Bodzás túróhab eperrel

Bodzás túróhab eperrel - pohárkrém recept

Pár napja már ott üdül a hűvösön a leszűrésre várakozó bodzaszörp, ami többek között azért fantasztikus, mert végre nem kolbászillat uralkodik a hűtőben. Bár még leszűrni nem akartam, mert jó az, ha több napig áznak a virágok, de már nem bírtam magammal, mindenképp muszáj volt magamhoz venni valami bodzásat. Úgyhogy néhány kanálnyit kiloptam belőle, és belecsempésztem egy gyors kis túrós pohárdesszertbe. A bűnlajstrom a lopással és csempészettel nem ér véget: gyalázatos módon meg is ettem, még mielőtt bárkinek feltűnt volna a létezése. Persze most a fényképekkel csúnyán lebuktam, de abszolút megérte. 🙂 

Nagyon jó kis cucc ez, annyira üde, légies, hogy sajnálatos módon pikk-pakk el lehet belőle tüntetni jelentős mennyiségeket, teljesen észrevétlenül. Persze közben felvillanyoz a tudat, hogy milyen tökéletes egyensúlyt képviselnek a desszertben az értékes fehérjék (túró, tojásfehérje) és az antioxidáns- és gyógyhatású szupernövények (eperbodza). 🙂 Majdnem olyan, mintha bekaptam volna egy jófajta multivitamin tablettát! Szerencsére csak majdnem.

Pár apróság a receptről: A zselatinfix elhagyható, mert anélkül is van tartása a habnak, meg amúgy is pohárban tálaljuk, én kísérletezés végett tettem bele egy jövendő desszertet próbálgatva. Ha valaki a tojáshab melegítős eljárást túl macerásnak érezné, akkor természetesen simán, hidegen is fel lehet verni a fehérjét. Ez esetben spórolunk nem kevesebb, mint fél percet, amit érdemes valami nagyon hasznossal eltölteni, mondjuk bodzaszörp ivással.

Bodzás túróhab eperrel - pohárkrém recept

Bodzás túróhab eperrel – recept

 

Hozzávalók (2 normális vagy 1 abnormális főre)

150 g túró

1 tojásfehérje

0,8 dl habtejszín (lehetőleg 35%-os) behűtve

1 ek cukor

kb. 7 ek híg bodzaszörp vagy feleannyi töményebb (egy koncentrált, cukormentes változat itt)

8 g zselatinfix – kb. 1/3 zacskó (elhagyható)

+ eper a rétegzéshez

 Bodzás túróhab eperrel - pohárkrém recept

 

Elkészítés:

A túrót a bodzaszörppel összekeverjük. Kóstolgassuk, mert szörptöménységtől függően elég lehet sokkal kevesebb is, akár a fele (a mostani szörpöm legalább dupla olyan híg, mint egy bolti, de itt találsz sűrű, cukormentes verziót is)! Botmixerrel krémesre pürésítjük. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz fölé tesszük, és félkemény habbá verjük. Amikor már van tartása és meleg, levesszük a gőzről, és kihűlésig tovább habosítjuk. Beleforgatjuk a krémes túróba. Ha használunk zselatin fixet, hozzáadjuk, és elkeverjük. A hideg tejszínből kemény habot verünk, és végül óvatos mozdulatokkal ezt is a túrókrémhez hozzáforgatjuk. Utókóstolást végzünk: ha elég bodzás és elég édes, akkor tökéletes munkát végeztünk. Ha még egy kevés bodzaszörpnyire vagyunk a tökéletestől, akkor pótoljuk! Jöhet is az összeállítás: egy pohár aljába pakolunk egy csomó felkockázott epret, rákanalazunk a bodzás túróhabból, majd eperrel zárjuk a sort. Elrejtjük és zugmegesszük.

Ennek a desszertnek az elegánsabb, tükörglazúros, gyümölcskaviáros változatát itt találjátok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s