Eperszezont búcsúztató recept. Nagyon fog hiányozni 10 hónapig… A torta a még-mindig-a-szülinapját-ünneplő fiam idei harmadik szülinapi tortája, és még nincs itt a vége (meg még a szülinapja sem 🙂 ). Namelaka technikával készült, ami irtó fellengzősen hangzik. A valóságban azonban ez egy rettentő egyszerű japán technika, amivel egy nagyon krémes (picit mousse-os, de nem annyira :)) állagot lehet elérni egészen kicsike kis energiaráfordítással. És ennek a ráfordításnak is a javát a hűtő végzi.
Én Praliné Paradicsomnál láttam a módszert és receptet, és azóta imádom. Ez a kávétorta is így készült. A mostani egy szimpla fehércsokis verzió eperrel, mert azt nem bírtam volna ki, hogy már semmi epres ne készüljön idén.
Ja, és még egy bónusz: a habveréssel töltött percek száma egészen pontosan zéró! Ha pedig a piskótát lecseréljük kekszes alapra, még sütni sem kell. De ennyire azért én nem vagyok barátja sem önmagamnak, sem a hőguta elkerülésének. 🙂
Fehércsoki torta eperrel, namelaka technikával – recept
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Kakaós piskóta:
1 tojás
10 g cukrozatlan kakaópor
40 g liszt
50 g (por)cukor
50 g szobahőmérsékletű vaj
Fehércsokis namelaka krém eperrel:
420 g fehércsokoládé (aprítva vagy csokilencse formájában)
2 dl tej
4 lapzselatin (használati útmutató itt)
őrölt vanília
4 dl habtejszín hidegen
kb. 8 szem eper
Étcsokoládé ganache:
80 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse formájában)
0,8 dl habtejszín
+ eper, ribizli a díszítéshez
Elkészítés:
Érdemes a fehércsokis namelaka krémmel kezdeni, mert amíg megdermed annyira, hogy már beleönthessük a formába (és ne folyjon ki), addig simán elkészül a piskóta is. A krémhez a tejet a vaníliával felforraljuk, és az aprított fehércsokira öntjük. Addig keverjük, míg a csoki teljesen elolvad. Az előzőleg hideg vízbe áztatott lapzselatint kinyomkodjuk, és feloldjuk a fehércsokis tejben. Végül hozzáöntjük a hideg tejszínt, és botmixerrel fényesre keverjük. Hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a kakaós piskótát. Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzákeverjük a tojást, végül beleszitáljuk a lisztet és a kakaót, és elkeverjük. Sütőpapírral borított tepsin kör alakban egyenletesen kikenjük úgy, hogy egy 18 cm-es körlapot ki tudjunk majd belőle vágni. 180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kivágjuk belőle a körlapot, és egy 18 cm-es tortakarika aljába illesztjük. (Ha van formaelválasztó spray-énk, azzal körbefújhatjuk a karikát, hogy könnyű legyen a későbbiekben levenni róla).
Összeállítjuk a tortát. A piskótalap szélét körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel, jó szorosan. Ha már kellően megdermedt a krém (önthető, de nem folyós), akkor óvatosan a piskótára öntjük (ha buborékok keletkeznek a tetején, azokat tűvel kiszúrjuk). Igyekezzünk nem annyira buzgók lenni, hogy felborítsuk a gondosan odaegyengetett eperszemeket. Hűtőbe tesszük minimum egy-két órára. Egy javaslat: próbáljuk nem nagyon mozgatni a formát, nehogy az eprek mögé is befolyjon a krém. Nem ez a legtökéletesebb krémválasztás amúgy az ilyen jellegű epres díszítéshez, egy masszívabb krémmel kisebb a rizikó arra, hogy mögé folyjon, de bátraké a szerencse, vagy – esetemben – a macera. Ugyanis én persze – ahogy betettem a tortát a hűtőbe – véletlenül elmozdítottam a tortakarikát, ezért némi krém befolyt az eperszemek mögé. Szerencsére ezt a későbbiekben könnyen le lehetett szedni egy késsel, majdnem maradéktalanul.
Ha megszilárdult a namelaka réteg, jöhet az étcsoki ganache. Ehhez a tejszínt felforrósítjuk, és az aprított étcsokoládéra öntjük. Várunk két percet, majd fényesre keverjük. Ha már csak langyos, a tortára öntjük, és újra behűtjük. Összesen minimum 8 órát töltsön hűtőben a torta.
Tálalás előtt a tortát kiszabadítjuk a tortakarikából. Ha használtunk formaelválasztó spray-t, akkor ez nagyon könnyen megy. Ha nem, akkor röviden hajszárítózzuk körbe, és úgy vegyük le a karikát. Díszítsük eper- és ribizliszemekkel. Vagy mással. 🙂