Epres sajttorta Oreo-val – New York-i módra

epres sajttorta oreo-val - New York-i sajttorta eperrel és oreoval

Nem tudom, mi lesz velem, ha vége lesz az eperszezonnak! Még jó, hogy nem rögtön a kelbimbó-idény következik. Na de ne keseregjünk előre! Férj most amúgy is roppant boldog, nem telt el egy egész hét az újabb sajttortáig. És ez ráadásul már olyan rendes fajta, meg van sütve, meg minden, szóval az a New York-i típus. Az eper csak az én kedvemért került rá, neki jó lett volna csupaszon is.

A bodza pedig csak a megtévesztést szolgálja (már), a tortában egy szemernyi sincs belőle, de az adott pillanatban kardinális takaró funkciót látott el. Ugyanis a boldog és önfeledt fotózás közepette (értsd: a csajok a tortát használták akadálynak a gátugráshoz) gyerek (a jóravaló kétéves) belenyúlt a tortába. Háromszor. Eprem már nem volt, hogy azokkal takarjam el a bájos kis nyomokat, és amúgy is a kertben próbáltam nem teljesen vállalhatatlan képeket csinálni, úgyhogy gyorsan téptem egy kis bodzavirágot. Akarom mondani egy hatalmasat. A fotókat látva a bodzavirág egészen gigantikus a tortához képest. Hát ezt teszi a pánik. 🙂 

Aztán a pánikroham csitultával rájöttem, ha más szögből fotózom a tortát, nem annyira feltűnőek a horpasztások, így sikerült szert tenni néhány olyan képre is, ahol a torta is látszik, nem csak a bodza.

epres sajttorta oreo-val - New York-i sajttorta eperrel és oreoval

Epres sajttorta Oreo-val, New York-i módra – recept

 

Hozzávalók (18-as formához):

Oreo kekszes alap:

100 g Oreo keksz (krém nélkül)

45 g olvasztott vaj

Sajtkrém:

330 g mascarpone

160 g tejföl

15 g keményítő

110 g (nád)cukor

2 tojás

őrölt vanília

csipet só

1 citrom reszelt héja

Eperzselé:

200 g eperpüré

kb. 3 ek cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)

2,5 lapzselatin (használati útmutató a lapzselatinhoz itt)

epres sajttorta oreoval - New York-i sajttorta eperrel és oreo-val

 

Elkészítés:

A kekszes alaphoz a fehér krémtől megfosztott Oreo kekszeket aprítóban morzsásra törjük (vagy klopfolóval megcsapkodjuk). Olvasztott vajjal összekeverjük, és egy – az alján sütőpapírral borított – 18-as tortaformába simítjuk. Behűtjük.

Amíg megszilárdul a torta alapja, elkészítjük a sajtkrémet. Ehhez a krém minden hozzávalóját összeöntjük egy tálba, és gépi habverővel alaposan összedolgozzuk. A krémet az oreo-s alapra öntjük. 150 fokon kb. 45 percig sütjük. Én az utolsó 15 percben levettem a légkeverést. A sütő aljába egy tepsiben tehetünk forró vizet, a gőzben sülés jót tesz a sajttortának. Ha már csak a közepe remeg pudingszerűen, kész van. Résnyire nyitott sütőben hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe.

Ha teljesen hűtőhideg a torta, elkészítjük az eperzselét. Ehhez a pürésített epret ízlés szerint édesítjük, és felmelegítjük. Ha már csípősre melegedett, feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart lapzselatint. Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd a tortára öntjük, és ismét behűtjük. Érdemes jó pár órát (vagy egy éjszakát) hűteni fogyasztás előtt. Másnapra még sajttortásabb. 🙂 

Ha időhiánnyal küzdesz, viszont nem szívesen uralkodnál a sajttorta utáni mohó vágyadon, itt egy sütés nélkül, fehércsokis változat

epres sajttorta oreo-val - New York-i sajttorta eperrel és oreoval

A torta krémjéhez ezt a receptet dolgoztam át.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s