárki, hogy nem táplálkozunk a kor szellemének megfelelően: szezonálisan és rostdúsan! A paleo vonal nem teljesül tökéletesen (konkrétan semennyire), de azért ne legyünk telhetetlenek! 🙂
A táplálkozástudományi értekezéseket félretéve, ez egy Varga Gábor recept, és mivel úgy jó, ahogy van, gyakorlatilag nem is változtattam rajta. Sárgabarack helyett bármilyen más gyümölccsel finom. Talán a naspolyát leszámítva :), de szegény naspolyával kapcsolatban nem tudom megőrizni az objektivitásom. Úgyhogy ha kipróbálnátok vele, feltétlenül számoljatok be róla! 🙂
Sárgabarackos frangipán avagy sült mandulakrémes pite
Hozzávalók:
Pitealj:
120 g liszt
80 g hideg vaj
40 g porcukor
csipet só
1 tk hideg víz
Kenéshez:
3 ek sárgabaracklekvár
Sült mandulakrém:
100 g darált mandula
15 g liszt
100 g vaj (szobahőmérsékletű)
100 g (nád)cukor
nagy csipet só
2 tojás
+ sárgabarack a tetejére, porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Először összeállítjuk a pitealjat. Ehhez késes robotgépben morzsásra aprítjuk a hideg vajat a liszttel. Majd hozzáadjuk a hideg vizet, a sót és a cukrot. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és belelapogatjuk egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába. 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük a 180 fokos sütőben. Hagyjuk kihűlni, majd megkenjük baracklekvárral.
Amíg sül-hűl, elkészítjük a mandulakrémet. A puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és tovább habosítjuk. Jöhet bele a liszt, mandula és a só, majd mindent alaposan elkeverünk. Ráöntjük a lekvárral lekent pitealjra, megpakoljuk negyedekbe vágott sárgabarackokkal, és kb. 45 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Remélem, mindenki kellőképpen elégedett a recept rövidségével. 🙂
Recept alapja: Varga Gábor: Desszert szerelem