Nem tudom, mi lesz velem, ha vége lesz az eperszezonnak! Még jó, hogy nem rögtön a kelbimbó-idény következik. Na de ne keseregjünk előre! Férj most amúgy is roppant boldog, nem telt el egy egész hét az újabb sajttortáig. És ez ráadásul már olyan rendes fajta, meg van sütve, meg minden, szóval az a New York-i típus. Az eper csak az én kedvemért került rá, neki jó lett volna csupaszon is.
A bodza pedig csak a megtévesztést szolgálja (már), a tortában egy szemernyi sincs belőle, de az adott pillanatban kardinális takaró funkciót látott el. Ugyanis a boldog és önfeledt fotózás közepette (értsd: a csajok a tortát használták akadálynak a gátugráshoz) gyerek (a jóravaló kétéves) belenyúlt a tortába. Háromszor. Eprem már nem volt, hogy azokkal takarjam el a bájos kis nyomokat, és amúgy is a kertben próbáltam nem teljesen vállalhatatlan képeket csinálni, úgyhogy gyorsan téptem egy kis bodzavirágot. Akarom mondani egy hatalmasat. A fotókat látva a bodzavirág egészen gigantikus a tortához képest. Hát ezt teszi a pánik. 🙂
Aztán a pánikroham csitultával rájöttem, ha más szögből fotózom a tortát, nem annyira feltűnőek a horpasztások, így sikerült szert tenni néhány olyan képre is, ahol a torta is látszik, nem csak a bodza.
Epres sajttorta Oreo-val, New York-i módra – recept
Hozzávalók (18-as formához):
Oreo kekszes alap:
100 g Oreo keksz (krém nélkül)
45 g olvasztott vaj
Sajtkrém:
330 g mascarpone
160 g tejföl
15 g keményítő
110 g (nád)cukor
2 tojás
őrölt vanília
csipet só
1 citrom reszelt héja
Eperzselé:
200 g eperpüré
kb. 3 ek cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
2,5 lapzselatin (használati útmutató a lapzselatinhoz itt)
Elkészítés:
A kekszes alaphoz a fehér krémtől megfosztott Oreo kekszeket aprítóban morzsásra törjük (vagy klopfolóval megcsapkodjuk). Olvasztott vajjal összekeverjük, és egy – az alján sütőpapírral borított – 18-as tortaformába simítjuk. Behűtjük.
Amíg megszilárdul a torta alapja, elkészítjük a sajtkrémet. Ehhez a krém minden hozzávalóját összeöntjük egy tálba, és gépi habverővel alaposan összedolgozzuk. A krémet az oreo-s alapra öntjük. 150 fokon kb. 45 percig sütjük. Én az utolsó 15 percben levettem a légkeverést. A sütő aljába egy tepsiben tehetünk forró vizet, a gőzben sülés jót tesz a sajttortának. Ha már csak a közepe remeg pudingszerűen, kész van. Résnyire nyitott sütőben hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe.
Ha teljesen hűtőhideg a torta, elkészítjük az eperzselét. Ehhez a pürésített epret ízlés szerint édesítjük, és felmelegítjük. Ha már csípősre melegedett, feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart lapzselatint. Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd a tortára öntjük, és ismét behűtjük. Érdemes jó pár órát (vagy egy éjszakát) hűteni fogyasztás előtt. Másnapra még sajttortásabb. 🙂
Ha időhiánnyal küzdesz, viszont nem szívesen uralkodnál a sajttorta utáni mohó vágyadon, itt egy sütés nélkül, fehércsokis változat.
A torta krémjéhez ezt a receptet dolgoztam át.
Szia! A krémben a tojás hőkezelésére, avagy alternatívára tudnál valamilyen megoldást mondani? Előre is köszönöm 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Ez egy sült sajttorta típus, úgyhogy itt hőkezelődik a tojás sütés közben. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés